Last news in Fakti

16 Март, 2022 14:57 8 702 10

Рекордни инвестиции в жилища

  • русия-
  • жилища-
  • инвестиции

Руснаците купуват апартамент с площ от 53.4 кв.м

Рекордни инвестиции в жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Общата сума на купени жилища ново строителство в Русия през 2021 г. е 3.5 трлн. рубли. Придобити са 28 млн. кв.м жилищна площ. „От въпросната сума половината – 51%, се пада на покупката на жилища в Москва и Санкт Петербург. Около 15% - на Московска и Ленинградска област. А други 30% от всички инвестирани средства е покупката на апартаменти извън столичните агломерации", сочат данните на националната статистика.

Сред другите водещи градове по отношение на продажбите на нови сгради са Екатеринбург (95 милиарда рубли), Краснодар (78 милиарда рубли) и Новосибирск (71 милиарда рубли). По данни на специализирания сайт CIAN през 2021 г. сделки с апартаменти в нови сгради са се осъществили в близо 300 руски града.

Средната площ на закупените жилища намалява със 7%, до 51,7 кв.м. м. Средно през 2021 г. руснаците са похарчили 4 милиона рубли за закупуване на апартамент, със средна площ на сделката от 53,4 кв. м. м. Извън столичните региони най-високите средни постъпления от транзакции през 2021 г. са регистрирани в курортите Сочи, Анапа, Феодосия, Ялта, както и в градовете-милиони Казан и Нижни Новгород.

„Регионите формират една трета от общите руски приходи от строителни предприемачи, като в същото време те представляват 66% от обема на жилищата, поръчани от клиенти. Градовете с голям избор на нови сгради стават лидери по брой сделки в сравнение с някои милионни градове, което показва недостиг на нови сгради на много места извън столичните агломерации“, казва ръководителят на CIAN.Analitiki Алексей Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 3 Отговор
    Защо винаги пукате статии от преди 3-6 месеца ? Дали има промени в потреблението в Русия след 24.02.2022г.
  • 2 9299

    11 3 Отговор
    При основен лихвен процент 20% в Русия след началото на войната сигурно много се търсят ипотечни кредити.

    Коментиран от #7

  • 3 АнтиГост

    10 3 Отговор
    Руснаците изкупиха всичко готово в Дубай.
  • 4 успех

    9 3 Отговор
    "Средната площ на закупените жилища намалява със 7%, до 51,7 кв.м." - купуват защото рублата се обезценява, но за сметка на това само най-маломерните апартаменти. Те друго не могат да си позволят, горките. Жалко, за народа имаше перспектива да живеят поне на средно ниво преди ерата на Вова. Следващите години ще са тежки.

    Коментиран от #6

  • 5 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ

    3 6 Отговор
    АМИ ТО В НАЙ БЕДНАТА ???!!БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА ПЕЙСЕ КВАДРАТА Е БАНЯТА И КИЛЕРА В СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ АПАРТАМЕНТ В ПО ГОЛЯМИТЕ„ ГРАДОВЕ”😀😀😀
  • 6 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "успех":

    Това са гарсониери, подходящи за офиси под наем или за отдаване на студенти или други наематели. Една от най-перспективните инвестиции. Едва ли ги купуват за живеене. Но нищо - ти си сподели смешното мнение.
  • 7 9654

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "9299":

    А в България балона се пропука. Форсмажорни обстоятелства, кака Корнелия това измисли! Скоро и тук лихвите скачат.
  • 8 Ратата

    4 5 Отговор
    51 квадрата не е гарсониера а 2 стаен.Повечето апартаменти в БГ са такива.

    Коментиран от #10

  • 9 Емил

    1 0 Отговор
    Вместо това напишете, че пазарът на руски апартаменти по българското черноморие се СРИНА! Цените са около 400 евро/квадрата - за обзаведени апартаменти!!!
  • 10 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ратата":

    51 квадрата с общите части е терасата е кенеф с чакалня (боксониера)!