Last news in Fakti

13 Юни, 2003 00:00 948 0

Община, полиция и частник си играят с двама старци

  • христов-
  • април-
  • кемов-
  • защото-
  • павлин-
  • обаче-
  • вещите-
  • разрушаването-
  • полицаите-
  • случая-
  • хората-
  • постройката-
  • строеж-
  • кемови-
  • прокурор-
  • адвокат-
  • всички-
  • предприемач-
  • сградата-
  • разрешението-
  • фирма-
  • документи-
  • разрешение-
  • основание-
  • дознанието-
  • незаконен-
  • ст
Преди години сем. Кемови издигат като временно строителство малка сладкарница и пекарна на общински парцел, снабдени с всички необходими документи. Теренът е собственост на район "Красно село". Договорът им за ползване изтича в края на 2001 г. Шест месеца преди това обаче районното кметство предоставя все още заетия терен на строителния предприемач Павлин Христов - шеф на фирма "Строител интест" АД. Въпросната компания е приватизирала общинската фирма "Строител".
73-годишния Методи Кемов е наясно, че трябва да премахне постройките си и освободи парцела. Дори снима за спомен сладкарницата и пекарната. Той очаква среща с новия собственик на терена, за да уточнят начина и сроковете, в които да стане това. От последния обаче ни вест, ни кост.
Предисторията
В ранните часове на 13 април миналата година (събота) Павлин Христов и група негови работници без никакво предизвестие влизат в дворното място на семейство Кемови и започват да разрушават постройките и съоръженията в него. Те отказват да пуснат в парцела парцела на собственика на постройките и неговия адвокат. Ограждат дворното място с масивни метални плоскости за строителен обект на фирмата и правят достъпа до него невъзможен. Кемов и неговият адвокат се обръщат за помощ към полицията. След малко патрулната кола идва на място. Полицаите се запознават със случая, нареждат на Христов да спре разрушаването, а на адвокат Димитрова - да се обърне за становище към дежурния прокурор. Два часа по-късно прокурорът разпорежда на дежурния офицер от Шесто РПУ полицейският патрул незабавно да замине за местопроизшествието и да оформи протокол на лицето, извършващо разрушаването, да преустанови действията си до изясняване на случая в Софийска районна прокуратура (СРП) в понеделник (15 април). Кемов и адвокат Димитрова се връщат на мястото и установяват, че разрушаването продължава с бързи темпове. Около 15 часа вече е разрушена основната сграда и работниците по наставление на Христов започват събарянето на гаража. Вещите на Кемов са изнесени и закарани в неизвестна посока от хората на Христов.
Още на 15 април Методи Кемов завежда дело срещу самоуправството на строителния предприемач.
Няколко месеца по-късно
на мястото на събореното сладкарско цехче се издига импозантна, почти завършена сграда. Христов не е правил дори опит да влезе във връзка със собствениците на съборената от него постройка. Така и не се знае какво се се случило с вещите им. Първото дело срещу разрешението за строеж на сградата на "Строител интест" бе на 16 декември. Кога казусът ще бъде разрешен, един Бог знае. Но дори и да има решение, то няма да възстанови нито постройката на хората, нито ще им върне вещите. То може единствено да докаже, че разрешението за строеж на Павлин Христов е незаконно издадено.
По делото, което е в СГС, преписката по издаване на строителното разрешение от район "Красно село" е представена в цялост едва в края на първото тримесечие на тази година. В нея са всички документи, които установяват правото на собственост на инвеститора, в случая фирма "Строител интест" АД.
На този етап не би могло да се каже, че строежът е незаконен, защото има разрешение за строеж, а според нормативните актове незаконен е строеж, за който няма разрешение. Може да се окаже незаконен обаче, ако разрешението за него бъде отменено от СГС. Според юристи има основания да се проверява законността на строежа. Действията на Павлин Христов по премахването на постройката на хората са напълно незаконни. Те са чиста проба
Самоуправство
и по такъв начин са квалифицирани в дознанието. Прокурорът в VI РПУ на МВР е наредил да се образува дознание с основание извършване на самоуправни действия, което обаче е много малко и не обхваща на практика целия казус. Освен самоуправство (терминът означава някой да осъществява свои права, които предполага или допуска, че има, без да ива санкция от страна на компетентните органи) Христов е разрушил чужда постройка, което е отделен текст в Наказателния кодекс, и е извършил
кражба с взлом
изнасяйки вещите на хората от постройката и откарвайки ги в неизвестна посока.
До ден днешен Христов не се е свързал с потърпевшите Кемови, не е върнал вещите им, нито пък им е предложил някакво обезщетение. Той и адвокатите му са категорично уверени и абсолютно спокойни, че никой нищо не може да им направи и че всичко, което Кемов е предприел, е само пушилка. И донякъде имат основание, защото VI РПУ прави всичко възможно случаят да изглежда като дребен битовизъм - някакъв възрастен гражданин се направил на герой и се опънал на строителен предприемач. А всъщност картината е твърде срамна - без никакво законно основание, без никаква заповед, без никакво предупреждение някой си, снабден със строителни машини, влиза и разрушава постройката на двама възрастни хора.
"Горещият картоф" се прехвърля
от институция в институция. Софийска градска прокуратура (СГП) е уведомена по всички спънки по хода на прокурорската преписка в VI РПУ и изиска всички документи за проверка - както тези от дознанието, така и тези от Софийска районна прокуратура, за да се изясни защо от 13 април миналата година, когато е извършено престъплението, до края на 2002 г. нито прокурор, нито полицай е излязъл с някакво крайно постановление по случая. Полицаите се оправдават, че е виновен районния прокурор, защото той не бил наредил навреме те да спрат Павлин Христов. Районният прокурор твърди, че това не е вярно, защото на самия 13 април е издал постановление, с което нарежда да се спрат действията на Христов. Полицията казва, че постановлението е невалидно, защото нямало печат. Повече от ясно е обаче, че то не може да има печат, защото 13 април е почивен ден, в който деловодството не работи.
Странно е и оправданието на полицаите от VI районно управление защо не са занесли цялата преписка веднага - на 15 април 2002 г., в прокуратурата, а чак на 17 април. Защо са чакали 3 дни и са я задействали чак на 17, когато вече сградата беше разрушена. Обяснението им е, че "преписката е била някъде на 3-ти етаж" и не могли да я намерят. "Приносът" на полицаите не свършва дотук. Те назначават в дознанието вещо лице - строителен инженер, който да даде заключение за законността на разрушаването на сградата и да направи тълкуване на съответните текстове от ЗУТ.
Кемови все още очакват отговор на жалбата си от правосъдната система. За такъв отговор краен срок няма.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА