Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 08:06 3 056 36

Всеки десети с мерак за оръжие е психар

  • оръжие-
  • викторио-
  • надежда

Искат нови правила

Всеки десети с мерак за оръжие е психар - 1
Снимка: БТА/АП

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва психар. Това показва проверка на в. „Монитор“ в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ. Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова. Множество психолози изразиха мнение, че той има налудничав поглед и ако се е бил явил при тях за получаване на удостоверение за психическа годност, са щели да го скъсат.

Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, които в неделя бяха изпратени в последния им земен път, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    11 19 Отговор
    Има логика,част от тия дето ги познавам с лично оръжие като ги питам защо им е тая простотия вкъщи ми отговаря : -Защото така!

    Коментиран от #4

  • 2 луд

    21 1 Отговор
    Абе много луди, някога почти младеж нямаше който да се измъкне от казармата, а пък там доста оръжие имаше? Какво ли става?
  • 3 Софиянеца

    14 1 Отговор
    Процента ненормални които са се сдобили с бойно оръжие е доста над 10%!по офи. статистика са 350 000 от които ако приемеме че са10% са 35 000 луди въоръжени! А колко са наркоманите въоръжени? Дори и полицаите не могат да бъдат задължени да правят тест за дрога без тяхно съгласие.
  • 4 Д-р Фройд

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Как за какво му е да си позакърпи и без др. ниското самочувствие! Като отиде на риба да го вземе да го показва на рибарите. Познавам охранители кой работят в кръчми и дискотеки и ми разправят че идвали компании да се веселят и няйой си взел пищова с него за вс. случай!

    Коментиран от #6

  • 5 Петър

    7 10 Отговор
    Също така съм забелязал че много държат на лично оръжие хора с комплекси,такива дето в училището са били страхливи и не са имали една забележка в бележника
  • 6 Петър

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Фройд":

    Евала за коментара,точно това исках да кажа но ти все пак си специалист и се изрази по правилно от мен
  • 7 Пеньо

    1 1 Отговор
    Всеки втори!
  • 8 ДДД

    4 0 Отговор
    че то ако няма мерак всеки 2 е психар
  • 9 ГОСТЕВ

    16 2 Отговор
    ДА ТАКА Е...НО ДА СЕ УЗАКОНИ И ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ ПРИ САМООТБРАНА...
    КАТО ТИ ВЛЕЗЕ ОБИРДЖИЯ В КЪЩАТА ДА ГО ЗАСТРЕЛЯШ БЕЗ ДА НОСИШ ВИНА ЗА ТОВА ИЛИ ИЗНАСИЛВАЧ ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е ПРЕСТЪПНИК КОЙТО СЕ КАНИ ДА ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ТЕБ ИЛИ БЛИЗКИТЕ ТИ....И ВЪВЕЖДАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ....КАТО ВИСНАТ ДВАМА..ТРИМА НА ВЪЖЕТО,БАЯ ИЗРОДИ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ПРЕДИ ДА ИЗВЪРШАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ,АКО ИЗОБЩО ГО НАПРАВЯТ.......КАКТО ВИКТОРИО
  • 10 Маузер

    22 3 Отговор
    За един мъж е напълно нормално да иска да има оръжие и не би следвало да му бъде отнето правото да го притежава - разбира се, след като премине успешно психическия преглед. Напоследък наблюдавам малките момчета започват да си играят с кукли и подобни неща. Стига сме възпитавали путьовци.

    Коментиран от #14

  • 11 Др Менгеле

    23 1 Отговор
    По добре да го имам и никога да не ми потрябва, отколкото един път да ми потрябва, а аз да го нямам!!
  • 12 JEEP

    11 0 Отговор
    Психотеста не е елементарен! Той е абсолютна пародия. Фактът, че дори и при тази пародия има провалили се е меко казано притеснителен. Да не говорим, че това е статистиката за законно КНО, колко ли психопати са с незаконно?

    Коментиран от #13

  • 13 ОНЯ СЪЩИЯ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "JEEP":

    ПРАВ СИ....ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ КОЛКО НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ ИМА У НАСЕЛЕНИЕТО...!!!
  • 14 Д-р Фройд

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Маузер":

    Напълно нормално е за страхливия мъж да иска да притежава оръжие! Типичните черти на комплексара иска да има пищов и ходи брадясал говори на висок тон на обществени места държи и пръчка под седалката на колата. Разправя че може да пие много и че е бил много як в казармата ако е около40-50 години също разпрвя че едно време е бил мутра! Обикновенно когато е в компания на др. мъже е по бъбрив иначе си трайка. Ходи по улицата и гледа да срешне погледа на др. мъже обикновенно по слаби физически от него и се вторачва нагло!

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    5 3 Отговор
    Значи в "любимите" сащ , които много често се дават за пример , всички са психари ...
  • 16 Townboy

    3 2 Отговор
    Объркали са. 9 от 10 са психари!
  • 17 Гост

    3 2 Отговор
    Психарят с оръжие ще убие един, два, трима, пет, десет.... А акво да кажем за държавите с мерак за въоръжаване, особено ако са водещи сили?! Те убиват стотици хиляди, да не кажа и милиони... Не съм краен пацифист, но безумието с въоръжаването набира скорост като лавина, която в един момент може да ни помете. Особено, ако "копчето" попадне в неподходящи ръце....
  • 18 Ей куку

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Д-р Фройд":

    Тука вече не позна :)

    Коментиран от #21

  • 19 Но мърси

    2 2 Отговор
    И патката ми е голяма и пищов имам и съм пълна откачалка !
  • 20 me be re

    5 1 Отговор
    Поредната папагалска статия.
    Към авторката - Я мини процедурата и си изкарай разрешително за закупуване и тога пиши колко е лесно да си купиш оръжие.

    Коментиран от #23

  • 21 Карл Густав Юнг

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ей куку":

    Разпозна ли се? Истината боли много!

    Коментиран от #26

  • 22 ИВАН

    8 0 Отговор
    Истинския мъж - е въоръжения мъж. Той защитава дома си, Родината си, земята си, а другите са пу.йовци, сори :)))
  • 23 JEEP

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "me be re":

    И къде пише, че е лесно закупуването? Статията е за психотеста, а той дори и издържан не ти дава право да си купиш оръжие. Това е само една от стъпките към разрешителното.

    Коментиран от #25

  • 24 Грую

    1 2 Отговор
    Ами всеки десети! Повече са. Аз навремето издържах такъв тест в казармата поради естеството на службата и от тогава, след като го сдадох при уволнението и през ум не ми е минавало да се сдобия с такъв непотребен и опасен според мен предмет!
  • 25 me be re

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "JEEP":

    Третия абзац, първото изречение.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 вкр

    0 0 Отговор
    затова ако работи като охрана оръжието да е на фирмата,ако е бизнесмен да си има охрана и ловците с едно оръжие,косаджийте не знаят колко магазина за оръжие има в града,че ще знае кой колко оръжия има в къщи.

    Коментиран от #29

  • 28 Aнонимен

    0 0 Отговор
    Сдъвкана информация. Не е така
  • 29 me be re

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "вкр":

    Поредния разбирач, що не почетете малко преди да пишете глупости.
    От няколко години охранителите във фирмите които са въоражена охрана са със служебно оръжие.
    Знаеш ли как се отваря оръжеен магазин и колко бумащина е ? А КОСаджията зане и магазините в общината и пушките и пищовите по хората.
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    Жените харесват бижута,бижутата на мъжете са оръжията .Мноого геитаци станаха затуи мразят оръжията.Във Финландия сигурно има наи много откачалки заштото имат най много оръжия в населението.Да не говорим за Швеицария дето автоматите им са в гардероба с униформата и веднъж в годината ги привикват воените заштото са задължени да истрелят определен брои боеприпаси и като излязат от запаса им подаряват пушка помпа.
  • 31 гост

    0 0 Отговор
    А по повод на масовите убииства това е вече мода в щатите и за съжаление се распостранява в целият свят,сега е модерно да си масов убиец.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 МиГ 23

    0 0 Отговор
    Има и друг вариант: тези 10 % не взимат психотеста, защото не четат книги. Младежта особено много затапява. Няма реални будители. Само пошлост и лигавщина. Реално делигираните бюджети съсипаха образованието. Ако зададеш следният въпрос на ученик или студент: развиите въпрос по ваш избор от някой конспект, те и това не могат.....
  • 34 Ствол

    1 0 Отговор
    Преди тестоврте се правеха от психолози в МВР.Тъй като много от политиците не биха минали теста това издържа 2месеца.Тъй като ако си пият хапчетата и срещу някой лев не биха ги хванали а от 2000 година няма и единен регистър за лекуваните в психиатрии.Като цяло трябва да се забрани въобще притежаването на късо оръжие освен на НСО,МВР и охранители само за някой дейности.И без това само инциденти с оръжие
  • 35 Siegfried

    0 0 Отговор
    В САЩ конституционно право е на американецът да има оръжие .И забележете , че при наличието на това право и възможност , убийствата с огнестрелно оръжие не са процентно толкова много . Вие представяте ли си ако в България има такава възможност Отиваш в магазина и си купуваш пистолет .Всички мангали щяха да воюват не с колове и брадви , а с огнестрелно . А пък за Русия , не ми се и мисли !Там дори и газовото оръжие е забранено и пак какви убийства стават !Само в последно време - момчето в Крим Ами в Архангелск?Колко убити ? А ако имаха американското право на оръжие ?Страхотия !!!
  • 36 Dreamman

    2 0 Отговор
    Американците са на десетилетия напред спрямо Европа , спрямо Русия може би стотина години .Не само в материален аспект .Духовно са по- чисти хора , което на нас злобарите от полуАзия се струва глупост и кретенизъм .Това с което можеш да излъжеш един американец , никога не можеш излъга българин ,циганин или руснак .
    Затова държавата им е Велика .Русия с робският си и крадлив манталитет винаги ще бъде в сянката на Америка !