4 Септември, 2024 08:23 5 722 47

Рекорден процент сделки с жилища ново строителство

  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • сделки

За София той вече е близо 90%

Рекорден процент сделки с жилища ново строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Интензивното строителство на жилища в София, на което сме свидетели през последните години, неминуемо дава отражение върху пазара. Близо 90% от покупко-продажбите, които се реализират в столицата са именно с такива имоти. „През последните години този процент не се променя много, тъй като именно новото строителство дава на пазара така необходимото предлагане и купувачите се насочват към него“, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

По данни на НСИ, към края на 2023 г. в София има 768 046 жилища. Само за последните 10 години са построени 158 838 броя.

Една от основните причини клиентите да предпочитат новото пред старото строителство, са новите технологии, които се използват при изграждането им. Като се отчете и фактът, че повечето сделки се реализират с инвестиционна цел, то това прави вложението по-перспективно в дългосрочен план.

„B мoмeнтa жилищa cтapo cтpoитeлcтвo ca в мнoгo изгoднa пoзиция дa ce възпoлзвaт oт диcбaлaнca мeждy oгpaничeнo пpeдлaгaнe и виcoĸo тъpceнe. Πpи eднo yвeличeниe нa пpeдлaгaнeтo нa пaзapa oбaчe вeднaгa щe ce yceти зaтpyднeниe в peaлизиpaнeтo нa cдeлĸи c пo-cтapи имoти", казва Cтoйĸoвa.

По данни на агенцията, тенденцията към намаляване на предлагането, която се наблюдава от 2023 г. продължава и през текущата година, когато пазарът отново разчита на новото строителство по отношение на предлагането.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 22 Отговор
    Гастърбайтерите от Англия се прибират масово източили социалната система на Короната. Проблемът е, че не могат да изповядат сделката с откраднатата пара, понеже произход не могат да декларират и масово теглят кредити. Обаче все още не подозират, какви лихви ги чакат тях и неродените им деца.

    Коментиран от #5

  • 2 Нас

    17 32 Отговор
    не ни мисли дето купуваме, явно можем да си го позволим. Кофтито е за тия дето на 45 все още живеете с мама в гарсониерата под наем
  • 3 Аз Кочо

    46 14 Отговор
    С две думи, 90 процента от хората купуват ново строителство. Старото се купува от 10 процента.
    Какво ще се случи с закупеното сега ново след 5 години когато ще е вече старо а повечето хора ще са купили? Откъде ще дойдат нови купувачи?
    Родителите вече са осигурили на децата им поне по един имот, имиграция няма. Децата ще пораснат и някои от тях ще поискат да учат в чужбина а парите вече са набити в тухли и хоросан?

    Предстоят интересни времена....

    Коментиран от #16

  • 4 Ако дадете и в абсолютна

    22 2 Отговор
    стойност ще сте най-добрите и съвестни журналисти. Иначе става като при автомобилите: продали 5 през месеца, следващия 6, но увеличението било само 20% хахахах
  • 5 Другаде е проблема

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Те тез че се оправят. А ти въобще подозираш ли какво те очаква?

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Другаде е проблема":

    Къде е проблема кажи да чуем?

    Коментиран от #7

  • 7 Виж 3-ти коментар бе ЛьоЛьо

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И сам ще разбереш. Аз да не съм ти учител да ти наливам в празната северомакедонско-еврейска тиква.
  • 8 Рихтер

    24 6 Отговор
    Старото строителство е ясно, здраво, проверено , живот над 600 години при добра поддръжка. Новото строителство не е проверено от Рихтер Седма степен. Те и в Анадола строиха като бесни и като чичо ви Рихтер ги одруса се видя как е качеството и къде е строено. Важни са основите и качеството на железобетона.
  • 9 Точно

    25 3 Отговор
    Кои са новите технологии? Все още се строи на плоча и колони. Манна небесна за архитекти и строители . Иначе всяка ниша се запълва с боклуци и монтажна пяна . Кабелите се коват с пирони и се замазват. Пък като им прочетеш обявите всички са с най-високо качество материали. Един апартамент или къща не съм видял да се направи с наистина скъпи и почти вечни материали. Данните от агенцията по вписванията отразява единствено и само промяна на собственост . Как се е случила тази промяна е друг въпрос. Общо взето картинката е , че някои хора купуват с кредити после се опитват да дават под наем , затова и наемите са толкова високи ,защото сметката не им излиза и не могат да си покриват вноските . Пълно с хора които ти казват ,че имат кредит за около милион но активите му били милион и половина или два . Единственото реално ,което има е кредита и отговорността за него . Активите са на банката отпуснала кредита . В случая предвид, че става въпрос за имоти той е един иконом на банката и то на свободна практика не на твърда заплата носейки всички рискове за инвестицията на банката . Пожелавам им успех . Дай боже да им се случат плановете , но това което виждам по форуми и групи хората търсят под наем на други цени от тези ,които се искат . Причината не е защото са стиснати ами защото толкова могат да си позволят . Преди години ,когато бяха лихвите високи , аз лично бях теглил на 7,4 процента в другите държави бяха даже по-ниски от лихвите сега в България все ми се

    Коментиран от #10

  • 10 Точно

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Точно":

    Не ми излезе ,целия коментар . Ситуацията е ,че лихвите са толкова ниско ,че единствената промяна ,която ще търпят е нагоре.
  • 11 Балона се помпа здраво - бум!!!

    19 4 Отговор
    Опашки се извиват направо за инвестиции в НИ, празни с пепел и паяжини!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз Кочо

    21 6 Отговор

    До коментар #12 от "Кофти кочо":

    Важното е че много хора четат коментарите ми, а за мен е удоволствие да развенчавам лъжите на вас брокерите, строителите, банките и най вече на продавачите! Ако някой ми плащаше щеше да е още по интересно, уви никой не го прави!
    Колкото повече хора четат толкова по-малко клиенти ще имате вие търтеи нагли!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Айше

    3 9 Отговор
    Купих два с социал от Германия има ТЕЛК и Шорош дава
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Старо

    18 10 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    не се продава защото няма продавачи. Дори да почине някоя баба,наследниците не продават. В момента брокерите са изгладнели и търсят продавачи, и въобще даже отказват да работят с купувачи. Слагат фалшиви оферти в сайтовете и като им звънне викат "абе тоя имот тъкмо се продаде ама ако си дадеш данните и ми кажеш какво търсиш ще те имам предвид"

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Имах предвид

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Тези":

    тези дето ти цъкат плюсове и ти вярват. Другите не ти обръщаме сериозно внимание
  • 19 Тръпчо

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "Старо":

    Пълни глупости иди на имот бг и виж, най много стари се продават в центъра, но малко са тези които купуват на тези смешни цени

    Коментиран от #21

  • 20 Аз Кочо

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "Тези":

    Минусите ми ги цъкаш ти по един от всеки браузер на телефона ти а после и от компютъра ти. Обикновенно са 3 до 6. Хахаха
  • 21 Пробвай

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Тръпчо":

    да звъннеш на някоя от тези обяви за продажба: гарант че ще получиш следния отговор от брокера: "тъкмо заключих сделката и щях да сваля обявата ама ми дай коорднати и какво търсиш и ще те имам предвид". Тези обяви са просто въдици за брокерите да си събират клиенти, а всеки купувач е често и продавач, и обратното. Влез във някоя фейсбук група дето не позволяват брокери: 80% от обявите са "търся да купя" и "търся да наема".

    Коментиран от #22

  • 22 Аз Кочо

    22 6 Отговор

    До коментар #21 от "Пробвай":

    Момче, недей да говориш глупости.
    Само преди няколко седмици видях за продан имот на мой приятел в Лозенец. Бях учуден че го продава и се чухме да го питам защо? Обявата беше действителна.
    Отделно съм звънял на обяви още през 2018-2019 а на някой от тях съм ходил на оглед. Голяма част от тези обяви си стоят но с двойно надути цени от 2019!.
    Трябва да разбереш че много"инвеститори" се прекараха когато купуваха през 2020 -2022. Сега хората търсят ново строителство защото си мислят че е по евтино от старото. Обаче никой не смята липсващата квадратура и "довърши си сам" Така че строителите доволно лапат докато притежателите на старо закупено точат лиги. Между другото в момента е сащ положението е същото. Строителите навсякъде продават със техни агенции и обикновенно без комисионна, ето затова брокерите вече са таксиджии или обслужващ персонал по хотелите.

    Коментиран от #23

  • 23 Аз купих

    13 10 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    ново строителство не защото исках а защото не можах да намеря старо. Това през 2020. Звънях на обяви -- отвсякъде греда. Срещнах се с "препоръчани" брокери, и всичките ми викаха "ми то ся аз такова нямам баш в центъра дето търсиш, ама имам тука нещо за теб в Костинброд ако те урежда". Накрая купих ново строителство. Що нерви съм скъсал със строители, майстори и тн след това не ти трябва да знаеш. Ама нямай избор -- старо никой не продава. Освен ако не извадиш 4 хиляди евро на квадрат за апартамент в Лозенец дето вътре е Бейрут. То и новото накрая ти излиза към 2-2.5 евро на квадрат нато си направиш ремонта, ама няма как, такива са цените. Който не е търсил той не знае и плещи теории по коментарите

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Аз Кочо

    14 9 Отговор

    До коментар #23 от "Аз купих":

    Ти нали купи?
    Е тогава чии го дириш тук?
    Ще ти кажа, въпреки че съм ти го казваш много пъти.
    Ти осъзнаваш как си се прекарал. Това не ти дава мира.
    Целта ти е не само да си докажеш че си прав а да завлечеш колкото се може повече будали.
    Другият вариант е че си брокер

    Най вероятно си и двете. Прецакан брокер купувач!

    Коментиран от #25

  • 25 Не помня

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    да съм говорил с теб. Не знам с кого ме бъркаш. И защо точно да не коментирам тук? Имам мнение коментирам. Ти да не си охрана нещо?

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Аз Кочо

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "Аз купих":

    Европа

    Най-големи спадове от пика:
    Германия: -15,0%
    Финландия: -12,6%
    Швеция: -10,3%
    Австрия: -9,6%
    Франция: -6,8%
    Дания: -5,8%

    САЩ

    Стачката на купувачите се задълбочава: предстоящите продажби на жилища спаднаха до рекордно ниски нива въпреки нарастващото предлагане и много по-ниските лихви по ипотечните кредити, които вече се оценяват при масивни намаления на лихвите

    Канада

    Цените на апартаментите в Канада виждат първия регистриран двоен спад

    Това брато рано или късно ще дойде и тук и никой няма да го спре!

    Коментиран от #28

  • 27 Аз Кочо

    6 8 Отговор

    До коментар #25 от "Не помня":

    кочето мисли, че само 1 му опонира, но с различни никове, но се оказва, че той пише и опониращите му коментари. Тотално е изтрещял.
  • 28 Аз Кочо

    1 12 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    Рано или късно ще завали сняг. Слагай ушанката!

    Коментиран от #30

  • 29 Аз Кочо

    9 6 Отговор

    До коментар #25 от "Не помня":

    "Аз купих ново строителство не защото исках а защото не можах да намеря старо "
    Това е твоят пост нали?

    Е и, купи, и защо тогава ме обеждаваш как нямало старо за продажба? С какво това може да ми помогне?
    Освен ако не си тук за да насаждаш паника сред простолюдието???

    Хората които са убедени че цените само ще расат не драскат тук.
    Те купиха и сега чакат да продадат на тройна цена.

    Ти с каква цел спориш? Може би не си убеден че цените само ще растат и търсиш съмишленици?

    Когато някой лъже аз не мълча и ако съм сигурен че лъже му отговарям. Така както правя с теб от три години.

    Коментиран от #32

  • 30 Вуи

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    Недей да пишеш с ника на Кочо.

    Ето това е едно от доказателствата кой се крие под "Не помня"

    Разбираш ли брато, винаги знам кой си и под йкакъв ник чатиш

    Коментиран от #31

  • 31 умен

    2 11 Отговор

    До коментар #30 от "Вуи":

    Под какъв ник чатя ве, чатя само като умен и гост, другите са на некой друг, и аз не сам брокер а консултант недвижими имоти, нещо е ногу различно от това дет ти си мислиш. Нема да те отварам на бизнес че си смешен. А колежката Полина е най-умната брокерка евалата и праим, тя винаги вика че ше рипат цените и е права
  • 32 Въобще

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Кочо":

    не говоря за цени. Купих за собствено ползване, ремонтирах си го и сега си живея със семейството. Работя си от къщи и живея в зелена зона и хич не ме е еня кой купува и кой продава и дали цените ходят нагоре или надолу или се въртят в кръг. Нито ще купувам повече нито пък ще продавам. Просто коментирах че беше практически невъзможно да купя старо строителство защото никой не продава. Затова купих ново и си го ремонтирах. Без ипотека, всичко от джоба.

    Коментиран от #33

  • 33 Аз Кочо

    5 8 Отговор

    До коментар #32 от "Въобще":

    ааа не може така, трябва да си брокер или инвеститор! Как така ще купуваш за семейството си и без кредит?! И защото си се набутал преди 4 години, когато цените бяха в пик, сега пишеш тук, те и сега са в пик ама друг пик не като онзи пик от 2020. От наема по-хубаво няма, това че пиша че имам апартаменти тук и там да не ти прави впечатление.

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 34 Бай Киро

    8 3 Отговор
    Удари силна градушка и направи на решето новата сграда пред нас.Сега да се чудиш,ново ли да купиш или старо жилище.Още не си влязъл в новото и то е надупчено,като швейцарско сирене.Да са им честити новите картонени жилища.
  • 35 Тръпчо

    6 4 Отговор
    "да купя старо строителство защото никой не продава"

    Ето на това ти отговорих защото е ЛЪЖА.

    ОТНОВО, ВИЖ КОЛКО ОБЯВИ ЗА СТАРО СТРОИТЕЛСТВО ИМА САМО ЗА ЦЕНТЪРА ИЛИ ВСИЧКИ СА МЕНТЕ ОБЯВИ, хахаха иска ти се......
  • 36 Вуи

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Аз Кочо":

    Кочо понеже съм гола вода пишман инвеститорче затова все ти опонирам, ме.мога да спА от както теглих тоА кредит да купА кутийка в Бутонец да стана софиАнец
  • 37 Браво Вуе

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Аз Кочо":

    Обаче изказа ти е на светлинни години от този на Кочо, така че, лъжи каквото си искаш, копирай който си искаш ник, но тупурдията ти дето е в главата не можеш я изкара
  • 38 Виж кво прекаран

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Аз Кочо":

    Дали си се набутал 2020 или 2024 няма голямо значение, защото скоро цените ще са като 2009 г., така че свиквай с мисълта за голямата пре е бушка

    Коментиран от #41

  • 39 Паолина Стокова

    4 2 Отговор
    Като бях в Адрезс много ма п лю ш я х а и станах шефка та дрънкам
  • 40 хихи

    4 1 Отговор
    Населението се видя с някой лев и се побърка...
  • 41 хихи

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "Виж кво прекаран":

    Не можеш да спечелиш!
    Не можеш да завършиш наравно!!!
    Даже не можеш да излезнеш от Играта!!!!!

    Няма да паднат!! Но не е известно за колко време ще го продадеш ако ти трябват спешно пари?!! Какво ще можеш да си купиш с тях? Колко данъци ще платиш?? Амортизация. Колко могат да потрошат наемателите?

    Коментиран от #43

  • 42 Бай Чудомир

    7 2 Отговор
    Всеки ден по един лъжлив брокер трябва да дава интервюта, за да държат пазара, иначе - СРИВ

    Коментиран от #44, #47

  • 43 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "хихи":

    "Няма да паднат!! "

    Така разправяхте 2007,2008 до 2011, когато България стана на второ място в света по спад на цените.
  • 44 умен

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Чудомир":

    кво праат брокерите ве , данеби те да надуват цените ве, ай стига смешки разпраа, ние само земаме комесинонни , цените си ги определат продавачито

    Коментиран от #45

  • 45 Брокерече,

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "умен":

    някакъв ценз нямате ли там за да работите тази "работа", липсват ти елементарни граматически познания. А че брокитата е гилдията която най-много надува балона е видно и от космоса
  • 46 Клуб "нАучна" фантастика

    4 1 Отговор
    в България, тук имотите само растат и ще растат вечно! Данъците ще са винаги най-ниските в света, инфраструктурата ще е безплатна, лихвите ще са винаги най-ниските! Всеки с ипотека веднага намира наемател, който да му плаща ипотеката и той само да обикаля света по курорти и да продължава да купува нови имоти. Абе българите са феномени в световен мащаб, няма друга такава държава и друг такъв народ! Уникално умни предприемачи и инвеститори, които винаги само печелят!
  • 47 да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Чудомир":

    Аха
    Срив задължително
    по два за лев, и гараж подарък
    Чакаме!!!