Last news in Fakti

3 Декември, 2019 20:10 3 203 24

Гешев в Брюксел: Напредъкът на Европейския съюз улеснява престъпността

  • иван гешев-
  • лаура кьовеши

Създаването на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност е с особена важност, отбеляза новият главен прокурор

Гешев в Брюксел: Напредъкът на Европейския съюз улеснява престъпността - 1
Снимка: БГНЕС

Новият главен прокурор на Република България Иван Гешев участва в дискусията за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност Брюксел.

Мероприятието беше организирано от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. На събитието бе поканена и избраната за европейски прокурор Лаура Кьовеши. Кьовеши и Гешев бяха в една зала, но няма на този етап информация за личен разговор между тях.

"Създаването на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност е с особена важност и с актуално звучене с оглед на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развитието на международните търговски взаимоотношения, както и на предизвикателствата, пред които е изправена европейската прокуратура. Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателно-правен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи", заяви Гешев, цитиран от репортер на Novini.bg.

"Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона. То трябва да бъде насочено към съгласувано функциониране на наказателно-правните системи, така че да не позволи извършителите на престъпления да се възползват от свободното движение в рамките на Съюза, за да избегнат адекватни санкции. Република България е една от седемнадесетте държави-членки на Европейския съюз, инициирали приемане на директивата на Европейския парламент и на Съвета относно европейската заповед за разследване по дела от наказателен характер. Новият подход е основан на принципа на взаимно признаване при зачитане на основната система за международна правна помощ и обхваща всички видове доказателства. Регламентирани са срокове за изпълнение, ограничени са основанията за отлагане и отказ от признаване, което значително улеснява разследването на престъпленията с международен елемент. От ръководството на Прокуратурата на Република България изключително активно бе подкрепен и предложеният от Европейската комисия пакет от законодателни мерки, включващ регламента за създаването на европейска прокуратура и регламента за създаване на европейска агенция за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроюст", посочи още новият главен прокурор.

"Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроюст е в основата на повече от 10 международни организации, проведени под ръководството на прокурори от Специализраната прокуратура, между които е първата операция в Европейския съюз срещу нерегламнтирани парични преводи в особено големи размери по метода "хавала", целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат е постигнат и при най-мащабната операция на полицейски съдебни служители за 2017 година, под названието "Халифакс", насочена към неутрализирането на международна мрежа на трафик на хора", допълни Гешев, цитиран от Novini.bg.

"Най-ефективен от механизмите за съдебно сътрудничество е директният контакт между правоохранителните и правоприлагащите органи не само в рамките на Европейския съюз, но и извън него", каза още новият главен прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    48 5 Отговор
    Майкоууу, почна се! как ще го изтърпя този ид.иот още 7 години - не знам. Наистина не знам....

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Последния софиянец

    33 4 Отговор
    Кой му ги е писал тези тъпотии?
  • 3 Ахахахах

    15 6 Отговор
    ТаА пак се е изказала неподготвена! Кранто, глдеай си комисионните и не се иказвай за неща, от които хал хабер си нямаш! Това да знаеш, че си прост и смотан, да знаеш, че заемаш пост, понеже на някой така чу е изгодно...
  • 4 Изказа, се господина

    18 2 Отговор
    ЕС затова, че не се продава и се развива е виновен за престъпността. О Мале, ле. Ужас.
  • 5 гост

    28 4 Отговор
    Престъпник да говори за престъпност..мале, мале...докъде я докарахме.Добре че навреме се разкарах от Чалгария.
  • 6 Простак

    27 3 Отговор
    Новият главен прокурор на Република България Иван Гешев представлява и е поставено лице на ГЕРБ , това значи , че България е не демократична държава , а е Диктаторска

    Коментиран от #7, #18

  • 7 Последния софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Простак":

    Ти откри топлата вода. Браво!
  • 8 Горо

    11 3 Отговор
    Каквото и да инициираш, Гешев, то е ясно, че каквото ти заповяда истинският ти господар Баце от Банкя, това ще правиш. Прокуратура на политически слугинаж...

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гещев

    4 5 Отговор
    Демек, Гешефтаря иска да каже че евросъюза с толерастията си провокира беззаконие ли ?
    Ми аз съм съгласен с него.
  • 11 Driving pleasure

    6 3 Отговор
    Потресаващ глупак е Гешеф(тов)! Трябва да започне разследването с това на Емил Радев!
  • 12 Ото Скорцени

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Нямаш проблем. От тук виждам, че си му потенциален клиент. Само хора, които се страхуваха от силен главен прокурор, могат да използват такива думи, за човека, който даже още не е встъпил в дръжността си. Няма страшно. Ще ви стъпи на вратовете. И Путин да ви даде медали, като на заслужили предатели, пак няма да се отървете. Зоната на действие на главния прокурор е обширна.
  • 13 Усмивката

    9 1 Отговор
    Това да не е някаква грешка.Гешев ли го казва това.Това е некъв кошмар на раздвоена личностност.Европейският съюз ли купи на Цецо апартамента.Европейският съюз ли навря тотото и хазартните игри в ръцете на Делян Пеевски и Божков.

    Коментиран от #16

  • 14 X X

    8 1 Отговор
    Клоуна на Пеевски е малоумен.
  • 15 Разпасан пояс

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Ще спазваш законите в България както повечето граждани.
  • 16 Има промяна при ГЕРБ

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Усмивката":

    Въпроса ти братле, е към оная Тройна коалиция: БСП,ДПС и Атака.
  • 17 Гледам на боб

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Горо":

    Бандюгите им стана ясно, че има здравата да си патят 7 години.

    Коментиран от #20

  • 18 В голяма грешка си Моме

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Простак":

    Колегите с голямо болшинство гласуваха на два пъти за г-н Гешев. Това е ДЕМОКРАЦИЯ.

    Коментиран от #24

  • 19 ПК-РК

    6 0 Отговор
    Абе,тоя герой от CARTOON NETWORK ли изкочи бе дее.а,?!???
  • 20 Гешо Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гледам на боб":

    Лошите бандюги ще има да патят. Добрите бандюги са наши, така че за тях може да има строго мъмрене. Може и да няма. Тези които много си вирят главата и приказват трябва много да внимават, че ако река като нищо ще ги изкарам лоши бандюги.
  • 21 Балкан Боклук

    6 0 Отговор
    Предния беше мекере и боклук а този е издънка от фашистки род! След по-малко от година ще разберете за какво иде дума, ама ще е късно либе за китка...!
  • 22 Хаджи хаджи Българин

    5 0 Отговор
    Кьовеши и Гешев бяха в една зала! А проговориха ли си за какво са били в една зала!! То и аз съм на стадиона с Меси, ама файда никаква!
  • 23 Коце

    6 0 Отговор
    Ай де сега разкажи кой обра ктб. Толкова време не можах те да приберете Цветан Василев от Сърбия. Някой политик да вкараш в затвора. И едни недосегаеми другари прива тизирали си България също. Май ще ти повярв аме.
  • 24 Вуте цигането

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "В голяма грешка си Моме":

    вие всичките колги сте бивши комунисти , или сте техни чеда