Last news in Fakti

2 Август, 2023 09:49 10 491 60

Все по-често продавачите правят отстъпка от цената на продаваното жилище

  • imot.bg-
  • тихомир тошев-
  • кредит център

Имаме горещо лято, на ниски лихви при ипотечните заеми

Все по-често продавачите правят отстъпка от цената на продаваното жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Така очакваното повишение на лихвите по кредитите реално не се случи или поне не се случи по начина, по който се очакваше. Бързият ръст на лихвите в цяла Европа, а и по целия свят, малко заобиколи България и продължаваме да сме остров на ниски лихви. „Много от хората смятат, че лихвените проценти по ипотечните заеми не са се повишили изобщо. Истината е, че има лек ръст от 0.2%-0.5%“, казва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“.

Господин Тошев, при какви нива средно днес българинът тегли ипотечен заем?

Средно днес българинът тегли жилищен кредит при лихви между 2% и 2.6%, а преди около година те бяха на нива между 2% и 2.4%. Това повишение е само за новите кредитори, които тепърва теглят заем. При старите няма повишение, като изключим малък брой ипотеки в евро, където лихвите се повишиха. При левовите ипотеки нямаме повишение.

При среден размер на кредита, който се повиши заради цените на имотите, означава, че хората, които сега теглят кредити, плащат месечна вноска с между 20 лв. и 50 лв. повече, отколкото ако бяха изтеглили преди около година и половина.

Може ли да обясним разликата в месечната вноска при левови и еврови ипотечни заеми?

Евровите кредити са вързани за EUROBOR, а ЕЦБ неколкократно го повиши. В договорите на евровите кредити е записано, че при промяна на този индекс, се променя и лихвата. Автоматично на шестмесечие при повишения EUROBOR се повишава и лихвата.

Левовите кредити масово са свързани с левовите лихви по депозитите, а там повишението е минимално и в повечето случаи не се отрязва на промяната на индекса по тях. Затова хората, които имат левови кредити трябва да са спокойни. Близо 98% от изтеглените жилищни заеми са в лева.

Какво ще се случи до края на текущата година?

Най-вероятно до края на годината няма да има повишение по изтеглените кредити. За новите кредити очаквам да има малка корекция нагоре, но тя ще е в рамките на 0.1% до 0.3% не при всички банки. На пазара винаги има банки, които са агресивни за увеличение на пазарен дял и набиране на нови клиенти. Те винаги ще имат малко по-добри оферти. По-скоро лихвите при тези банки ще останат между 2% и 2.5%. Масово може да кажем, че в края на годината очакваме лихвите да са между 2.5% и 3%.

При това положение да очакваме ли есенни промоции на банките?

Тази година очаквам да имаме есенните промоции. В момента сме свидетели на летни такива - няколко банки са с промоционални оферти. Така, че имаме горещо лято на ниски лихви. При една от големите банки промоцията е 2.19% до 15 септември, а при друга е 2.18%. Естествено има изискване за доход, за размер на кредита, за кредитна задлъжнялост, процент на финансиране, за да се получат тези най-ниски оферти.

Краят на годината традиционно е най-силният период за банките, каквото и да се случва на пазара и очаквам, и тази година да имаме промоционални оферти за последните месеци - октомври, ноември и декември.

Дефакто ако пресметнем увеличението на лихвените проценти и промоциите, то реално увлечение на лихвите по ипотечните заеми до края на годината не би трябвало да очакваме.

Не очаквам сериозна промяна на лихвите до края на текущата година. Стандартните лихви скочиха с между 0.2% и 0.5%, но промоционалните лихви все още се запазват доста ниски и такива ще останат до края на годината.

Може ли да обясним връзката инфлация кредит?

Истината е, че високата инфлация продължава да прави кредитите много изгодни, защото лихвите по изтеглените кредити не са се променили и хората продължават да плащат вноските отпреди 2, 3 и 5 години, когато са изтеглили кредита, а тези пари са инфлационно намалени. Инфлацията влияе по доста начини:

1. Прави кредитите по-изгодни в момента, поради това, че нямаме ръст на лихвите.

2. Всички централни банки по света вдигаха лихвите именно с цел да се борят с инфлацията, защото това е един от основните инструменти, за да намалее тя. В България това не се случи, защото БНБ не искаше да бори инфлацията. Тя дори няколко пъти препоръча на търговските банки да повишат лихвите. Тя самата вдигна основната лихва с цел да започне охлаждане на пазара. Но ние имаме по-различна ситуация на българския банков пазар първо заради това, че банките са в изключително голяма конкуренция и второ че са пълни с пари. Депозитната маса е много висока - 73 млрд. лв. държат хората, а бизнеса - над 45 млрд. лв. Така че имаме много депозити. Имаме по-малко раздадени кредити и голяма конкуренция. Всичко това накара банките, въпреки препоръките да вдигнат лихвите, да ги държат ниски.

Инфлацията повлия на пазара на имоти така, че много хора, за да спасят парите си, спестяванията си, част от тези 73 млрд. лв. поискаха да ги вложат в имот, с което да ги съхранят спрямо инфлацията.

При всички положения инфлацията оказа влияние и на кредитния, и на имотния пазар, но най-възловото тук е, че икономическата среда в България остана стабилна - безработицата остана ниска.

Това, че сме във валутен борд дава ли отражение?

Отдава голяма полза. Повечето хора го приемат като даденост, но е голям плюс, защото например в Унгария собствената им валута не е вързана и се обезцени с 40% през миналата година. Поради това лихвите по ипотечните заеми от 3% се повишиха на 13% с цел Унгарската народна банка да се опита да съхрани стойността на форинта.

Същото се случи и с Румъния, макар че обезценката не е голяма, но там лихвите отидоха от 2% на 8%. Злотата в Полша, кроната в Чехия, всички страни със собствени валути, които не са вързани за еврото, имаха много по-сериозен ръст на лихвите по кредитите

Казвате, че с 10%-15% ще се отложат покупките за 2024 г. Как го изчислихте този процент и защо ще отложат придобиването на имот?

Не казвам, че ще отложат. Това са хората, които излизат от пазара. Свидетели сме на четвърто поредно тримесечие със спад на сделките с имоти между 8% и 15% в различните тримесечия. Това отдръпване на купувачите и спад в броя на сделките се дължи на отдръпване на част от купувачите, заради високите цени на имотите. Когато инфлацията тръгна нагоре, появи се войната, много хора, решавайки да инвестират в имоти, направиха така, че повишиха цените на имотите и това накара други хора, които са с по-малки бюджети в момента да не могат да купят това, което искат, заради високите цени.

Имаме много клиенти, на които правим предварително одобрение какъв кредит могат да си позволят спрямо техните доходи. Тръгват да търсят имот и след 2-3 месеца виждат, че с този бюджет не могат да си купят този имот, който си представят. Примерно искат 3-стаен в южните райони. В повечето квартали на София цените на готовите апартаменти са над 2000 EUR/кв.м. Това води до спад в броя на сделките на имотния пазар.

Но хората, които имат спестявания, бюджет и стабилна работа плюс ниските лихви по кредитите са друг мотиватор на пазара на имоти, но те пък не купуват на всяка цена. Те договарят цена, пазарят се, искат отстъпки от продавачите. Пазарът се променя доста. Цените със сигурност не растат вече трето тримесечие. Но все по-често в преговорите между купувач и продавач се прави отстъпка.

Т.е. ножицата отваря ли се?

Още продавачите не са повече от купувачите и това държи пазара ценово стабилен. Дори има продавачи, които продължават да искат по-висока цена за техния имот, но виждаме, особено последните две тримесечия, че броят на продавачите се увеличава. Този баланс може би скоро ще бъде достигнат, а когато бъде достигнат и се изравнят продавачите с купувачите, тогава на продавачите все по-често ще им се налага да правят отстъпка от цената на имота.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    55 3 Отговор
    Не разбирам, защо по тези интервюта викат КРЕДИТЕН консултант , хахахах.
    Какво очаквате да ви каже той ??
    Естествено че : ДЪРПАЙТЕ кредити - няма проблеми.

    Коментиран от #4

  • 2 Добре де

    41 4 Отговор
    Продадох имот и парите ми отидоха на депозит. Обаче с тези пари въобще не възнамерявам да купя жилище в България. Не знам защо броят депозитите като потенциални средства за покупка на имот.

    Коментиран от #10, #35

  • 3 Голям зор

    23 1 Отговор
    Искат да забогатеят изведнъж
  • 4 бл.134 в Zап. парк

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Банките и собствениците на по 5-10 жилища са най важни. Те трябва непрекъснато и само да печелят .

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хикс

    33 5 Отговор
    В другия сайт пише , че имотите и сделките се покачват -голям смЕх . Моята прогноза е спад с поне 40 % , който иска да вярва , аз имам кристална топка
  • 8 Аз Кочо

    27 2 Отговор
    Лихвите по кредитите и депозите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас. Това потвърди пред БНТ управителят на БНБ Димитър Радев. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година

    Ням как да не се покачват лихвите при положение че в САЩ и Европа се покачват а бг тегли дълг на 4.75 - 5 процента. Освен това правителството иска в Шенген за да тегли евтини кредити, но там не пускат с инфлация от 8 пр. а с ниските лихви по кредитите инфлация не се бори.
    Някои хора още реват като магарета.

    Коментиран от #11

  • 9 Аз Кочо

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "бл.134 в Zап. парк":

    Ням как да печелят ако няма купувачи. Но купувачите са като овце, искат доброволно да ги подстрижат.

    Коментиран от #41

  • 10 Аз Кочо

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Добре де":

    Защото масата продава и веднага след това купува. Но има и изключения като теб.
  • 11 Вуй

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Ривере,пак в обедната с твойте тиради и умни мисли.То е ясно,че все някога цените ще паднат - 10,20,30г.,се някога ще паднат.Сега пак ще кажеш , че това не е крипто и да чакаме.Тия които имат нужда от жилище и са с малки деца им трябва дом сега, а НЕ НЯКОГА след 10,20,30г.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Вуй

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Вуй":

    То и човек се някога през деня огладнява,се някога се разболява и се някога умира.И дано се някога ти дойде акъля

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Вуй":

    Аз това с акъла не вервам

    Коментиран от #15

  • 14 Аз Кочо

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "Вуй":

    Купувайте сега, аз не бързам, после аз ще купувам от вас на цена която аз ще определя, хахаха.

    Коментиран от #16

  • 15 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Иди на доктор, имаш шизофрения. Сам си пишеш и сам си отговаряш, това не е нормално, хяхахххя
  • 16 Вуй

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Кво ше купуваш ве,чушки ли.То се купува с пари, а не с трици

    Коментиран от #17

  • 17 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Вуй":

    Вчера разправяше че парите били шума, или това е бил другият Вуй от личността ти.
    Казах ти да идеш на доктор.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Без отстъпки от 30-40%

    17 5 Отговор
    Няма продажби, това е истината

    Коментиран от #20, #43

  • 20 Вуй

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Без отстъпки от 30-40%":

    Обаче не важи за София,Варна и Пловдив,за другите може

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    Точно за големите градове важи, в малките градове и села отдавна няма сделки.
    Трябва да се примириш че вече си беден с твоето имотче в младост което си купил на пик смешна цена.

    Коментиран от #22

  • 22 Вуй

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ривалди,нищо не съм купил,и аз ще се радвам да паднат цените но в близките 4 - 6г. не ми се вярва да стане.И аз мога да хленча от сутрин до вечер като теб,но пак няма да паднат цените.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Аз Кочо

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "Вуй":

    Говориш глупости.

    Цените в София падат вече трето тримесечие. Информацията е от НСИ.

    Отстъпките отделно.
  • 24 Само спокойно

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Вуй":

    Вуй мойто момче, не знам в Люлин ли , в Младодст ли, къде е подарения ти апартамент от тъщата, но ако си искал да му вземеш някой лев, си изтървал момента. Вече това което предложиш ще е с - 30-40%

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Само спокойно":

    Не, неговият проблем е друг. Това е ефекта на богатството. Той нито ще купува нито ще продава. На него му харесва да се чувства богат, но на хартия. Предполагам че купил скоро и не може да приеме че цената аще върви надолу. Инфлацията отчасти се движи именно от този ефект на богатството. Хората с активи са спокойни че имат такива и харчат като пияни моряци казвайки си че ако стане нещо ще продадат и пак ще са добре. С затягането н паричната политика обаче това чувство започва леко по леко да изчезва, защото кредитите стават скъпи и трудно достъпни.

    Коментиран от #27

  • 26 Вуй

    8 6 Отговор

    До коментар #24 от "Само спокойно":

    За кой ли път ти казвам - намери ми имот с 30 40% по тънкана и ще ти дам комисионна.Радвай се да са живи издрави ваще, защото не можеш раздели сламата на две магарета ха ха ха
  • 27 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Аз Кочо":

    Не ги мисли Кочо хората с активи,те не чатат тука

    Коментиран от #28

  • 28 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Аз съм от тези хора, Вуй.
    Не чакам нищо тук, а гледам да информирам заблудените хора да не правят грешките които ти правиш.

    Коментиран от #30, #33, #45

  • 29 Пери

    13 1 Отговор
    Благодаря за истерията. Закупих жилище през 2012 евтини. Обаче после разбрах че нямаме партиди за ток. До 2019 се ядваше обаче после почна от 600 до 800 кева за ток през зимата. Продадох го изгодно на есин от Добрич и той се зарадва че избил рибата евтин имот. Аз го продадох 30% отгоре от 2012г. Аз съседите хитреци ги продават по 1300 евро квадрата и чакат някой шаран да се излъже, естествено не казват за промишления ток. Е никой не е успял да продаде. Важното е че благодарение на истерията аз се отървах.
    Запомнете от мен шарани. Хубавия имот никой не си продава изгодно, или съседа е наркоман или психично болен , или сградата се цепи или излизат змии и сколопендеи от стените, при мен бяха вторите.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз Кочо

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Пери":

    Да, хубавият имот никой не си продава, НО на някой му се налага да го продаде и то бързо сиреч доста тънко.

    Причините

    Болест, развод, спешна нужда от пари, низходящ пазар и подводна ипотека, загуба на работа, намиране на работа в друга държава, пари за образованието на детето, замяна с по голям или по малък имот и още 1000 причини

    Коментиран от #49

  • 32 Вуй

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Пери":

    Пери, оди се пери некаде.Това се проверява много лесно за тока и трябва да има акт 16. Ти или си и...т или носиш дрехите на и...от

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И от мен

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Смех":

    Загубите ти са големи, разбирам те, но не ти съчувствам, чакам да се катурнеш, за да се посмея.....

    Коментиран от #36

  • 35 ХаХаХа

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Добре де":

    От депозита си скоро ще забогатееш. Не се отказвай от идеята си. В парите, в банка или буркан, е истината! Затворил съм и аз като теб 10-тина буркана с хартийки и чакам, чакам..... Какво чакам ли? Ми не знам.....

    Коментиран от #38, #55

  • 36 Вуй

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "И от мен":

    Не знам за какви загуби ми говориш,но ти предлагам да работиш за мен вместо само да драскаш тука.Винаги съм бил лоялен към мойте служители и работници.Но мног мразя крашкачите,мързелите и селските хитреци

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Вуй

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Вуй":

    И НЕУДАЧНИЦИТЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ
  • 38 Аз Кочо

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "ХаХаХа":

    200 к евро в баката в момента ти носят лихва от 3000 евро на година
    200 к usd ти носят лихва от 6000 usd на година.

    Имот за 200 к евро даден под наем ти носи чисто не повече от 4к евро на година с рискове, тичане и разправии и това при положение че е постоянно нает.
  • 39 Аз Кочо

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "Вуй":

    Хехехех за кой бе за теб да работя, да те подпирам докато бъркаш бетон на обекта ли, смешен си..
    Ти себе си не можеш да управляваш камо ли работници.

    Като се събудиш си смени памперса
  • 40 Пери

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Вуй":

    Не бъди шаран. И аз мислих че като има акт 16 ще има пртиди за ток. Уви единствения затворен комплекс във Варна и България с такъв казус, с АКТ 16 без пртиди. За това сега искам сметка за платен ток. Не си умен Брокврче колкото се мислиш
  • 41 ХаХаХа

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Други като теб от години се ослушват да си купят панелка, я в Люлин, я в Надежда, може и гарсониерка. Но....... всичко е само мечтииииииии. А вземи купи нещо, и си почини от неудачната си активност по темата "имотен балон". Още като се появи нова тема, и ти се активизираш. И нищо изненадващо не мога да прочета от теб. Цените все ще падат, с 30%, с 4% и дори с 80%......., даааааааааааа ама кога!?

    Коментиран от #42, #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Някой

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Без отстъпки от 30-40%":

    А дано, ама надали.

    Коментиран от #44

  • 44 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    Да, да напририв
  • 45 Дядо Благо

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    Е, айде, нема нужда да се хабиш! Нема нужда!

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Един друг

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Дядо Благо":

    Абе пич, начина по който пишеш с правописни грешки и жаргона ти те издават че си един и същ неграмо т ник

    Коментиран от #50

  • 49 Съгласен

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Аз Кочо":

    Търси такъв имот и дано успееш!

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 До съгласен

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Съгласен":

    Нищо не търся!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 наблюдател

    10 3 Отговор
    Какви ти остъопки? той пазарлъка води до намаление на цената с поне 50% , сам ода покажеп че можеш да платиш без кредит.
    Пример 125 000 евро партаментче у Варна се предлага официално от брокерчетата. Същото може да бъде закупено веднага за 75000 евро кеш банани , стига да има желаещи.
    На това отстъпка ли му викате?
    А порутените къщурки в обезлюдените села, които вървят по 50-60к евро знаете ли колко можете да ги смъкнете ако сте сериозни купувачи, любители на "голи и уплашени"? Ами и до 20к може да падне цената.

    Отстъпки ли - ха, ха!

    Коментиран от #54

  • 54 Аз Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "наблюдател":

    Съгласен с теб.

    Но по добре е да се изчака докато самите цени в обявите започнат да се свличат с 30 40 пр. а не да ходиш и да се пазариш.

    Ще дойде момент в който продавачът е толкова паникьосан и отчаян че сам ще свали цената в смата обява.
  • 55 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "ХаХаХа":

    Едно време имаше едни, които си продадоха апартаментите за по 5 бона и чакаха да забогатеят от депозита. След две години техните 5 бона станаха кило краставици. Инфлацията изяда парите.

    Коментиран от #56, #60

  • 56 Не си прав Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Но ти си знаеш това. Успех в продажбата на четиристайнь
  • 57 Аз Кочо

    1 1 Отговор
    Годишна лихва депозит евро = 1.7 пр.
    Годишна лихва депозит долари = 3 пр.
    Тенденцията е нагоре
    Доход от наем чисто на година около 2 пр .

    Който може да смята да си направи сметката.

    Коментиран от #59

  • 58 ХаХаХа

    1 0 Отговор
    Тоя е тотабно изперкал или ни лъже: "виждаме, особено последните две тримесечия, че броят на продавачите се увеличава"!?
    А бе ние търсим двустаен или тристаен във Варна до ВИНС или Спортна зала, от половин година и нищо не се предлага! Ама абсолютно нищо! Има само един четеристаен ЕПК, стар, стар, по-стар и от баба ми, във вход със още 100 семейства, на цена над 3000Е/кв.м.
    Вместо да ръси глупусти тук тоя ""специалист-експерт", да дойде и да ми намери двустаен /т.е. гарсониера, може и панелна/ на цена под 140000Е или 2 стаи и кухня - под 180000Е и получава 5000Е от мен.
  • 59 До Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Аз Кочо":

    Кочо, ти не работиш ли нещо смислено, че постоянно ни губиш времето с простотиите си? Омръзнаха ни твоито шантави прогнози и елементарни сметки. Хвани се някъде да поработиш, да видиш как се изкарва хляба, па тогава, в обедната почивка, ако са ти останали сили и желание, използвай клавиатурата.
  • 60 Дядо Благо

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Кочо е точно от тях и затова сега спи под моста и сънува гарсониерката в Люлин 6, която пропусна да купи миналата година, за скромната сума от 150000Е. Не че има тия пари, не той няма и 1 лев в джоба си, но мечтите са безплатни.