Last news in Fakti

17 Март, 2016 16:16 2 224 1

Пресякоха производството на 50 млн фалшиви евро

  • гдбоп-
  • фалшиви-
  • евро-
  • 50 млн

Сред участниците в схемата е бивш служител на ГДБОП в Пловдив

Пресякоха производството на 50 млн фалшиви евро - 1
Снимки: БТА и МВР

Предотвратено е производството на близо 50 милиона фалшиви евро. Това заяви прокурор Даниела Попова, по време на брифинг във връзка със задържането на две организирани престъпни групи за данъчни измами, включително пране на пари и за производство на фалшиви банкноти евро. Сред участниците в схемата е бивш служител на ГДБОП в Пловдив.

„Късно снощи бе проведена реализация на територията на град Пловдив, от органи на ГДБОП, със съдействието на "Митници", при която бе неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с производство, държане, разпространение на неистински парични знаци", заяви Попова.

Пресякоха производството на 50 млн фалшиви евро

Проведени са претърсвания и изземвания на 7 адреса и обиски на 5 лица. „Намерени и иззети на един от адресите са множество парични знаци в копюри от по 500 евро - над 300 броя, 5 броя неистински парични знаци от по 100 евро и 7 броя 50-еврови неистински парични банкноти. Намерени са и 3 ролки холограмни стикери за еврови банкноти, които, като бройка са за около 1,5 млн. евро. Предотвратено е производството на над 50 млн. евро”, уточни тя.

По случая са задържани петима души за 24 часа по Закона за МВР. "В апартамент, обитаван от едно от лицата в София, е намерено платежно нареждане за сумата от 3 500 евро за закупуване на холограмните стикери от Китай от единия от участниците в групата. Георги Георгиев, който е превел тази сума, до 2014 г. е бил служител на ГДБОП в Пловдив”, заяви Попова.

Тя каза още, че е задържан и получателят на пратката от холограмни стикери, който съдейства на разследването. „Установено е и лицето, наело го да получи тази пратка - Митко Митев. Това лице е познато на ГДБОП, като се е занимавало преди с изготвяне на неистински парични знаци, а има и присъда по линия на фалшификацията в Белгия", добави тя. По думите ѝ, към настоящия момент се изследва дали намерените пари са истински или са неистински, което означава, че ако са неистински, те са с изключително високо качество, защото на пръв поглед не може да се установи дали са фалшиви.

Пресякоха производството на 50 млн фалшиви евро


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо не кажат как и кой в Китай, произвежда и продава стикери? Явно това е цяла международна организация.