Last news in Fakti

14 Юли, 2003 00:00 1 633 0

И общините ще отчуждават имоти принудително

  • собственост-
  • общинска-
  • имоти-
  • отчуждаване-
  • частна-
  • решение-
  • съвет-
  • имота-
  • общинския-
  • общината-
  • имотите-
  • които-
  • право-
  • заповедта-
  • закона-
  • върху-
  • строеж-
  • отчуждаването-
  • учредява-
  • кмета-
  • обезщетението-
  • дневен-
  • устройствен-
  • общинската-
  • решението-
  • извършва-
  • пр
След поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС), които бяха прегласувани след ветото на президента и така от нормативния документ бяха подменени някои остарели текстове, които затрудняваха изпълнението на големите инфраструктурни проекти, логично идва ред и на аналогични промени в Закона за общинската собственост (ЗОС). Проектът за тях е вече депозиран в Народното събрание от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Поправките в ЗОС целят не само актуализиране и уточнение на терминологията. С тях подобно на новите текстове в ЗДС се прави опит да се опрости и съкрати процедурата по отчуждаване на имоти за общински нужди, както и да се внесе по-голям ред в актуването на недвижимостите.
Имоти - собственост на физически или юридически лица, могат
да се отчуждават принудително
само за задоволяване на общински нужди, които не могат да бъдат задоволени по друг начин, установени с влязъл в сила подробен устройствен план, след предварително и равностойно парично обезщетение, е записано в проектозакона. Части от имоти - собственост на физически или юридически лица, се отчуждават принудително при същите условия, когато- за останалата част от имота, която не е предвидена за задоволяване на общински нужди съгласно влезлия в сила подробен устройствен план, могат да се приложат изискванията на чл. 206 от Закона за устройство на територията, ако частта е урегулирана;
- частта отговаря на изискванията на чл. 2, ал. 1 от Закона за горите - ако е включена в горски фонд;
- частта отговаря на изискванията на чл. 7, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (чл. 72 от Закона за наследството) - ако е земеделска земя;
Отчуждаването на имотите - частна собственост, може да се извърши изцяло - преди започването на строежите, или на етапи - преди започването на строежите от съответния етап, предвижда проектът.
Производството по отчуждаване
се открива по искане на кмета на общината с решение на общинския съвет, взето с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. Когато се предвижда изграждането на обекта да се извърши на етапи, искането може да бъде за отчуждаване на имотите, необходими за съответния етап. Искането за отчуждаване трябва да съдържа:
- доказателства, че съгласно влязъл в сила подробен устройствен план имотът е предназначен за задоволяване на общинската нужда, за която се иска отчуждаването;
- характеристика, вид, местонахождение, размер на имотите, данни за собствениците, документи за собственост и скици на имотите;
- пазарна стойност на имотите, определена от лицензиран оценител;
- финансова обезпеченост на предложението за отчуждаване.
С решението за отчуждаване общинският съвет установява наличието на условията за отчуждаване, конкретизира имотите, който следва да бъдат отчуждени и размера на обезщетението. В 14-дневен срок от вземане на решение от общинския съвет кметът издава заповед за отчуждаване, в която се посочват общинската нужда, за която се отчуждава имота, вида, местонахождението, размера, цената на имота и размера на обезщетението. Заповедта се връчва на собственика по реда на Гражданския процесуален кодекс, е записано в проектозакона.
Когато липсват данни за собственика на имота, в общинската администрация по местонажохдението на имота се поставя обявление за издадената заповед за отчуждаване. Обявлението се обнародва в "Държавен вестник". Всички законови срокове започват да текат след изтичането на 14-дневен срок от публикуването на обявлението в "Държавен вестник".Проектъзаконът задължава собствениците и ползувателите на имоти, които подлежат на отчуждаване, да осигуряват свободен достъп до тях за извършване на измервания и други технически дейности, когато това е необходимо за изготвяне на искането. При отказ достъпът ще се осигурява със съдействието на органите на полицията.
Собственикът може да обжалва заповедта за отчуждаване
в 14-дневен срок от връчването й пред окръжния съд по местонахождение на имота. С решението съдът се произнася относно наличието на влязъл в сила подробен устройствен план, съгласно който имотът е предназначен за задоволяване на общинската нужда, за която се отчуждава, и равностойността на обезщетяването. Жалбата не спира изпълнението на заповедта за отчуждаване, освен в случаите, когато се предвижда отчуждаване на сгради на основното застрояване. В 3-дневен срок от получаването на жалбата кметът на общината е длъжен да я изпрати до съда заедно със становище по нея и всички необходими доказателства.
В 5-дневен срок от получаването на жалбата съдът се произнася в закрито заседание по допускане на посочените и представените от страните доказателства и насрочва делото след 15 дни. Тези срокове се прилагат и при отлагане на делото. Съдът обявява решението до 7 дни след заседанието, в което е приключило разглеждането на делото. Решението му е окончателно.
Отчужденият имот се оценява по пазарни цени
към датата на вземане на решението за отчуждаване. Законните строежи и другите подобрения, извършени от собственика след връчване на заповедта за отчуждаване, се заплащат с по-малката стойност между направените разходи и увеличената стойност на имота, гласи проектозаконът.
Стойността на обезщетението, определена в заповедта на кмета на общината, се внася в търговска банка по сметка на правоимащите и се изплаща по нареждане на кмета на общината. Обезщетението се внася в търговска банка по сметка на общината, когато правото за получаването му не е установено със съответните документи или съществува спор между няколко лица за правото върху дължимата сума или права върху отчуждавания имот. В този случай банката изплаща сумата на лицето, което установи правата си по съдебен ред. Обезщетението се внася в търговска банка по сметка на общината и когато правоимащите са неизвестни.
Правоимащите трябва да бъдат обезщетени напълно за разликата между определеното в заповедта на кмета и определеното в съдебното решение обезщетение в едномесечен срок, предвижда законопроектът.
Имотът се счита за отчужден от датата, когато се изплати определеното в заповедта за отчуждаване или в съдебното решение обезщетение. Когато отчужденият имот е единствено жилище на собственика, имотът се завзема в срок от три месеца след изплащане на обезщетението.
Ако в шестмесечен срок от влизане в сила на заповедта за отчуждаване или на съдебното решение, собственикът не бъде обезщетен, по негово искане окръжният съд по местонахождението на имота отменя акта за отчуждаването.
Ако в тригодишен срок от отчуждаването на имота мероприятието по подробния устройствен план не е започнало или имотът не се ползва по предназначението, за което е отчужден, по искане на бившия собственик на имота, кметът отменя отчуждаването след възстановяване на полученото обезщетение.
Започналите производства по отчуждаване на имоти - частна собственост, се де зовършат по новия ред, освен в случаите на съдебно производство по допускане на отчуждаването. Образуваните съдебни производства по допускане на отчуждаването ще се довършват при спазване на изискванията и сроковете на проекта за изменение на ЗОС. За имотите, за които има решение на общинския съвет и не се водят съдебни дела, кметът издава заповед за отчуждаване.
Незастроените поземлени имоти - частна държавна собственост, предназначени за жилищно строителство по силата на действат подробен устройствен план в урбанизираните територии, преминават в собственост на общините. Жилищата, държавна собственост, с изключение на държавните ведомствени жилища, преминават в собственост на общините. Останалата след възстановяването на правата на собствениците земеделска земя също преминава в собственост на общините, гласи проектозаконът.
Срокът за отдаване под наем
на имоти, частна общинска собственост, не може да бъде по-дълъг от десет години, е определено в проекта. Наемателите на имоти, общинска собственост, не могат да ги пренаемат, да ги преотстъпват за ползване, да ги ползват съвместно по договор с трети лица, както и да ги ползват не по предназначение. Поддържането и ремонтите на имотите и вещите - общинска собственост, се извършва от лицата, на които са предоставени за управление, като необходимите средства се предвиждат ежегодно по бюджетите им. Поддържането и текущите ремонти на имотите и вещите - общинска собственост,отдадени под наем или предоставени за ползване, се извършват от наемателите или ползвателите им в съответствие с разпоредбите на Закона за задълженията и договорите.
Законопроектът урежда и начините за
придобиване на имоти и вещни права от общините
Общината придобива имоти и вещни права чрез договор за покупка, замяна, дарение, прекратяване на съсобственост, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, с решение на общинския съвет. Тя се разпорежда с имоти - частна общинска собственост, чрез продажба, замяна, дарение, прекратяване на съсобственост, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, както и чрез апортиране на имоти в капитала на търговски дружества. Разпоредителни действия се извършват само с имоти - частна общинска собственост, актовете за които са вписани по съответния ред в службата по вписванията.
Апортирането на имоти - частна общинска собственост, в капитала на търговски дружества се извършва въз основа на решение на общинския съвет при условия и по ред, определени в специална наредба, която предстои да се изработи след приемането на законопроекта. Договорите, с които се извършва придобиване и разпореждане с имоти - частна общинска собственост, се сключват в писмена форма и се вписват от съдията по вписванията по местонахождението на имота, а при замени с държавни имоти - по местонахождението на държавния имот.
Законопроектът урежда и правилата за разпореждане с имоти - частна общинска собственост.
Прекратяването на съсобствеността на общината и физически или юридически лица върху имоти се извършва чрез делба, продажба на общинската част, откупуване на частта на физическите или юридическите лица или замяна, гласи законопроектът. При прекратяване на съсобствеността се прилагат общите норми на Закона за собствеността и на Гражданския процесуален кодекс.
Право на строеж върху имот - частна общинска собственост
се учредява с решение на общинския съвет чрез търг или конкурс при условия и по ред, определени в специална Наредба към ЗОС (по чл. 8, ал. 2). В Наредбата се определя в кои случаи правото на строеж се учредява от кмета на общината без решение на общинския съвет. Когато учреденото право на строеж е с определен срок, след изтичане на срока, за който е учредено, построеният обект преминава безвъзмездно в собственост на общината. На граждани с установени жилищни нужди право на строеж се учредява по цени и при условия, определени от общинския съвет. Безвъзмездно право на строеж може да се учредява на юридически лица на бюджетна издръжка само с решение на общинския съвет.
Право на надстрояване или пристрояване
на сгради,построени върху имот - частна общинска собственост, се учредява при условия и по ред, определени от гореспоменатата наредба (по чл. 8, ал 2 от ЗОС).
Право на ползване върху имот - частна общинска собственост, се учредява за срок до 10 години с решение на общинския съвет чрез търг или конкурс. Безвъзмездно право на ползване се учредява само с решение на общинския съвет.
Замяната на имот - частна общинска собственост или право на строеж върху имот - частна общинска собственост, с имот или право на строеж, собственост на физически или юридически лица, се извършва с решение на общинския съвет.
За общинските имоти се съставят
актове за общинска собственост
по образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Не се съставят актове за общинска собственост за временните постройки, улиците, площадите, коритата на реки и дерета и други, освен ако в специален закон е предвидено друго. Актът за общинска собственост се съставя в три екземпляра от служба "Общинска собственост" по местонахождението на имота. Той се подписва от съставителя и се утвърждава от съответния кмет. Първият екземпляр се съхранява в службата, съставила акта, вторият екземпляр - в съответната служба "Общинска собственост", а третият - в службата по вписванията. Към акта за общинска собственост се прилагат документите, установяващи правото на собственост на общината. Актовете за общинска собственост се внасят в службата по вписванията в 7 - дневен срок. Когато при изменение в подробните устройствени планове, се образуват нови урегулирани поземлени имоти - общинска собственост, за всеки новообразуван урегулиран поземлен имот се съставя нов акт за общинска собственост, в който се посочват номерът и датата на стария акт. Промяната се отбелязва и върху стария акт. В акта за общинска собственост се отбелязват действията по управление или разпореждане с имота. Промените в акта се извършват по реда за неговото съставяне. Въз основа на съставените актове за общинска собственост се завежда главен регистър по образец, одобрен от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Актовете за общинска собственост и главните регистри се съхраняват безсрочно.
Имотите, за които неправилно са съставени актове за общинска собственост, както и тези, за които основанието за съставяне на акт за общинска собственост е отпаднало, се отписват от главния регистър със заповед на кмета на общината и се предават на собственика.
, Виолета Стоeва
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА