Last news in Fakti

6 Март, 2018 15:53 5 999 23

Какво знае прокуратурата за убийството на Жоро Плъха

  • жоро плъха-
  • иван димитров-
  • убийство-
  • пловдив

Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб

Какво знае прокуратурата за убийството на Жоро Плъха - 1
Снимка: БТА

На брифинг в гр. Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците му Галина Андреева – Минчева и Галин Гавраилов, както и наблюдаващият прокурор Георги Пенев представиха информация относно извършеното през нощта на 02 март 2018 г. убийство в гр. Пловдив.

Това съобщиха от прокуратурата.

Установените в хода на разследването факти до момента са, както следва:

- Вечерта на 01/02 март 2018 г. д-р Иван Димитров е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.

- Около 01.30 ч. на 02 март 2018 г. той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 02.00 часа д-р Иван Димитров се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.

- На вратата на своя гараж се засякъл с Георги Джевизов - Жоро Плъха, който бил сам и не се подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него изстрел. Вместо това Георги Джевизов - Жоро Плъха опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря д-р Иван Димитров с различни предмети, при което последният бил наранен над глезена.

- От своя страна д-р Иван Димитров започнал да стреля по Георги Джевизов - Жоро Плъха, докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.

- След като Георги Джевизов - Жоро Плъха напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р Иван Димитров се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.

- На 02.03.2018 г., в 07.15 ч. бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града. Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.

За времето от сутринта на 02 март 2018 досега, са извършени множество процесуално-следствени действия, вкл. огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Назначени са съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. При извършеното в дома на д-р Иван Димитров претърсване и изземване са намерени боеприпаси за огнестрелно оръжие, за чието притежание той няма разрешение. При оглед на мястото на произшествието са открити две гилзи и два проектила. От иззети записи на видеокамери е установено, че именно д-р Иван Димитров е държал пистолета в ръката си. Установени са барутни частици по дрехите му. Обвиняемият бе задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, за да се направи преценка на основанията за внасяне на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, след като се установят фактите и бъдат извършени необходимите начални действия по разследването.

Към момента, обв. Иван Димитров е привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 119 от НК /убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана/ и по чл. 339 от НК /държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително/. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „подписка“, с оглед преценка за липса на опасност от укриване или извършване на престъпление. Д-р Иван Димитров е освободен от ареста.

Действията по разследването продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    18 3 Отговор
    Аз нещо не разбрах как разследващите са направили връзката между труп на някакъв човек на някаква улица с някакъв доктор, който живее някъде си (на същата улица?).

    Коментиран от #20

  • 2 Уфф!

    7 3 Отговор
    Аман, омръзна ми, айде приключвайте по-бързо, че да се почва друг случай...
  • 3 Хасан

    3 8 Отговор
    Тъп като галош си ....доктора го е убил..признал си е ..

    Коментиран от #6

  • 4 Не е както трябва

    10 2 Отговор
    Уж Докторът и приятеля му обикаляли наоколо улиците да търсят жертвата пък въобще не го намерили , но за сметка на това се появяват свидетели , които са видяли всичко.И като са видяли тези свидетели всичко защо не са се обадили , че има труп и знаят какво е станало ?
  • 5 Гост

    5 16 Отговор
    Като неспециалист: не предумишлено убийство с утежняващи вината обстоятелства. Просто е. Трябва да го следят сега да не се укрие,защото предвид опита за укриване на убийството би могло да се очаква. Вчера ми беше смешно, но сега ми е тъжно колко болен народ е българския. Една фракция "патриоти с" примитивно мислене посрами всички ни. Това беше циркове, няма да му се размине и докато сме в ЕС никой няма да позволи да се стреляте по улиците драги, тва треа да ви е ясно ; )
    А относно подкрепата ви за лекарите,това е пълен маскарад,в първият удобен случай ще ги анатемосате. Положението на истинските примерно лекари примерно в Пирогов никак не е розово и ако не взимат рушвети и нямат бизнесче (което е несъвместимо по думите на мой познат от неврохирургия) е по добре да се изнесат от тая страна. Но вий,вий сте....
  • 6 Pompev

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Не го е убил бе,ранил го е
  • 7 Хасан

    18 1 Отговор
    Доктора самия е жертва на системата,която генерира престъпление,безнаказаност и несправедливост...системата която кара хората сами да си решават нещата ..даже неща като обществена безопасност ,правосъдие
  • 8 Марковски

    14 2 Отговор
    Признанията са невалидни понеже са изтръгнати под натиск. Плъшока се опитал да го застреля с незаконния си пистолет, но докторът в последния момент успял да обърне оръжието срещу нападателя си.

    Коментиран от #9

  • 9 Pompev

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Марковски":

    Никво значение няма дали пистолета е законен илу не.Резултатът е същият.Все гърми И убива.ако беше законен щеш да оцелее ли?
  • 10 Бат Мишо

    10 2 Отговор
    пистолета беше на плъха и в борбата доктора му го отне аз видяф сичко. А който му аресва сега действащия закон да си даде адреса да дода с ножагата в гаража му със 199 присъди за наръгвания
    и да ПОМИСЛИ ХЪРАБИЙСКАТА дали аджеба ако не намеря нищо в гаража да захлебя ДЪЛ НЯЯ ВЛЯЗА И В КЪЩАТА ПОСЛЕ КЪТ СЪМ ПОЧНАЛ или ще си ида капо особенно ако съм забелязал че е шубе и не е искочил кат скива че тараша гаража
    Я ГО ПОМИСЛЕТЕ ХЪРАБИЙСКАТА

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Славони Слав

    8 2 Отговор
    Нали знаете какво казват... Истинските герои не носят наметало! Докторът от Пловдив е един герой в модерни времена. Евентуално нелегалното оръжие на д-р Иван Димитров НЕ оправдава престъпникът Плъх по никакъв начин. Повече тук --> https://youtu.be/i6-QB-tTO2k
  • 12 Боримир

    6 14 Отговор
    И така убиеца доктора требеда лежи за убийство и за незаконно оръжие тва е ясно.А овците които го защитаваха като стадо в трите града са ала бала.А жена му лъжесвидетелсва и тя трябва да се съди.

    Коментиран от #13

  • 13 Дикембе Мутомбо

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Боримир":

    Нека всички като Вас да си дадат адресите, така че да могат да ги налазват крадци обезпокоявани. Разбрахме, че за вас това, което е направил доктора е нередно.

    Сигурен съм, че Вие в сходна ситуация, щяхте да действате по-адекватно (като смелчага), по-ефективно (като полицай) и по-мъжки (като половинката Ви).

    Аман от културтрегери!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 pompev

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Мишо":

    Аве стига с то плъх ве,плъхът е хубу животно,аз имам мишки у племнята,мноо са сладки
  • 16 stiw

    13 1 Отговор
    Доктора , ще полежи от 3- 5 г. , но Плъха повече няма да краде . Това е положението .
  • 17 Госте

    12 2 Отговор
    Ето една стара история https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/6062000. Един избягал, друг болен, третият невинен... И после се чудим защо трябва да се стреля на месо при самоотбрана. Пръскаш му празната мутрашка или циганска тиква, сбогом Гергинов и много спестени пари на данъкоплатеца.
  • 18 митко

    6 2 Отговор
    със сигурност щях да постъпя като доктора ако го хвана в нас само с една малка разлика щеше да изчезне безкрайно...
  • 19 Темидец

    4 0 Отговор
    Все по-ясно става,че доктора се е опитал доста неадекватно да прикрие следите и май няма да му се размине,лошото е,че ще има още подсъдими по това дело за съжаление.Действал е както биха действали 90% от хората,но липсата на опит го е подвела.
  • 20 Нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зорлем":

    Като не разбираш,не задавай глупави въпроси
  • 21 Цацата

    2 0 Отговор
    Тоз прокурор много продуктивен бе!Той не е за нашата прокуратура!Ще вземе по инерция да обърка някое важно дело...
  • 22 Джак

    2 0 Отговор
    Според една информация, властта иска да отмъсти за дилъра на гласове и скалъпи обвинение. Всичко се върти не около плъха като рецидивист, а като едър дилър на гласове, ползван от ГЕРБ. Твърди се, че срещу много добро заплащане им вкарва поне 5хиляди гласа на избори. На последните местни избори герберският кмет Ваньо е избран с няколко стотин гласа разлика в супер фалшифицирани избори. Плъха не работи, няма стаж и в същото време живее по-добре от хиляди българи. Има абсурдни противоречия в изявлението на прокуратурата. Сега като го няма плъха, изградената система ще се разпадне и докато намерят друг, който да прави същото, ще имат по-слаби резултати в Пловдив. Твърди се, че всичко се прави, за да се спаси Борисов.
  • 23 Джак

    1 0 Отговор
    И още нещо. Може и да не харесваме лекарите, но не ги бием както ги бият ромите. Системата генерира престъпници и е очевидно за всеки. А властта поддържа напрежението като умишлено не взима мерки. Според Стив Ханке, Бойко Борисов фалира държавата. Борисов е наясно с фалита и за това Гинка купува ЧЕЗ, защото който държи енергетиката, диктува условията за нас и икономиката. А сега да видим кой е престъпник - лекаря защитил собствеността си, или Борисов, цялото му обкръжение и всички институции. Време е да спрем да мислим, че има независими такива. Един човек управлява авторитарно.