Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 17:22 13 565 6

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

  • разбиха-
  • печатница-
  • фалшиво-
  • евро-
  • банда

Задържани са осем българи

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро - 1
Снимки: МВР

Разбиха голяма печатница за изработване на фалшиви евро банкноти при съвместна операция на Европол и българските спецслужби. Открити са огромни количества валута за милиони.

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

В присъствието на представители на Европол, ГДБОП и специализираната прокуратура са разбили организирана престъпна група, произвеждала и разпространявала фалшиви банкноти от 50 и 100 евро. Общата сума, намерена при обиските на адреси в София и Пловдив е над 3 300 000 фалшиво евро, съобщи н а пресконференция днес главният секретар на МВР Георги Костов.

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

Производствената база е била в промишлената зона на Пловдив. Парите са били разпространявани в България и още няколко държави от Европейския съюз. Целта на групата е била да търси пазар за фалшиви пари извън България, каза Георги Костов.

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

Разследването е започнало през месец май, а сигналите са дошли в края на миналата година, когато във всички европейски държави са били открити именно фалшиви пари от българското производство.

Сделки са се извършвали на много места в София и Пловдив.

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

В ареста са осем българи. Част от тях са били задържани, докато продават фалшивите банкноти. Едната сделка е била за продажба на 50 000 фалшиви евро, а другата – за 100 000 фалшиви евро, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. 

Един от задържаните е бил съден в Германия заради същото престъпление още през 2006 г. Изтърпял е наказанието си, а след това отново започнал да се занимава с фалшифициране на пари.

Разбиха банда, печатала над 3 млн. фалшиво евро

„Това е най-значимият удар на българските правоприлагащи органи по противодействие на този вид престъпност. Тази организирана престъпна група бе изведена от колегите като изключително опасна и основна заплаха за финансовата сигурност на ЕС”, заяви Георги Костов.

Качеството на фалшивите банкноти е било изключително добро, обясни пък представител на Европол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    0 0 Отговор
    Европейската банка да не е страх,че има конкуренция и пуска по-качествена стока:))))
  • 2 Коча

    0 0 Отговор
    Колко ли от тези мангизи си обикалят необезпокоявани и са по джобовете на някой от нас.
  • 3 xxx

    0 0 Отговор
    Здравейте на всички които са на линия.
    Предлагам да помислят хората които изземат такива пари,нека се обадят на пенсионерите,койтосе нуждаят от помощ.
    Само така ще си решим проблемите кой за операции кой за нещо друго.Моя милост се нуждае от смяна на двата тазобедрени ставй,та господа помислете и за нас нуждаещите!! Много пари за нищо..
  • 4 pyle

    1 0 Отговор
    Всъщност сте открили хартия на стойност около 5лв, защото не са истински пари..
  • 5 АРПАДЖИКА

    1 0 Отговор
    ХАЙДЕ БЕ ГОЛЯМА ЗАПЛАХА. 7 МИЛИАРДА СЕ ОТКРАДНАХА ОТ КА ТЕ БЕ И СЕГА ЗА РЕАКТОРИТЕ ОЩЕ ПОНЕ 3 МИЛИАРДА СЕ ОТКРАДВАТ И НЯМА ЗАПЛАХА И НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ ВИНОВНИТЕ.
  • 6 тянко

    0 0 Отговор
    прости хора,ако печатаха рубли щяха да са на далавера,а сега с еврата ще търкат наровете в софийския централен