Last news in Fakti

4 Юни, 2015 16:58 996 1

ВСС не наказа, но и не оневини Ченалова за македонската афера

  • всс-
  • наказа-
  • оневини-
  • румяна ченалова-
  • македонската-
  • афера

Предложението на дисциплинарния състав бе тя да не бъде наказана, но мнозинството върна преписката за доизясняване

ВСС не наказа, но и не оневини Ченалова за македонската афера - 1
Снимка: БТА

Вече две години Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да приключи първото дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова - за казуса "Македония", съобщи „Правен свят“.

Очакваше се това да стане днес, но вместо да излезе с окончателно решение, съветът върна делото на дисциплинарния състав за изясняване на допълнителни обстоятелства. А самото предложение на състава беше Ченалова да не бъде наказана.

На 25 юли 2013 г. ВСС образува дисциплинарката срещу съдийката заради за действията ѝ като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". В Македония имаше разследване, през лятото на 2014 г. то бе прекратено и от Скопие изпратиха материалите у нас. И тъй като Ченалова не беше обвинена за извършено престъпление, се очакваше дисциплинарното производство тук да приключи. Затова и предложението на състава беше тя да не бъде наказана по този конкретен случай. Мнозинството от съвета обаче реши, че има още какво да се изяснява. Тъй като дисциплинарните производства се гледат при закрити врати, медиите не разбраха какво още не е ясно по случая.

Макар да бе поканена на заседанието, за да бъде изслушана, Ченалова не се яви.

Срещу нея има още две дисциплинарни производства. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере". Освен това е било установено,че не е спазила сроковете по произнасянето по около 50 дела, като само по едно има близо година закъснение. Ченалова е нарушила и чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки. 

Другото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова подозрително често е работила, в министерството са открити нарушения, извършени от нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 невярващияжте

    0 0 Отговор
    Абе разстреляйте я и не ни занимавайте с тази Ченалова че както е трьгнало и длъжници ще и се окажем.