2 Декември, 2017 17:52 2 026 4

Разбиха група, изнасяла платени от НЗОК лекарства за онкоболни и деца

  • лекарства-
  • нзок-
  • износ

"Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства." Това съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР, пише actualno.com.

"Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове", допълни още Гешев. "Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица", коментира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива.

Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че ще се разследва всичко, което има отношение към основния предмет на делото.

„Операцията е проведена в София, Шумен, Сливница, Пловдив. Престъпленията са икономически. Имаме амбицията максимално бързо да обработим огромния обем от информация и доказателства и да привлечем лица в качество на обвиняеми. Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми.

Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето. Имаме информация за обособен лидер, но ще дадем информация следващата седмица“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 1 Отговор
    Кои са тези седем лица? Покажете им лицата! Напишете им имената!
    Страхувате ли се от тях, та не искате да ги изложите на показ? Във всяка държава медиите ще "гръмнат", за да бъдат първи в новините, а тук се говори във виртуалното пространство. Засрамете се, бъдете по-смели!
  • 2 асдфгхй

    10 1 Отговор
    Докато не оповестят ясно имената и длъжностите, нищо не са направили. И дали ще има присъди или пробация?
  • 3 RIDIK

    3 6 Отговор
    Я колко сте кръвожадни. А ако са невинни ? Ако хабер си нямат от това в което ги обвиняват и им изтипосат лицата както искате ? Нека ги осъдят и тогава.
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Ще се окажат не онези, които очакваме! Сигурно не са си плащали партийния членски внос или са се пръкнали извън-партийно.