Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 16:25 1 311 0

Разследването на атентата в Сарафово пред приключване

  • сарафово-
  • атентат-
  • приключване

Вероятно до края на годината ще приключат разследванията за атентата на летище Сарафово в Бургас и за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом. Тази прогноза направи днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков при откриването на Център за разследване на тежки престъпления, съобщи „Правен свят“.

По отношение на атентата в Сарафово от 18 юли 2012 г., Евгени Диков заяви, че предстоят последни действия по разследването, чакат се поръчки от чужбина. Става дума за предявяване на разследването на израелски граждани и всичко зависи от комуникацията с тях и адвокатите им, обясни заместник-главният прокурор. Според него обвиняемите лица ще бъдат двама-трима. На този етап на българските власти не са предадени лицата, които се издирват като помагачи във връзка с атентата.

На въпрос защо страната ни не може така бързо да разкрива и установява извършителите на тези тежки престъпления, както направиха френските и белгийските власти в последните седмици след атентата в Париж, Евгени Диков заяви: "Не съм убеден, че е точно така. Миналата година на посещение в България бе белгийският главен прокурор. Тогава споменаха това, което става сега – мюсюлмани с белгийски паспорти отиват да воюват на страната на Сирия. Знаели са още преди година и половина, но не са взели достатъчно мерки. Да се надяваме, че при нас няма да стане така. Може и нашите колеги да успеят да се справят."

Той посочи, че по закон разследванията на престъпленията тероризъм са възложени на следователите от специализираната прокуратура, които са общо девет души. Каза още, че следователите от НСлС могат да помагат, още повече, че сред тях има и военни специалисти, които минали през обучение в САЩ. Диков разказа, че в продължение на две седмици са взривявали всеки ден по един автомобил и после са били обучаване в търсене на улики и тяхното изследване.

Що се отнася до взрива в Горни Лом от 1 октомври 2014 г., при който загинаха 15 души, шефът на Националното следствие обясни, че се чака много сложна експертиза, която трябва да въпросите за конкретната причина за взрива и дали са били спазени всички инструкции за утилизация на боеприпасите. Тя е била възложена през март, но експертите от БАН са поискали допълнителни документи. Очаква се изследването на бъде готово до края на годината. От резултатите от експертизата зависи и колко души ще бъдат обвиняеми – 3 или 4 и дали между тях ще бъде собственикът на завода Валери Митков. Той вече има едно обвинение, но то е за укриване на данъци.

"Всяка частна фирма получава лиценз без необходимото оборудване и специални знания на работници. Затова са толкова и случаите като този в Горни Лом", коментира заместник-главният прокурор.

Иначе днес бе открит Център за разследване на тежки престъпления, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Центърът разполага със съвременно оборудване: комплекти за огледи на местопроизшествия, за изземване на биологични следи и на следи от стъпки и автомобилни гуми, за определяне на траекторията на изстрели, тестери за идентификация на наркотици, модерна видео- и фототехника и др. Това ще даде възможност следствието да прави бързи, самостоятелни и независими разследвания по горещи следи на тежки престъпления или инциденти, непосредствено след получаване на сигнал за извършено престъпление.

Засега този център ще обслужва само софийската област. Предвижда се обаче с подобна техника да бъдат оборудвани и по-големите областни градове.

"Преди три седмици стана произшествие в блока, в който живея. Дойде разследващ полицай и извади пишеща машина "Марица". При тези киберпрестъпления едва ли с пишеща машина "Марица" можем да се борим с престъпността. Това оборудване е най-доброто, което постъпва у нас", посочи Евгени Диков.

Ако някъде в страната възникне нужда обаче ще се използва тази техника. На въпрос дали достатъчно бързо ще успеят да се придвижат следователите до местопрестъплението, шефът на НСлС разказа следната история. Миналата година се провело учение в Бургас. Част от него било щурм на спецчастите, които обаче трябвало да скочат с парашути. Но още преди това да се случи, в Бургас на учението вече били пристигнали експертите на следствието от София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА