Last news in Fakti

14 Юни, 2022 19:21 4 996 3

Ще се увеличи търсенето на жилища под наем

  • испания-
  • жилища-
  • наем-
  • инвестиция-
  • печалба

Печелившата инвестиция за Испания е инвестиция в строителството на инвестиционни жилища

Ще се увеличи търсенето на жилища под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Испания се нуждае от повече жилища под наем и многомилионни инвестиции, за да може да адаптира предлагането към увеличеното търсене през следващите 20 години. Около това мнение се обединиха анализатори от бранша, участвали в специализираната конференция SIMA Pro.

Фактори като нарастващи разходи за финансиране и затруднения с достъпа до ипотеки, социални и културни промени, които насърчават мобилността и възходящата тенденция на испанския пазар на имоти, ще доведат до по-високо търсене на жилища под наем. „Днес около 4,5 милиона домакинства живеят под наем – приблизително 24% от общото население. През следващите години ще видим растеж, който ще ни доближи до нивото на Европа, където 35% от жилищата се отдават под наем. През следващите 20 години трябва да създадем около 2 милиона къщи под наем, 100 000 годишно, което означава, че има търсене на пазар, който трябва да бъде изграден“, казва изпълнителният директор на Elix Тереза ​​Марзо.

Консултантската компания Colliers изчислява, че тази задача ще изисква инвестиция от около 250 млн. EUR. За целта „необходимо е да се освободи място за институционални инвеститори, тъй като производството на нови жилища в Испания е на ниско ниво“, добавя Антонио де ла Фуенте, мениджър на имоти, директор по корпоративни финанси в Colliers.

Експертите настояват за създаване на стабилна и гарантирана регулаторна рамка, привлекателна за международните инвеститори, която е необходима както за инвестиране на пазара на наеми, така и за популяризиране на големи предложения за кратък период от време. „Сега по отношение на инвестициите се конкурираме с други региони. Испания се конкурира с други държави, а автономните общности се конкурират помежду си. Но като държава трябва да можем да създадем стабилна и благоприятна инвестиционна среда“, подчертава де ла Фуенте. И добавяи, че „с малко повече регулаторна гъвкавост бихме могли да мобилизираме стотици милиони евро инвестиции“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 че кое му е хубавото

    7 2 Отговор
    Да поддържате стълба на едрото рентиерство?
  • 2 МирО

    11 2 Отговор
    Поредната статия с подтекст ("купувайте имоти"), но както и повечето други от то тип не отазява дйствителността.
    След 20 години незнам, но в близките 4-5 години Испания, както и България
    ще са първо в стагфлация 1-2 години, след което (в добрия случей) 2-3 години в стагнация.
    Нормалната реакция, когато една държава е в киза - хората свиват разходите (наемателите отиват при роднини,
    гледат да не правят излишни разходи), от една страна, а от друга гледат да докарат някой лев към семейния
    бюджет (повишава се броя на предлаганите жилища под наем) ---- крайния резултат е спад на цените на наемите.
    Спадът в цените на наемите води до срив в цените на имотите и .....
    С две думи цените на имотите тръгват надоло и който се е прецакал да купи на високи цени - пие една студена вода.
  • 3 7333

    6 1 Отговор
    Ще се увеличи търсенето от ЧСИ-та.