Last news in Fakti

19 Декември, 2014 12:36 2 715 0

Един загинал и няколко ранени след взрив в завод в Мъглиж (Обновена)

  • загинал-
  • ранени-
  • завод-
  • мъглиж

От Министерство на отбраната заявиха, че става дума за частен завод

Един загинал и няколко ранени след взрив в завод в Мъглиж (Обновена) - 1
Снимка: БТА

Един човек е загинал, а други трима са ранени след взрив в завод в град Мъглиж, съобщиха от полицията в Стара Загора.

Сигналът е подаден на телефон 112 в 11.27 часа. Сигнализирано е че има взрив в частна фирма в землището на град Мъжлиж, област Стара Загора.

Един е загинал, а трима души са ранени, съобщиха за Факти.бг от кметството на Мъглиж, като уточниха, че информацията не е потвърдена.

Изпратени са екипи на пожарната и полицията, които да изяснят обстоятелствата около самия сигнал и положението, в което се намира фирмата.

От Министерство на отбраната заявиха за Факти.бг, че става дума за частен завод.

По-късно от МВР уточниха, че инцидента е станал в производствена база за пиротехнически изделия. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пътува към мястото. Районът е отцепен от полицейски служители, пожарникари извършват обезопасяването му.

В инцидента е загинал 45-годишен мъж. При взрива изцяло е съборен цех, който е затрупал работника и той е починал на място. Ранени са две жени, които са транспортирани в Казанлъшката болница.

Взривът е избухнал в завод на фирма „Вертекс” ЕООД, съобщиха от starazagora.topnovini.bg.

Фирмата е създадена през 2004 г. със седалище и адрес на управление в Казанлък. Производствената база е в Мъглиж, фирмата има и три собствени магазина за продажба на едро и дребно. Произвежда 15 мм сигнални патрони, които се продават в България и в Канада, където са познати под търговската марка Tru Flare. В България продуктите се продават под търговската марка „Балиста”.

Фирмата произвежда и различни пиротехнически продукти за военната промишленост – имитационни мини, димни гранати, осветителни снаряди и др. Дистрибутор и вносител на широк спектър от ловни и спортни стоки и аксесоари.

Според търговския регистър управител и собственик на фирмата е Ганчо Ганев.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух вече пътува към мястото на взрива край град Мъглиж.

Към района на инцидента са изпратени и специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора.

Експертите на място ще направят замервания на въздуха.

Трима души са пострадали, а един е загинал, съобщи за БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„В 11.27 е получен сигнал за инцидент в участък за изработка и монтаж на пиротехнически изделия, ловни патрони за гладкоцевни оръжия в град Мъглиж, собственост на търговското дружество "Балиста", и вероятно се касае за технологичен взрив. На практика, след като е получен сигналът, патрули на охранителна полиция, вече структури и колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", вземат отношение. Хората са евакуирани, районът е отцепен.

Осигурява се вече извозването на лицата, които са работили в завода, с тях ще работят психолози. Там, където е необходимо, мястото се запазва с цел първоначално осигуряване на всички мерки за безопасност и чакаме организация от страна на прокуратурата за възлагане или провеждане от тяхна страна на първоначалните процесуално следствени действия. Според информацията, с която разполагам към момента, се касае за три пострадали лица и един загинал", заяви Лазаров. Той заяви още, че до инцидента се е стигнало поради техническа грешка.

По първоначални данни, вероятно е да става дума за грешка в технологичния процес, но като цяло причината ще стане ясна след  приключване на разследването и когато  са налице резултатите от назначените експертизи, допълни Лазаров.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов съобщи, че разследването ще се води от следовател от Националната следствена служба . Екипи от НСлС са изпратени на място в Мъглиж . Разследването е под наблюдението на Окръжна прокуратура – Стара  Загора.

Кметът на община Мъглиж Господин Господинов съобщи, че инцидентът е станал в цех на фирма "Балиста", която произвежда ловни муниции.

Тримата души, които са пострадали, са един мъж и две жени - на 20 и на 40 години. В "Пирогов" вече са готови да приемат жените, които са с над 30% изгаряния, съобщи началникът на клиниката по изгаряния професор Огнян Хаджийски.

„Две жени очакваме с големи, дълбоки изгаряния. Това е по предварителна информация - с изгаряния от 30, 40 до 50 процента. Това е информацията, която получих от Министерство на здравеопазването. Подготвяме се, очакваме ги да постъпят, да ги обработим и приемем“, обясни Хаджийски.

От Главна инспекция на труда (ГИТ) обясниха, че проверки в предприятието са извършвани през октомври и ноември. При двете проверки не са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците.

При проверката през месец ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества – амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.

През ноември, експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения. Според предписанията, етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.

От ГИТ съобщиха още, че специфичната дейност на предприятието, както и на всички предприятията за производство и съхранение на промишлени взривни материали и утилизация на боеприпаси, е предпоставка за злополуки при всяка грешна манипулация от страна на работещите. От 2015 г. този вид производство ще се проверява периодично от ГИТ - на всеки 6 месеца, вместо на 12.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА