Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 16:40 4 369 27

Прокуратурата държи да върне Васил Божков в България

  • васил божков

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза

Прокуратурата държи да върне Васил Божков в България - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата. Това заяви в ефира на БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Попитана докъде е стигнало искането на България от ОАЕ Васил Божков да бъде върнат в страната ни, тя заяви: "Както ви е известно, още преди две седмици българските власти изпратиха до властите в Абу Даби искането за екстрадиция по отношение на обвиняемия Божков. Дори тази седмица двама прокурори от Върховна касационна прокуратура бяха на място и проведоха съответните срещи. Това дава отговор дали българската прокуратура държи обвиняемият Божков да бъде върнат в България и изправен пред българския съд".

"Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим", заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза. "Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми", заяви още тя.

"Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа", категорична е Милева.

Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

"Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства. В близките дни прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще проверява, а след това и резултатите от тях", каза още тя.

Говорителят на главния прокурор обясни и каква е целта на засилените акции на държавното обвинение. "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операциии, е тя да се намали до минимум", категорична бе тя.

Прокуратурата е възложила на министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни, каза още Милева. "Още преди месец прокуратурата е възложила, съгласно своите законови правомощия, на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка", обясни Милева.

"Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия. Той се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора", поясни още Милева.

Сийка Милева коментира и статията в испанския вестник "Политико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк

    11 8 Отговор
    Данчо Катъра като му отвинти на тоя шушляк черепа един десен прав,васо си глътна езика,Рижия реагира и му извади езика, черепа беше назначен за олигарх от чичо си, Ген Семерджиев,иначе на две магарета сламата не може да раздели

    Коментиран от #17

  • 2 ЧНГ 2020

    10 3 Отговор
    Божков вече е най бедният българин понеже дължи 1 милиард 🤣🤣🤣
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Идва ред на ИМПЕКСА, ФАТМАКА,..

    6 8 Отговор
    КИРЕ-КОНТРАБАНДАТА,ЛЕНЧЕТО МИЛИОНЧЕВА,Ц.ВАСИЛЕВ,ДУАН ЦИГАНИНА,ВАНКО МА'НГАЛА И ВСИЧКИ АЙДУ'ЦИ ОТ ПИЗИТАНО И САРАИТЕ....ПОСЛЕ,...ДО СТЕНАТА
  • 5 Novus ordo seclorum

    21 2 Отговор
    Какво ни засягат въжделенията на някакъв дебил с каскет? Що за новина е факта , че обвинението иска да се добере до обвиняем? Май се чудите как да запълните сайта, човешки утайки!? Новина би било ако прокуратурата не държи да го върне! Скоро очаквайте новини в стил : Валя дъжд и той бе мокър. Слънцето изгря сутринта. Гравитация бе причината един изпуснат телефон да падне. Когато слънцето се скри и стана тъмно !!!! Всъщност истинската новина е че прокуратурата държи Божков за Чепа и му го лъска . Между другото някой отговори ли на шестте въпроса на 💀???
  • 6 Кога закриват Еврофутбол

    7 6 Отговор
    Много страхлив излезе тоя 40 килограмов бандит,избяга като мишка,да го думкат арабите уайабити

    Коментиран от #26

  • 7 Божков от Абу Даби

    20 3 Отговор
    Да ме прощава Гешачето, можем да се видим един ден но при други обстоятелства. Сега може да лъже по медиите, че всеки момент ще ме докара в България, негова работа. Много приказва Гешачето, не мисли. Опиянил се е от властта но това е лъжливо чувство. Нещата в държавата са се сринали ди дъно, разпада е неминуем. Господарят му от Банкя няма да издържи дълго, ще ги разкарат от САЩ. А после, винаги има едно после или след това, за което ще си плати реципрочно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Активист на БКП

    12 2 Отговор
    Няма как да го върнат,защото не е арестуван!!!
  • 10 Тиквето

    12 0 Отговор
    Само Цуци Бориславова нема да я барате !
  • 11 ???

    8 1 Отговор
    Най-важното изречение :Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да образува досъдебни производства.

    Коментиран от #12

  • 12 ???

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "???":

    Щети могат да кажат каквито си искат. И какво от това. Вчера писаха, че са събрани 4.5милиона от КТБ. А колко са отишли за събирачите?
  • 13 РУПИ

    9 2 Отговор
    СИИИКЕ Я НАПРАВИ ЕДНА СВИРКА НА ДОГАН!
  • 14 Пламен

    4 1 Отговор
    А Бориславова кога?

    Коментиран от #18

  • 15 Ханс

    1 0 Отговор
    И аз искам да ударя шестица от тото ама ядец.
  • 16 Майра подробната

    1 0 Отговор
    За какво го държи?
  • 17 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк":

    Май си пропуснал да си вземеш хапчетата днес следобед
  • 18 Ггггг

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    Кога цункаш на Бойко дебелия
  • 19 ПОМАК

    1 0 Отговор
    А бившият кмет на Неделино ...сниман от Нова ТВ....как КРАДЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ …….КОГА ????????….и дели парите със сараите !
  • 20 Едмон Дантес

    1 0 Отговор
    Сийка Милева да научи чл. 8 от НК, вината е само един от елементите на престъплението. Да не говори профански, като шефа си.
  • 21 факт

    1 0 Отговор
    за да му затвори устата!
  • 22 Митко

    4 0 Отговор
    Не мислите ли, че ако черепа проговори ще стане интересно? Именно заради това е по-добре да си остане при чалмите! С две думи: Искаме го ама само по документи!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Митко":

    В едно от последните си интервюта по БТВ, Божков каза че протекцията стига до премиера. Но това остана просто ей така в ефира, без реакция от Хекимян? Защо ли?
  • 24 Га4е

    3 0 Отговор
    Кога Бойко Методиев Борисов ще подаде оставка за Пране на ПАРИ?Не само В.Божков му е приятел, а и всички канени на приятелски срещи в Мин. Съвет-Делян Пеевски/някой да знае къде е Пеевски-въпрос към Гл.Прокурор Ив. Гешев/Цв.Василев, братя Домусчиеви,Цв.Цветанов/с 7-тях апартамента и други придобивки/ и др.от компанията.Всичко казано за метресата и детето е факт.Въпросът е за ПРАНЕ на ПАРИ от Бойко М.Борисов.
  • 25 Софиянски

    0 0 Отговор
    А Цеките кога?
  • 26 браво краво

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кога закриват Еврофутбол":

    проКУРатурата като така го искаше ,как толкова лесно го пусна..ПОЗОР за нов гл.Пропусквач на заподозряни ..А още един голям тлъст богаташ от ДуПеСе който твори закони в Дубай, той ще се върне ли или вече дупедат в чужда страна..
  • 27 Патриша

    0 0 Отговор
    Хубаво е да има доказателства , защото замирисва отново и пак както винаги на мафия... Най корумпирания орган в държавата за всички времена до сега е прокоротурата и няма кой да я задмине в следващите 150 години... Колкото и да им се иска да си бършат ръцете със съда.