14 Март, 2017 07:53, обновена 14 Март, 2017 07:57 983 1

ГДБОП предупреждава за хакерски атаки

  • хакери-
  • атаки-
  • вирус-
  • киберпрестъпност-
  • гдбоп

Хиляди потребители получават несъществуващи задължения по имейл

ГДБОП предупреждава за хакерски атаки - 1
Снимка: Shutterstock

От ГДБОП предупреждават за компютърни атаки. През последните няколко дни киберпрестъпници разпращат "спам" съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело. Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли.

Имейли за несъществуващи задължения са получили хиляди интернет потребители у нас. Повечето от съобщенията са изпратени от името на банка или частна компания. Писмата са идентични. До хората са изпратени уведомления, че фирмата им е заявила услуги най-често в размер на 2-3 хиляди лева. Тези пари, според имейлите, трябва да се платят по силата на договор до пет работни дни. В противен случай са заплашени от финансови санкции.

"Фишинг" имейлите имат приблизително следния текст:

"Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв.
Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.
В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Марков

    0 0 Отговор
    Здравейте, аз лично получих същия мейл, но го отворих през телефона .