Last news in Fakti

31 Август, 2005 00:00 1 122 0

Стари бланки блокират вписванията на недвижими имоти в столицата

  • вписванията-
  • правилника-
  • удостоверенията-
  • службата-
  • тенева-
  • закона-
  • подчертава-
  • съдия-
  • бланки-
  • агенцията-
  • казва-
  • съдиите-
  • издават-
  • нотариус-
  • новите-
  • трябва-
  • людмила-
  • август-
  • тежести-
  • вписване-
  • людмила тенева-
  • подчертава съдия тенева
Стотина удостоверения за вписвания, касаещи недвижими имоти, подготвени от столичната служба по вписванията, са написани върху стари бланки и върху тях няма да има подпис на съдия, научи "Монитор". Според влезлите в сила от 22 август промени на Правилника за вписванията на удостоверенията това е задължително. В случая един от съдите, който трябва да сложи парафа е Людмила Тенева, ръководител на Службата по вписванията при СРС. В момента тя не подписва удостоверенията, подготвени на старите бланки. Ако го направи ще наруши закона, което за всеки непредубеден юрист е недопустимо. В новите удостоверения, издавани за определен имот се означават вписванията, отбелязванията и заличаванията за тежести и права. Не е предвидено в тях да се отбелязват отказите за вписване.

На 16 август, след публикуването в "Държавен вестник" на измененията на правилника уведомих регионалния директор към Агенция по вписванията, както и изпълнителния директор на агенцията Светослав Тонев за изготвянето на нови бланки в съответствие с новите изисквания, казва съдия Людмила Тенева. Те трябваше да бъдат своевременно предоставени на чиновниците в Службата по вписванията, подчертава тя. Вече втора седмица те не са изготвени. Нещо повече представителите на Агенцията по вписванията ми представиха изготвени от тях примерни образци на бланки, твърдейки, че същите са одобрени от Министерството на правосъдието. Въпреки изрично мое нареждане от 22 август да се издават удостоверенията в съответствие с изискванията на чл. 47 от Правилника за вписванията, същите продължават да се издават по стария ред, възмущава се шефката на Службата по вписванията при СРС. На други местна в страната удостоверенията се издават със съдържанието, предвидено от Правилника за вписванията в редакцията бр. 67 от 2005 г., добавя тя.

В промените на правилника има някои абсурдни неща, продължава Людмила Тенева. Такова е изискването на чл. 50, ал. 2 - издаваните от Агенцията по вписванията чрез териториалните й поделения писмени справки да се подписват от съдията по вписванията. Наистина, съдията трябва да даде разпореждане дали и как да се извърши справката, но той няма правната възможност да контролира изпълнението на тези указания, нито има възможността да провери правилността на издаваната справка, подчертава съдия Тенева.

За първи път в правилника се появява понятието "тежести", коментира шефката на софийската служба по вписванията. Подобно легално понятие не съществува в законовата уредба на института по вписването. Няма го нито в Закона за собствеността, нито в Гражданско-процесуалния кодекс и в Закона за кадастъра и имотния регистър, подчертава съдия Тенева.

Измененията на правилника за вписванията в по-голямата си част не променят същността му, каза Димитър Танев, нотариус от София. Смяната, напр. на термина "отбелязване" с "нанасяне" е поправка на текст, с повече от 78 години история и не променя естеството на извършваното техническо действие, добави Танев. В чл. 6 се изисква булстат и данъчен номер за страните по сделката. Подобна материално-правна норма няма в Закона за собствеността или в друг материален закон, подчертава нотариусът. Булстат и данъчен номер са подходящи и задължителни за търговска кореспонденция, но не и за актове като съдебни решения. Относно софтуерният продукт, ползван от Агенцията по вписванията искам да отбележа, че той може да приема данните за имотите, но не може да ги администрира.

Най-тревожното в новите изменения на правилника е отмяната на текста, който гарантира вписване при отменен отказ по входящия регистър на първоначалната молба за вписване, каза Красимир Димитров, преподавател по гражданско право в СУ "Св. К. Охридски". През 2004 г. една промяна предвиждаше след съдебно отхвърляне на отказа на вписването, то да бъде валидно от датата на подаване на молбата за него, а не от датата на съдебното решение. Сега е оставен вторият вариант, който отваря вратичките за злоупотреби и нарушава интересите на страните по имотните сделки, казва Димитров.

Държавата, в лицето на Службата по вписвания, е длъжна да гарантира интересите на гражданите, казва Весела Ивчева, нотариус в София. Тя трябва да удостовери дали имотът е обременен с тежести.

Според последните изменения в Правилника за вписванията, в удостоверенията се отразяват всички прехвърляния по имота, но за обикновените граждани е трудно да се ориентират. Би трябвало да се опишат точно вещните тежести, ако има такива, както и изрично да се отбележи дали за имота има заведено дело. Между Службата по вписванията и съдиите няма субординация.

Те са подчинени на различни ведомства, което е недомислие. Съдиите по вписванията не се явяват шефове на служителките, които подготвят удостоверенията. Службата по вписванията е към съответната агенция. Така работата няма да върви, защото съдиите нямат големи права и ролята им е формална, каза нотариус Ивчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА