Тема: Украйна

10 Ноември, 2022 14:33 3 762 2

Съдбата на руското подразделение на мебелен гигант

  • ikea-
  • магазин-
  • подразделение-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции

AFK Sistema кандидат да купи руското подразделение на IKEA

Съдбата на руското подразделение на мебелен гигант - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Инвестиционната компания AFK Sistema обмисля възможността да закупи руските активи на шведската IKEA, съобщиха от пресслужбата на компанията. „AFK Group обмисля възможността за закупуване на руски активи на IKEA, извършва анализ на тези предприятия“, се казва в доклада.

В края на октомври медии съобщиха, че инвестиционната компания AFK Sistema, групата компании PIK и заводът за дървени панели Kronospan претендират за активи на IKEA в Русия. Преди това беше съобщено, че заводите на IKEA в Руската федерация обмислят покупка на 6 местни компании.

Още новини от Украйна

През март IKEA обяви, че спира всички продажби в Русия, а през юни, че не вижда възможност за възобновяването им в обозримо бъдеще, във връзка с което ще съкрати руски персонал и ще продаде местни фабрики. В началото на октомври заместник-началникът на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Виктор Евтухов съобщи, че министерството е провело среща с ръководството на IKEA и уточни, че засега шведският търговец на дребно продължава да остава в страната в предишния си вид. По-късно обаче – на 9 ноември, по време на заседание на Държавната дума, той каза, че сега няма начин да се каже дали компанията ще се върне в Русия или не.

IKEA е най-големият търговец на дребно за подобряване на дома, основан през 1943 г. в Швеция. От 2000 г. компанията е отворила 26 магазина в 13 региона на Русия (включително хипермаркети в търговския център Mega, ателиета и градски магазини).

AFK Sistema е инвестиционен холдинг с активи в телекомуникациите, електрониката, електроенергията, търговията на дребно, финансите, медицината, фармацевтиката и биотехнологиите. Основен акционер е Владимир Евтушенков, който притежава 49,2% дял в Sistema. 29,4% от акциите са в свободно обращение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    3 0 Отговор
    Вярно ли е, че френската търговска марка Camaieu е фалирала, миналият месец? Те бяха около 2500 служители, май

    Коментиран от #2

  • 2 Нови пазарец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Не думай!
    Че това, ако е вярно, е световна сензация!!!!