Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 09:21 8 097 50

Колко достъпни са жилищата в София

  • достъпност-
  • коефициент-
  • bulgarian properties

Най-силно остава търсенето на 2- и 3-стайни апартаменти

Колко достъпни са жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Стойността на коефициента на достъпност до жилища спадна до 1.1. „Това означава, че има по-голяма достъпност на жилищата в столицата, тъй като доходите нарастват по-бързо от цените и това подобрява съотношението на цена към доход“, посочват анализатори.

Средната работна заплата в София достигна 2697 лв. през второто тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София в средата на тази година са били нужни около 1.1 средни месечни софийски заплати. „За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ“, припомнят от Bulgarian Properties.

Най-търсени остават 2- и 3-стайните апартаменти. Делът на закупените жилища с 2 стаи е 54%, а на тези с 3 – 37%. 7% са жилищата с 3 спални. Средната площ на закупените апартаменти е 90 кв.м, сочат данните на анализатори.

Тези данни потвърждават тенденцията от началото на годината за завръщане на купувачите на собствен дом, които търсят по-просторни апартаменти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    76 12 Отговор
    Новостройките в София са много ниско качество. Маломерни са, а да не говорим за дивотията да казваш на апартамент с хол и една спалня - двустаен. Навсякъде по света подобно жилище се води едностайно.

    Коментиран от #3, #7, #27, #43

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 4 Отговор
    " В София няма недостъпни жилища❗"
    /Жорж Шперца/
  • 3 собственик

    52 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Абсолютно точно казано,печалбарстването е единствен приоритет за строителите....
  • 4 СПБ

    44 11 Отговор
    Ако погледнете сайтовете за отдаване под наем ще видите че наемите на апартаментите във Виена са равни и по ниски от тези в София

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 9 Отговор

    До коментар #4 от "СПБ":

    А и на доста места в наема са включени ток, вода...
  • 6 Ей, изчислителите,

    42 3 Отговор
    2697 е брутната заплата, ако знаете какво е! От нея остават 2093 за харчене. Таа, хайде смятайте пак!

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Мда

    34 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да си чувал за еднообемен двустаен... уфф даже трудно го написах. Като видя такава фирма да го предлага и бягам далече.
    Ами някой от строителите няма ли да излезе и да каже защо от 2015 год. всички строят по турски модел, доказано пагубен при земетресение. Леят бетона, а после строят стените и уплътняват до горна плоча съд слой пяна. Това е предпоставка за трагедии при земетресение. Защо лъжат?

    Коментиран от #8, #10, #15, #24, #30

  • 8 честен ционист

    33 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    Както и да го увъртат брокерите, колко стаен зависи само от броя на спалните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един

    27 2 Отговор
    Строителна и търговска спекула.
  • 12 Шок

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ей, изчислителите,":

    И то шепа крадливи паразити взимат големите пари, за останалите са трохите...
  • 13 Краткият отговор е :

    27 4 Отговор
    НЕ СА ДОСТЪПНИ
  • 14 Аз Кочо

    38 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ей, изчислителите,":

    Това е пак шмекерия на НСИ

    Средната заплата, както съм казвал е силно изкривена от малкото супер високи заплати събрани с масата ниски заплати разделени на общият брои хора.
    Втората по големина брутна заплата е в област Враца. Защо? Защото заплатите в АЕЦ Козлодуй които са около 3000 например и са над средната заплата събрани с масата минимални заплати за областта вдигат средната заплата до смешни нива.
    Тоест от мусаката- средната величина, масата яде само картофи, няколко ядат предимно каймата, но статиската казва че всички ядем хубава мусака.
  • 15 До умен-вуй

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    Това отдавна го говоря на някои хора тук.
    Но понеже са се прецакали им е трудно да си ги признаят, хаххаа
  • 16 бай Иван

    58 7 Отговор
    Абе Вие нормални ли сте? Достъпни станали жилищата? Как със заплата както твърдите от 2697 лв /много ми е съмнително това да е средна заплата в София /, като от нея издръжката на един човек е сигурно над 1500 лв за най-необходимото ще успеете да заделите за покупката на жилище. Цената на ново строителство на кв. метър е около 2500 лв. Вие няма как да минете без ипотечен кредит, като оттам цената ще скочи поне с още една трета на квадрат. След това като го вземете на шпакловка и замазка пригответе още поне 25 000 лв за довършителни работи /една баня вече да направиш за труд искат 4-5 000 лв/. Още поне 15-20000 за обзавеждане /само едни шкафове за кухня отиват около 3500-4000 лв. Няма как да вземете нещо по- малко от 70 кв.м ново строителство което се равнява на квадратурата на гарсониера при соца /а ако имате деца ще трябва явно да ги слагате на едни малки остъклени балкончета/. Натам сметките вече може да си ги направите . Това при положение ,че сте сам на заплата от 2600 лв. А при деца ученици? А ако единият от семейството примерно е без работа /не дай си боже болен/? А тези дето само мечтят за такава заплата от 2697 лв., щото взимат чисто два пъти по-малко?Та викате били достъпни жилищата, а?
  • 17 Гъска

    33 5 Отговор
    колежката мисирка е много надъхана да върви бизнеса на строителната мафия, за сметка на нормалния човечец. Лъже на поразия но идва видовден
  • 18 Гост

    11 18 Отговор
    Сега е момента цените са най-ниски и ако не се възползвате да се забиете в кредит ще загубите много.
  • 19 Всъщност

    14 24 Отговор
    Истината е, че пазарът на жилища в България показва само възходящ тренд. Дори да има моментно затишие на определена цена на кв. метър, след известно време пак тръгва нагоре. Никакви спукани балони не могат да обърнат този възход. Така че който както иска да разбира нещата. Казвам ви го като човек, който от известно време купува имоти. Двустаен, ново строителство в атрактивен район, закупен преди 3 години, след довършителен ремонт и обзавеждане за около 15 000 лв, сега се оценява на почти тройна цена. Не е плащано на "майстори".

    Коментиран от #20, #29, #36

  • 20 Аз Кочо

    33 5 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Пазарът на имоти световно вървеше нагоре от 2000 г когато се спука ситком балонът и централните банки започнаха да печатат пари.
    После дойде 2008 и те удвоиха скороста на принтера. Когато 2018 пазарът тръгне надолу след затягане на паричната политика те се уплашиха и пуснаха отново принтера. По време на ковид те напечатиха толкова пари колкото бяха напечатили през целия този период. Разбира се това отприщи най голямата инфлация от 40 години. Те успяха да я намалят но не и да я премахнат. Достигането до 2 пр. е най трудно и то ще стане или след години или с рецесия. В двата случая цените на имотите ще пострадат те вече започнаха да страдат заради високите лихви.

    Пазарът в България е свързан с световната икономика и когато тя страда, страда и бг икономиката. Европа вече е в техническа рецесия.

    Когато тази рецесия се пренесе тук ще има загуба на работни места. Хората с заеми ще поведат хорото с падащите цените.

    В бг 90 пр. имат имот а 9 пр повече от един имот.
    Няма имиграция, това е един малък скапан пазар. Сделките вече се сриват от 1 година и това не е защото няма имоти за продажба а защото цените са силно надценени. Когато банките не могат да печатат пари заради инфлацията и да крепят пазара той се срива.

    Първо падат сделките а после и цените. Натрупват се много имоти на пазара а купувачите го няма. Те са отстрани и чакат още и още спад. Мога да продължа да обяснявам но мисля че ме разбра за какво говоря.

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Аз Кочо

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    ситком балонът=дотком
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коментар

    26 6 Отговор
    Средата цена на кв м по обяви е 2000евро. Като се премахнат 30-40% общи части, добавят се 15% разходи по сделката и се направи ремонт за 50-70котделно обзавеждане, се оказва че коефициента на достъпност е над 2, даже към 3. Е то такъв БАЛОН нема нигде ....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Броки

    21 3 Отговор
    Личи си че статията е писана от продавачи. Само продавача вижда разходите само в цената, а че след това още 50% разходи не го бърка.
  • 26 Трета статия от

    25 4 Отговор
    Bulgarian Properties. Аз като ви казвам че брокерите са на абонамент при Мимето, вие не вярвате.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 абц

    18 4 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    До "Аз кочо" инфлацията спада в ЕС, но и растежът на заплатите в България спада. Догодина дефлация и увеличена безработица. Все лоши новини за пазара.

    Коментиран от #32

  • 29 Алфа херинга

    19 5 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Пазарът скочи много заради пандемията и последвалата инфлация, където дори медиите пропагандираха да се влагат парите в имоти. Хората се юрнаха са купуват, но това вече отшумя, защото повечето вложиха каквото имат спестено. Отделно се появиха множество спекуланти, които видяха лесни пари в това, да купят имот за ремонт, да вложат 20к в него и да го приберат едни пари отгоре после. Живея във Варна и гледам как се напълни с апартаменти на по 250-300к, уж луксозно обзаведени до ключ. Познай дали не си седят така обявите. Иначе не знам, доколко са достъпни жилищата при условие, че във Варна двустайните започват от 80к и то тези за основен ремонт и на не особено хубава локация. Вчера гледах един по обява, 54кв, 140к евра, на центъра. Това е около 2500 евра на кв. Какво точно му е достъпното, при положение че заплатите средно са около 2хил лева?
  • 30 Потресен

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    Когато не разбирате нещо не го коментирайте, защото хората, които го разбират се смеят с глас!!!

    Коментиран от #39

  • 31 Ввв

    21 6 Отговор
    Единственото достъпно в Кочината е билет за Терминал 2!!!
  • 32 Аз Кочо

    19 5 Отговор

    До коментар #28 от "абц":

    Така е, но инфлацията е коварна. Веднъж излязла от бутилката трудно може да се прибере.

    Още тази зима ще наблюдаваме скок в инфлацията поради скок в цените на енергоносителите. Затова и силно се съмнявам до година да видим спад в лихвите на което залагат пазарите. А те по дефолт грешат.

    На времето Пол Волкър от Фед се купи няколко години докато не реши да премаже инфлацията от раз. Направи го с цената на двойна рецесия.

    Сегашните управници ме съмнява да направят това. Така че мисля че ще поживеем дълго време с относително по висока инфлация и по високи лихви.

    А това ще спъва цените на всички активи.
  • 33 Архитекта

    10 21 Отговор
    По целия свят недвижимото имущество е скъпо и не е достъпно за всеки . И така трябва да бъде.

    Коментиран от #34, #35, #40

  • 34 Мен

    17 4 Отговор

    До коментар #33 от "Архитекта":

    Така е защото централните банки и правителствата подкрепях пазара.
    Сега няма как да го крепят.
  • 35 Аз Кочо

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "Архитекта":

    QT ще удари същите цени на активите, които QE наду за 25 години

    Дълго време QE не направи нищо за пазара на труда или икономиката като цяло. Просто наду цените на активите. И тогава язовирната стена се скъса и QE напомпа потребителските цени, което свърши работа на икономиката, с която сега централните банки трябва да се справят

    Същото с QT, то не прави нищо за икономиката или пазара на труда, просто ще намали цените на активите; и в крайна сметка това ще помогне за овладяване на инфлацията.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мда

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "Потресен":

    Нали, по-важни са кинтите, а качеството... турско, бързо събаряне и повторно използване...
    Ми зидайте тухлите с пяна само... ще падат на "мекичко" и няма да се чупят .
  • 40 Варна

    6 11 Отговор

    До коментар #33 от "Архитекта":

    Дано да скочи още повече,защото хубавия ми град се напълни с хора от селата
  • 41 гост

    10 1 Отговор
    Още пурвото изречение е една мазна лъжа. По нататък няма смисъл да чета
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 A в Малинова долина

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    и Кръстова вада ги строят по левче килото.
  • 44 Кирил

    3 6 Отговор
    В сравнение с град Мюнхен, София е с по достъпни жилища. В Мюнхен, център или ново е 15-20000 евро за кв. Средната заплата е 3000 евро

    Коментиран от #45, #48

  • 45 Киро

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "Кирил":

    Пробвай с град от нашия калибър. В Могадишу какви са цените?

    Коментиран от #46

  • 46 дам

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Киро":

    За Могадишу не знам, ама в Белград където няма и един километър метро и няма да влязат в ЕС и след 10 години цените са по 2 хиляди евро квадрата. Да продължавам ли със сравненията как са цените в Тирана, където квадрата е над 1500 евро, а средната заплата е 900 евро

    Коментиран от #47

  • 47 До Дам,Кирил,киро-вуй

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "дам":

    Оставете цените а вижте има ли сделки на тези цени.
    Защото навсякъде по света цените станаха такива за 2 години. Заплатите обаче не са.
    После вижте политика на централните банки по света и се запитайте дали в бъдеще тези цени са устойчиви.
    На моят панелка снощи и исках 200 к евро, тая сутрин вече и искам 250 к евро.
    Въпросът е дали ще се намери някой да ги даде.
  • 48 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Кирил":

    Ето това се нарича балон.
  • 49 Архитект

    4 4 Отговор
    Цената на жилище и размера на заплатата нямат никаква връзка. Изобщо не е задължително всеки да бъде собственик на жилище или друг НИ. Цените на панелките ще растат устойчиво нагоре докато стигнат кило злато на квадратен метър.

    Коментиран от #50

  • 50 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "Архитект":

    Много неща не са ти ясни. Или са ти ясни, но не ти отърват.