Last news in Fakti

10 Юни, 2003 00:00 608 0

От 56 страни жилищата в София са най-евтини

  • имоти-
  • цените-
  • кавръков-
  • недвижими-
  • fiabci-
  • организацията-
  • страни-
  • години-
  • имало-
  • тенденция-
  • коментира-
  • софия-
  • българия-
  • наблюдава-
  • недвижими имоти-
  • деян кавръков-
  • бояна драгалевци бистрица-
  • недвижими имоти fiabci
Жилищнатаплощ в София през 2002 г. е най-евтина в сравнение с останалите развиващи се и сред водещите пазари, показва проучване на Международната федерация за недвижими имоти /FIABCI/ със седалище в Париж. Класацията е направена сред 56-те страни, членуващи в организацията, съобщи управителят на Агенцията за дипломатически имоти в страната /АДИС/ и председател на българския клон на организацията Деян Кавръков, който участва в приключилия преди дни конгрес на FIABCI.
Най-скъпа е жилищната площ в Лондон - 9500 EUR/кв. м, следван от Ню Йорк - 7000 EUR/кв. м. В София кв. м струва средно 260 EUR, сочи класацията. Това показва, че у нас пазарът има място да се развива и цените на качествените жилищни имоти плавно ще растат, коментира г-н Кавръков. Ниската средна цена в България имала отношение и към себестойността на строителството, която също плавно щяла да нараства заедно с повишаването на качеството. Сегашното състояние на пазара с ниски цени е много привлекателно за чуждите и българските инвеститори, тъй като е удачен момент те да купуват и влагат средства в имоти, смята Деян Кавръков.
Положителен факт е, че се наблюдава тенденция на повишен интерес от български и чужди инвеститори да влагат пари в имоти, каза шефът на АДИС. Според него раздвижването било факт от около две години, но се превърнало в тенденция от втората половина на м. г.
В сравнение с останалите страни от Източна Европа пазарът на имоти у нас все още е доста по-слабо развит. Унгария, Чехия, Полша, както и Москва и Санкт Петербург в Русия са доста напред. Там цените са значително по-високи, качеството е по-добро, търсенето е по-голямо. Очаква се да има устойчив и стабилен растеж в Югоизточна Европа, стабилен темп на нарастване на интереса и на цените на имотите, коментира Кавръков.
Подобна класация на цените предстои да се изготви и за офисплощите. Техният пазар е в голяма зависимост от общите условия за бизнес, затова и световната рецесия дава отражение, каза Кавръков. През последните 10 години е имало голям бум на пазара и повишаване на цените на офисите. В световен мащаб това повишаване е със 125%, в Италия и Испания - с 60-70%, в САЩ - с 30%. Оказа се, че този тип имоти са надценени, а и предлагането им се е повишило. Все по-малко хора започват бизнес, все по-малко работни места се създават и като резултат се наблюдава световна тенденция цените на тези имоти да намаляват. По отношение на пазарите на имоти в съседните страни се наблюдава определено забавяне и рецесия в Гърция. В Турция имало динамично развитие в няколко сектора - на имотите с търговски цели, с индустриални цели и на жилищата. Лек застой имало при офисите.
ЛУКС
Търсенето на луксозни имоти под наем в София е устойчиво. Винаги има търсене на апартаменти над 100 кв. м, като с нарастването на квадратурата търсенето намалява, коментира Деян Кавръков. Най-много се търсят луксозните апартаменти с големина от около 100 кв. м с две спални. Следват апартаментите луксозно изпълнение между 100 и 175 кв. м с три спални. Цените са в зависимост от местоположението, допълнителните услуги, които се предлагат, и обзавеждането. В централната градска част цените на лукс апартаментите са между 4-4.5 EUR/кв. м и 7-7.5 EUR/кв. м. Има и постоянно търсене на самостоятелни къщи и имоти в града и в районите на Бояна, Драгалевци, Бистрица, Околовръстното шосе. Наблюдавало се преориентиране на клиенти с по-големи възможности към самостоятелни имоти с двор. Къщите трябва да са с разгърната застроена площ от 250 до 350 кв. м, замъци и дворци не се търсят, каза г-н Кавръков. В Бояна, Драгалевци, Бистрица луксозните еднофамилни къщи тръгват от 4.5 EUR/кв. м и достигат до 8-9 EUR/кв. м.
КАКВО Е FIABCI
Международната федерация за недвижими имоти /FIABCI/ е най-старата, голяма и престижна организация за недвижими имоти. Основана е през 1949 г. и има представителства в 56 страни. България е член на организацията от две години. Във FIABCI-България членуват 22 фирми. Член на организацията може да стане всяка фирма или физическо лице, занимаващо се с недвижими имоти, което споделя устава и плаща 250 EUR членски внос годишно.
picture:2,20030610_5.bmp,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА