Last news in Fakti

29 Юни, 2019 20:11 6 273 22

Смъртни заплахи към журналист, разкрил афера с антики (ВИДЕО)

  • заплахи-
  • журналист-
  • иван белишки

Кметски син към журналистка: Имам хора навсякъде, могат да сменят някоя физиономия

Смъртни заплахи към журналист, разкрил афера с антики (ВИДЕО) - 1

Нелегален търговец на антики отправи смъртни заплахи към репортер на TrafficNews, която засне със скрита камера как той ѝ продава старинен пръстен.

"Времето навън е горещо, опасно е за здравето и живота. Може да стане лошо...Имам хора навсякъде -някои с власт, други не особено умни, но успяващи да създадат доста големи "главоболия". Погрешка могат да сменят и някоя физиономия". Такива заплашителни съобщения прати Иван Белишки, когато разбра, че е разкрит.

До там се стигна след като негов приятел го препоръча като човек, който може да осигури богат избор от антики на сносна цена. Младежът живее в София и тук върти повечето си сделки. Вариантите да си купиш нещо от него са два – лична среща или пратка по „Еконт”.

Репортерът на TrafficNews се свърза с младия Белишки, представяйки се за купувач, търсещ уникален подарък за гаджето си.

Още при първия разговор по телефона, Иван се похвали, че е в занаята с нелегалната търговия на антики от 4 години. По-късно сподели, че сам събира и намира повечето вещи. Макар да съзнава, че бизнесът му е извън закона, но не изглежда особено притеснен.

Като „приятелски съвет” казва, че не е хубаво да се хвалиш в социалните мрежи или по принцип с придобитите антики. С половин уста добавя, че всъщност търговията с тях е незаконна и „може да си навлечеш проблеми”.

След като Белишки изпрати на репортера ни снимки на част от колекцията, той се съгласи на лична среща за договорената вече сделка. Купуваме античен бронзов пръстен-ключ.

Пред нашата скрита камера Белишки обясни, че е изчерпал наличната стока в София и обещава след седмица да достави римски монети от Панагюрище. Според ценоразписа му монетите струват от 30 до 250 лева, а оръжията се пласират за по няколко хиляди лева.

Според запознати Иван е имал проблеми със закона, но никога не е „закачан” за търговията на черно с антики. Преди година, когато завършвал гимназия, бил заподозрян за нанасяне на телесна повреда по непредпазливост на двама души, след като , според очевидци, внесъл пиротехника на изпращането на випуска му. Замесен в скандала бил и неговият близък приятел Николай Колев, който пред нас Белишки определя като свой дистрибутор.

Кольо най-често намирал клиенти и ги насочвал към Иван, който не крие не крие заниманието си, а напротив – готов е на нови и нови сделки.

След като разбра, че е изобличен, той заплаши репортерката ни, че не "знае с кого се захваща". "Не знаеш кой съм. Не знаеш какви хора познавам!" закани се "антикварят". "Навсякъде и всякакви хора - някои с власт , други не особено умни, но успяващи да създадат големи "главоболия". По грешка могат да сменят някоя физиономия" продължи той заплахите във вайбър чата с репортерката.

TrafficNews проучи кой всъщност е Иван. Младежът се оказа син на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Баща му кара втори мандат и е един от най-уважаваните местни управници, а патриотичните му речи при тържествата за Априлското въстание събират овации на живо и хиляди лайкове в социалните мрежи.

Синът му активно участва във възстановките за честванията на въстанието, защитава родолюбиви тези и има мнение по всички горещи обществени теми.

Кметът обаче едва ли подозира, че неговият наследник смело гази закона и продава на черно антики, хвърляйки петно върху славната фамилна история. Белишки са наследници на Деян Белишки, който купува кадифето, от което е ушито знамето на IV революционен окръг по време на Априлското въстание. Върху него учителката Райна поп Георгиева извезва надписа: "Свобода или смърт".

"В България търговията с културни ценности е незаконна. Според Закона за културното наследство лице, намерило подобна антика като пръстена, е длъжно в 7-дневен срок да уведоми най-близкия държавен, регионален или общински музей. При това трябва да я запази във вида и състоянието, в което е намерена", коментира пред TrafficNews археологът професор Иля Прокопов.

"Непредаването на намерен исторически артефакт категорично води до съд. Има направено престъпление и прокуратурата и полицията трябва да го докажат", заяви видният адвокат Марин Марковски. Дотук с неизбежните последствия от нелегалния бизнес на кметския син.

Остава голямата въпросителна дали печалбата от него заслужава срама, който Иван ще докара на славния си род.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ryty

    25 7 Отговор
    Пск ли герберски утайки са замесени, аман, всичко нелегално герб е замесен, белишки кмета на герб... Затова са толкова силни
  • 4 батко и братко

    10 3 Отговор
    Еми кво, да чака обществените поръчки на тати ли?
  • 5 бял

    18 1 Отговор
    Селянчето тре да хапне бой
  • 6 Драйвър

    28 0 Отговор
    Този селяндур търгува в известен саит за търгове под две-три регистрации,има огромен инвентар от старинни предмети,по голямата част крадена покъщнина от стари селски домове и между тях пробутва и фалшификати!Имал съм работа с него,много нагъл и арогантен, общо взето КЛАВИАТУРЕН куражлия,много го бива да пише заплахи,а на живо е пълен плъх,сега разбирам от къде кураж да се занимава с продажба на крадени вещи и измами -полицейска протекция в Пангчрище!
  • 7 Голяма работа

    6 11 Отговор
    Толкова труд са хвърлили докато ги изкопаят, не са крали от обществени поръчки.

    Коментиран от #8

  • 8 Doni Brasko

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голяма работа":

    Приятелю този тип мислене е нещото, което докара България до тук. Щом пише в закона, че е незаконно, значи не трябва да се прави.
  • 9 onq s konq

    7 1 Отговор
    Археологът проф.И.Прокопов казва че в БГ ТЪРГОВИЯТА с Култ. ценности е незаконна.Което значи,че Подаръци не са забранени,защото не е "търговия".Да,но според закона пък намерилият Пръстена в конкретния случай е длъжен в 7-дневен срок да го предаде в "най-близкия музей"което предполага че Музеят е ДЛЪЖЕН да то приеме.Ясно е,че подобен античен пръстен на улицата не може да бъде намерен и вариантите за "намирането" му са няколко:1/Чрез "Иманярство",което се преследва от закона .2/Чрез проникване с Взлом в жилище и "намиране" ТАМ на съответната културна ценност.3/Чрез насилствено отнемане на съответната Ценност от лице,което се е накичило с нея.Въпросът е :При отнасяне на придобитите по тоя начин Културни ценности в Музея и ПОДРОБНО ОБЯСНЕНИЕ за начина на придобиването/намирането/ им ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ ЛИ Музеят?А ако "ДА",не се ли превръща Музеят в КРИМИНАЛЕН ДЪРЖАВЕН СЪУЧАСТНИК приемайки вещи,придобити по ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ЗАКОНА МЕТОДИ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нали

    3 0 Отговор
    Много комплексари се пишат я патриоти, я родолюбци!
  • 12 Nik

    8 0 Отговор
    Един такъв "селски келеш"слага "петно",не само върху баща си,но и на целия си патриотичен род!Питам се,бащата не е ли знаел за незаконната работа на сина си?Полицията в Панагюрище какво прави?Имат икономически отдел,да следи за такива кражби и продажба на културни ценности!Вероятно са знаели,но са си мълчали,за да нямат проблеми с кмета!Маринов да направи вътрешна проверка и ако има "замесени"аут от полицията!
  • 13 Анонимен

    5 0 Отговор
    Що златото на България не е ли ценост, ама го продадоха на САЩ. А това злато преди се преработване в България, и като падна Живков го изнесоха новите бкп демократи. Те са хванали някой си кокошкар
  • 14 Гост

    6 0 Отговор
    Синът да си понесе последствията, както цялата тежест на закона!!! Бащата естествено ще го "оправи"!!!

    Докога министър председателя Бойко Борисов ще толерира такива хора, които си позволяват надменно поведение и покровителство.

    Да го разкове пикльото и татко му. А пук от своя страна таткото да му обърще 2-3 ратвратника на малкия му наследник. Д петни родовата чест - СРАМ!!!
    Да му се повдигнат 2 обвинения от прокуратурата и ако нещо се случи на журналиста "Публикувано във факти.бг: След като разбра, че е изобличен, той заплаши репортерката ни, че не "знае с кого се захваща". "Не знаеш кой съм. Не знаеш какви хора познавам!" закани се "антикварят". "Навсякъде и всякакви хора - някои с власт , други не особено умни, но успяващи да създадат големи "главоболия". По грешка могат да сменят някоя физиономия" продължи той заплахите във вайбър чата с репортерката." - ДЪРЖАВАТА, МВР да не позволяват НИКАКВО посегателство!!!

    Защо?
    Защото журналистиката, трябва да има свобода на словото!
  • 15 And Justice For All

    2 0 Отговор
    А потърсихте ли за коментар "славния" Татко на този " Славен Юнак".
  • 16 Гост

    8 0 Отговор
    Сега на адресът му в софия-ул Нишава 34б има антики и оръжие.

    Също така преди година той и въпросният Кольо-Николай Колев нанесоха телесна повреда на момиче с ползване на пиротехника в училищен двор. За военни димки в Силистра уволниха служители на МВР, а за кметския син нищо.
    Номерът му е 0885406680, потърсете му сметка.
    Сигнализирал съм всички институции.
  • 17 Т95

    5 0 Отговор
    този палячо-кмета одавна е за смяна, но в страната на абсурдите това няма как да стане!
  • 18 Т95

    4 0 Отговор
    този палячо-кмета одавна е за смяна, но в страната на абсурдите това няма как да стане!
  • 19 Слбряг

    4 0 Отговор
    Сега, на Никола Белишки да му се поиска оставката. Да не пречи на разследването. После да се проведе разследване от София, че панагюрските полицаи си пият кафето с тати. Да изземат всички вещи които спадат към културни ценности от семейството от всичките им адреси. Съд по две обвинения на Иван Белишки - продажба на културни ценности и заплаха за убийство. Присъда 5 години и забрана да заема държавен пост за още 10 години
  • 20 Стрелбище

    2 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Сега на адресът му в софия-ул Нишава 34б има антики и оръжие.

    Също така преди година той и въпросният Кольо-Николай Колев нанесоха телесна повреда на момиче с ползване на пиротехника в училищен двор. За военни димки в Силистра уволниха служители на МВР, а за кметския син нищо.
    Номерът му е 0885406680, потърсете му сметка.
    Сигнализирал съм всички институции."
  • 21 Tito Titov

    2 0 Отговор
    Този страхливец не само, че изпрати съученичка в Клиниката по изгаряния в Пирогов, където т.нар. "средна телесна повреда" беше двучасова манипулация с пълна упойка вследствие изгарянето от сигнални ракети, внесени в училищния двор, но й се скри зад приятелите си и димната завеса, която замъгли камерите. Заплашваше и учителите си. Съучениците и самите учители не го допуснаха в училищния двор на абитуриентската му вечер. Сиреч хората изразиха отношение, а съдът какво прави? Опорочи страхотно училище с изключително сериозна степен на образование благодарение на дългогодишните усилия на Йорданка Фандъкова, която работеше като преподавател и впоследствие като Директор. Пиропсихопат, който лансира "естествения подбор" при хората. Нормално ли е да влезеш в магазин и да извадиш пушка срещу продавачка! Ами баща му вместо да се бута в политиката, да се беше заел с лечението на сина си с психотерапевти и психолози. Казаха му го и учителите, и психолозите в училишето. Това, че дядото е личност, не означава, че синът и внукът могат да си правят каквото си искат. На Панагюрище е необходима личност, а не човек, който сее клевети и ръси наляво и надясно, че през сина му се стигало до атаки срещу ГЕРБ. И така още повече излага тези, които му дават шанс в политиката...
  • 22 Tito Titov

    0 0 Отговор
    Този страхливец не само, че изпрати съученичка в Клиниката по изгаряния в Пирогов, където т.нар. "средна телесна повреда" беше двучасова манипулация с пълна упойка вследствие изгарянето от сигнални ракети, внесени в училищния двор, но й се скри зад приятелите си и димната завеса, която замъгли камерите. Заплашваше и учителите си. Съучениците и самите учители не го допуснаха в училищния двор на абитуриентската му вечер. Сиреч хората изразиха отношение, а съдът какво прави? Опорочи страхотно училище с изключително сериозна степен на образование благодарение на дългогодишните усилия на Йорданка Фандъкова, която работеше като преподавател и впоследствие като Директор. Пиропсихопат, който лансира "естествения подбор" при хората. Нормално ли е да влезеш в магазин и да извадиш пушка срещу продавачка! Ами баща му вместо да се бута в политиката, да се беше заел с лечението на сина си с психотерапевти и психолози. Казаха му го и учителите, и психолозите в училишето. Това, че дядото е личност, не означава, че синът и внукът могат да си правят каквото си искат. На Панагюрище е необходима личност, а не човек, който сее клевети и ръси наляво и надясно, че през сина му се стигало до атаки срещу ГЕРБ. И така още повече излага тези, които му дават шанс в политиката...