Last news in Fakti

22 Януари, 2015 15:22 2 130 4

Задържаха 2 милиона змиорки на Летище София

  • задържаха-
  • змиорки-
  • летище-
  • софия

Те са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София

Задържаха 2 милиона змиорки на Летище София - 1
Снимка: АМ

Задържаха 2 милиона змиорки от критично застрашен вид на летище София, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ).

Змиорките са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София. Те са били в 8 контейнера от стереопор в чекирания багаж. Пътниците са настоявали пред митническите служители, че в специално опакованите контейнери пренасят храна. При проверката обаче митническите служители установяват, че контейнерите съдържат пликове със змиорки - „бебета".

За случая е информиран РИОСВ София, които са дали експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguila Anguila).

Anguilla Ангуила е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и търговията с него без разрешително е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1 300 евро на килограм.

Змиорките са транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна.

Китайските граждани са задържани за срок от 72 часа. Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура и по него е образувано досъдебно производство по описа на Митница Аерогара София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупаци

    2 0 Отговор
    "Задържаха 2 милиона змиорки на Летище София
    Влечугите са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София"

    Змиорките са риби, а не влечуги !!! :D
  • 2 оня

    2 0 Отговор
    моля да уточня щом саги влачили тея рибки натам насам значи са влечуги!!!!!!
  • 3 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Застрашен вид пък 2 милиона? По тази логика българина като националност вече не е дори в червената книга а направо си е изчезнал...
  • 4 Венцислав

    0 0 Отговор
    Технически погледнато за тях наистина са си храна.