Last news in Fakti

23 Май, 2023 11:11 4 099 4

Саудитска Арабия с гигапроект за 8.4 млрд. USD (ВИДЕО)

  • neom-
  • саудитска арабия-
  • проект-
  • енергетика

Ще строи АЕЦ два пъти по-мощен от АЕЦ „Козлодуй“

Сayдитcĸaтa инвecтициoннa ĸoмпaния NЕОМ, eнepгийнoтo дpyжecтвo АСWА Роwеr и пpoизвoдитeлят нa индycтpиaлни гaзoвe Аіr Рrоduсtѕ ще строят най-голямата ВЕИ инсталация в региона. Тя ще е два пъти по-мощна от АЕЦ „Козлодуй“ и дневно ще задвижва производството на 600 тона водород. NЕОМ Grееn Нуdrоgеn Соmраnу NGНС получи финансиране в размер на 6.1 млрд. USD. Финансирането идва от 23 места, включително местни и международни банки и инвестиционни компании.

Плановете са NGНС да бъде завършен през 2026 г. и да е най-голямата централа за „зелен водород“ в света. Това ще стане възможно, благодарение на интегрирането на coлapни, вятъpни и вoдни мoщнocти c oбщo 4 гигaвaтa (това се равнява на 4 реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

Предвидено е енергията да се използва за производство на амоняк. Той е лесен за съхранение и без да бъде преработван може да се използва като гориво или да бъде разделен на водород и азот.

Проектът сам по себе си е уникален, но навлизането на „зелен“ водород изисква сериозни инвестиции – инфраструктура, cъopъжeния зa eлeĸтpoлизa и дocтaвĸa. Това ще принуди Саудитска Арабия да отдели сериозни средства, в случай че желае да запази позициите си в световната енергетика след като приключи епохата на изкопаемите горива.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пичовете мислят и действат.

    16 2 Отговор
    Няма кражби, няма джендъи, няма мрънкане. Бачкат и вървят напред. Който краде или убие на бесилото. Няма НПО-та, няма ОПГ-та. Кралят каквото каже това става. Топ образовани и възпитани. Това е то. А като погледнем допреди 30 години какво беше там... Ние се занимаваме 1 месец с тетрално-цирковото изкуство на Гешев и продажни те ни политици. САЩ искали това, Русия онова и политиците ни седят по бъските на женския пазар и продават страна и народ за няколко сребърника.
  • 2 Камилариум

    8 0 Отговор
    Тези пък къде се слагат, тук има гигапроект за 500 милиарда километра магистрали и павиране на улица с кюлчета.
  • 3 инженер-еколог

    6 1 Отговор
    Нема лошо да се фърлят едни милиарди във въздуха и некой да ги лови и да ги усвоява. Евала. Обаче амоняка е агресивен и ако се изпусне в атмосферата , а такива аварии стават във всички възможни инсталации , дори и най осигурените . Тогава ще се изтровят клетите работници дето са там и наоколо. Но нищо, нека да работят за да не мислят за глупости.
  • 4 С.Арабия

    5 0 Отговор
    Ако не беше Бойко Борисов сега в Белене щеше да има 4 реактора (4 гигавата) и да произвеждаме зелен водород.
    Парите щяха да падат в България, а не в Саудитска Арабия.