Last news in Fakti

26 Май, 2024 09:35 2 870 15

Инвестициите в Централна и Източна Европа замръзнаха

  • colliers international-
  • цие-
  • пазари-
  • инвестиции

Очаква се раздвижване след намаляване на основния лихвен процент

Инвестициите в Централна и Източна Европа замръзнаха - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалната икономика се стабилизира, макар и на доста ниски нива, показва един от последните доклади на Colliers. При положение че растежът на световния БВП ще се нарасне в рамките на 3% през следващите години, това е един от най-слабите резултати от десетилетия насам. Всяка от икономиките в ЦИЕ е изправена пред комбинация от различни предизвикателства, някои от които са общи за всички тях. Те варират от необходимостта да се стимулира икономическия растеж чрез по-задълбочени структурни реформи, през предизвикателния фискален контекст, до аспекти, свързани с външното финансиране, или непосредствената близост до конфликта в Украйна. Въпреки че през 2024 г. икономическият растеж в региона ще се ускори в сравнение с 2023 г., перспективите за годината към момента изглеждат по-лоши, отколкото в началото на годината за повечето държави от региона.

„Все още е трудно да се прецени какъв ще бъде външният контекст за "развиващите се" пазари, особено за ЦИЕ. ЕЦБ планира да постигне целевата си инфлация от 2% до края на 2025 г.“, коментират от консултантската компания Colliers. Очакванията са за първо намаление на основния лихвен процент до юни 2024 г., а по-нататъшните намаления ще доведат до понижаване на основния лихвен процент с 1 процентен пункт до края на годината - до 3,5%, което би трябвало да облекчи донякъде напрежението на пазарите. Все пак несигурността, свързана с FED (или Федералният Резерв на САЩ), може да противодейства с пълна сила на това положително влияние.

При все още слабо, макар и подобряващо се външно търсене, в краткосрочен план растежът в ЦИЕ зависи от капитала и инвестициите, както и от частното потребление. Да се разчита на разходите на домакинствата обаче крие риск в обозримо бъдеще инфлацията да бъде малко по-висока от обичайното. Всъщност в Румъния, Полша и Унгария дори до 2026 г. инфлацията все още ще бъде доста по-висока, отколкото централните банки биха искали. Това означава, че монетарната политика ще трябва да остане по-рестриктивна от обичайното. Същевременно относително евтината работна сила и голямото разделение между заплати и производителност, наред с тенденцията за пренасочване на производството, ще продължат да стимулират развитието в държавите от ЦИЕ-6.

Прогнозите на МВФ за шестте държави показват, че регионът ще нарасне с 2,4% през 2024 г. спрямо 0,5% през миналата година, след което ще се ускори до средно около 3% годишно между 2025 и 2029 г. Последната цифра е приблизително еднаква със средната стойност, наблюдавана годишно между 2010 и 2019 г., макар и малко по-ниска от почти 4%, наблюдавани през предходното десетилетие.

Някои аспекти, които трябва да се следят в дългосрочен план, включват потенциални насрещни ветрове, свързани с постепенното намаляване на структурните фондове на ЕС, насочени към икономиките от ЦИЕ-6. Тъй като тези страни отбелязаха много по-рязък растеж от западните си партньори и се наблюдава икономическо сближаване, този източник на евтини пари може да намалее малко. От друга страна, икономиките от ЦИЕ-6 са много по-гъвкави в смисъл, че структурните реформи тук вероятно ще бъдат по-лесно осъществени и вероятно ще дадат по-добри резултати. Така че има какво да очакваме в по-дългосрочен план.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 име

    15 5 Отговор
    Това започна още преди малко повече от година. Немците спряха всички дъргосрочни договори (поне с фирмите от източна Европа). Но не разбирам защо разтягате локуми за лихвени проценти и изсмукани от пръстите растежи. Разковничето е в последния абзац за структурните фондове, само че важи за целия ЕССР. Най-големия инвеститор в ЕССР е ЕССР, само че сега наливат пари в продънената украинска каца. Тези пари не падат от небето, а се орязват от нас, данъкоплатците в ЕССР. И никакви бързи структурни реформи нама да оправят положението защото промишлеността в източна Европа е основно обслужваща, а ишлеме за западната, основно за германците. А те в момента потъват.
  • 3 Ха-ха-ха...

    12 2 Отговор
    "Очаква се раздвижи след намаляване на основния лихвен процент"
    "Глобалната икономическа икономика се стабилизира" - е, щом икономическата икономика се стабилизира, значи всичко е наред... И като им кажат, че са "мисирки", се обиждат. А това, че не умеят да редактират текст, копиран и преведен с безплатен гугъл преводач - дори не си го отчитат като грешка. Тази е тотал щетата на сайта.

    Коментиран от #5

  • 4 да изясним

    8 1 Отговор
    Едни пари бяха похарчени за една форсмажорна ситуация.
    Едни рутинни финансови потоци са попресъхнали. И докато трае сушата ще си говорим за "структурни реформи".

    То пари няма, ама надай се на структурните реформи.

    И за разкош - да падат лихвите, че инфлацията да удари тавана и еврото да не поскъпва а да върви в пакет с другите големи валути, които скоро ще ствуват колкото хартията на която са напечатани.

    Ето ви по-добъур план:
    1. Европа да поиска компенсации , намалени мита и прочее за големите си харчове и несгоди.
    2. ЕЦБ да си върши работата и да не допуска обезценяване на еврото.
  • 5 аха

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ха-ха-ха...":

    Това раздвижване го знаем - печатница и инфлация. Смао че то е временно и кухо. Защото това което има смисъл е реланата стойност , а не номиналната.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никой

    4 1 Отговор
    Икономиката...Кой е икономиката? Ти, аз...кой?
  • 8 Аз Кочо

    7 4 Отговор
    Най-вероятно ЕЦБ ще намали лихвите през юни, с 0.25 пр., но тя не се ангажира с бъдещи намаления. Ако инфлацията продължи да намалява - добре, но всички чакат тези намаления за да започнат масово да теглят кредити. Веднъж изпусната инфлацията поднася изненади и трудно се връща в бутилката. Също така английската банка и Фед оставиха.печатенето на пари за закупуване на дълготрайни активи в историята. Сега те връщат стария изпитан модел на репо сделките. Така че.покупката на дълготрайни активи, така нареченото QE, което помпаше цените на активите приключи.
  • 9 Икономист

    9 4 Отговор
    Колапс едва колапс...само в статистиката има възстановяване е растеж
  • 10 "Кредит Маркет ООД"

    7 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 11 Аз Кочо

    8 4 Отговор
    В ЦИЕ, както и в бг инвестициите са вътрешни и да насочени към имотния пазар, разбира се чрез кредитна експанзия. В същото време кредита за бизнеса е скъп и трудно достъпен. Така че тези икономика няма да растат, защото липсват инвестиции в отрасли с висока добавена стойност. Това с имотите е нестабилно и е до време, то не кара икономиката да се развива. Чуждите капитали и инвестиции бягат от такива икономики; Пример е Канада в която в момента се наблюдава най-големия отлив на чужди инвестиции защото правителството помпа имотния балон вместо да залага на дълготраен растеж.
  • 12 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    9 4 Отговор
    Тук в БГ е друга бира . Толупа и Пеевия превзеха държавата и само техни ОПГ-та може да оперират в псевдо биснеса на територията.
  • 13 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    5 4 Отговор
    Бизнеса , sorry.
  • 14 Петър

    4 2 Отговор
    Нява евтини Руски ресурси няма инвестиции.
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    Инвестициите в Централна и Източна Европа замръзнаха.

    Мхм, инвестиции фъф търговски вериги и ритейлглюпости.

    И в най добрият вариант цех за автокомпоненти с ниско КПД.
    Не благодарим.