Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 20:37 2 428 10

Реставрацията на най-известната сграда в Париж струва 700 млн. EUR

  • нотр дам-
  • париж-
  • катедрала-
  • реставрация

„Нотр Дам“ отново посреща туристи от цял свят с целия си блясък

Реставрацията на най-известната сграда в Париж струва 700 млн. EUR - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 8 декември 2024 г. една от най-известните емблеми на Париж – катедралата „Нотр Дам“ ще отвори врати. Реставрацията на сградата, която беше силно засегната от пожар на 15 април 2019 г., продължава с пълна сила. За възвръщането на нейния блясък работят близо 500 души от различни области – дърводелци, каменоделци, скулптори, златари, стъклари и производители на органи. Близо 250 фирми и ателиета от цяла Франция участват в реставрационните дейности.

Ремонтът на по-голямата част от покрива, както и част от скелето около катедралата, трябва да бъде премахнато до началото на Олимпийските игри през юли. Целта е не само парижани, но и гостите на френската столица, които са дошли за най-голямото спортно събитие на годината, да могат да видят „Нотр Дам“ в най-голяма степен в оригиналния ѝ вид.

Цената реконструкцията е близо 700 млн. EUR. До момента 340 000 души от 150 държави са дарили 846 млн. EUR. Значителна част от сумата е от богати французи, които дни след трагедията се надпреварваха да даряват колосални суми. Средствата, които останат, ще бъдат използвани в помощ на работата на катедралата.

Реставрацията на „Нотр Дам“ е една от най-сложните, които някога е извършвана на подобен обект. През първите 2 години след пожара се работеше изцяло по укрепването на конструкцията на постройката. Целта беше да се гарантира, че няма да се срути при извършването на реставрационните дейности. Така де факто възстановителната фаза започна през септември 2021 г.

Последните месеци се работеше основно по възстановяването на рамката на покрива, големите горни галерии и шпила. В същото време друг екип работеше по възстановяването в оригиналния вид на скулпторите. Сред тях са тези на 12-те апостоли и известните гарголий.

В „Нотр Дам“ има 120 витража. Създадени са в периода XII-XX в. Голяма част от тях са възстановени. Реставрирани са и голям брой от фреските, разположени във вътрешността на катедралата. Стените също са основно почистени от дима и последиците от гасенето при пожара.

Дизайнерът Гийом Барде е натоварен с нелеката задача да изработи елементите, свързани с богослуженията – олтар, амвон, катедрала, кръщелня, както и седалките за вярващите. Той е заложил на минимализма и изчистените форми. Ще използва основно материали като дъб и бронз.

Окончателното завършване на реставрационните дейности на „Нотр Дам“ е предвидено за 2029-2030 гг.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баба Яга

    2 7 Отговор
    Католиците във Франция са поругали святото енергийно място, където е било тенгрианското светилище на почитателкитае на алп биката Умай с юдейски омърсявания. Затова Тангра се е разгневил и е запалил Нотр Дам , издигнат на мястото на древното светилище.
  • 3 Край

    13 5 Отговор
    Китайците могат да ви направят същата за два месеца на 1/3 от цената ама ... пусто схема за кражби трябва.

    Коментиран от #4

  • 4 редник

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Да, интересно - колко щеше да струва да я построят наново?...

    Коментиран от #9

  • 5 Гинес

    6 4 Отговор
    Най-скъпият заварчик в историята.
  • 6 виме ту

    3 2 Отговор
    Протестантите атеисти я запалиха християните я издигнаха на ново.
  • 7 Зайо Байо

    1 3 Отговор
    Че имат ли толкоз пари ФРАНСЕТАТА ? Ако не , ще помолят ли колониите и робите там , да им поработят безплатно и доброволно ?
  • 8 ПЪГУОШ

    2 3 Отговор
    Ще правят ли скоро РЕМОНТ на РЕМОНТА ? Могат да питат Бойко и ШАЙКАТА му как се прави това !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.