Last news in Fakti

19 Юли, 2023 09:21 3 436 4

Градът с най-силно поскъпване на жилищата

  • войводина-
  • сърбия-
  • жилища-
  • цени-
  • темп-
  • поскъпване

В съседна Сърбия това е Войводина

Градът с най-силно поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Според Държавния геодезически институт (RGZ) през първото тримесечие на 2023 г. цените на апартаментите в Сърбия са се увеличили с 13,62% спрямо същия период на миналата година, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година - с 2,57%.

От RGZ посочват, че макар възходящата тенденция да продължава, цените на апартаментите през първото тримесечие са се повишили малко по-слабо в сравнение с края на миналата година, а броят на регистрираните продажби също е намалял. Последното се дължи на намаляване дела на продажбите на апартаменти, финансирани с жилищни кредити, от 21% през четвъртото тримесечие на 2022 г. до 18% през първото тримесечие на тази година. Това беше улеснено от повишаването на лихвените проценти.

В сравнение със същия период на миналата година цените на апартаментите във Войводина са се увеличили с 14,89%, в Белград - с 13,27%, в Шумадия и Западна Сърбия - с 11,24%. Както и през предходните няколко тримесечия, най-голямо увеличение на цените е регистрирано в Южна и Източна Сърбия - с 15,74%.

Апартаментите ново строителство са поскъпнали с 10,48% спрямо същия период на миналата година, докато тези на апартаментите в старите сгради са с още по-висок ръст на годишна база (+15,4%).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ученик

    5 0 Отговор
    Факти, Войводина не е град, а автономна област в Сърбия с предимно унгарско население. Столица е град Суботица.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Интересно, вече започнаха да търсят села и паланки само и само да ни кажат че има поскъпвяне.
    Във всички големи световни градове и в България има спад на цените и срив на сделките дори и през най силният пролетен сезон
  • 4 111

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ученик":

    Нови Сад