6 Октомври, 2017 09:41 987 1

Започна делото срещу бивш кандидат за депутат

  • д-р валентин павлов-
  • стоматолог-
  • реформаторски блок

Обвинението е в смърт по непредпазливост

С разпит на свидетели започна вчера делото срещу стоматолога д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок.

Павлов е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост заради смъртта на 14-годишния Алекс, настъпила след операция на киста на зъб, направена под пълна упойка в клиниката. Със същото обвинение са и съпругата му д-р Венета Павлова - управител на клиниката, и анестезиологът д-р Йоана Филипова.

През юли стартът на делото бе отложен, а месец по-рано беше внесен обвинителния акт. Валентин Павлов беше кандидат за парламента от Реформаторски блок, когато стана ясно, че е разследван от прокуратурата по обвинението, а главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета.

В съдебната зала майката Албена Захариева разказа, че не й е било обяснено каква е упойката, съобщи news.bg. Коментирала е и с д-р Павлов и с д-р Павлова, че операцията ще мине под пълна упойка, защото така е по-добре и решават да е под пълна анестезия. Преди това майката е питала трябват ли някакви изследвания преди операцията, но й казват, че не е необходимо. Не се е интересувала защо интервенцията се прави с пълна , а не с локална анестезия.

Съобщават й, че операцията е минала успешно, а после става свидетел на влизане и излизане на лекари от операционната. После, без да й дават подробности, й се казва да следва линейката с детето към "Пирогов". Захариева остава да чака пред Реанимация, когато я уведомяват за смъртта на Алекс, като казват, че е настъпила вследствие на рядко заболяване.

В съда майката попита защо веднага не е извикана линейка, а след 45-50 минути и защо идва частна линейка.

Тя си спомня, че на 4 г. на сина й е поставяна пълна упойка заради счупване на ръка.

Бащата Валери Захариев свидетелства, че двамата със съпругата си са решили операцията да е в тази клиника. Не е присъствал на операцията, идва в "Пирогов" когато вече детето е починало. След 5-6 месеца е потърсил д-р Павлов да му обясни какво се е случило, но той казва, че не знае.

Аутопсия не е правена по желание на родителите.

Десислава Петрова, сестра на майката, която е била с нея в клиниката, разказа също, че е станала свидетел на суматоха сред лекарите, но никой не ги уведомил какво става. Обяснено им е, че причина за смъртта е отключено генетично заболяване.

Шофьорът на линейката Емил Младенов също даде показания пред съда, като разказа, че е извикан от д-р Павлов, а когато е взел детето, то е било в безсъзнание. Подаден му е кислород и е закарано за 8-10 минути до "Пирогов". Там са ги чакали и детето е качено веднага в детска противошокова зала.
Линейката е частна, на фирмата на Младенов.

Родителите на детето предявиха общо 500 000 лева искове към тримата подсъдими и към клиниката, но съдът постанови, че за тях трябва да се води отделно дело.

Следващото дело е насрочено за 5 декември. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и вещи лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 0 Отговор
    Сигурно са си купили дипломата за зъболекар в някакъв университет..