Last news in Fakti

3 Юни, 2021 09:46 3 557 21

3 години затвор за младежа, убил лекар при дрифт пред болница във Варна

  • людмил савов

Водачът на лек автомобил Георги Г. помел нефролога Людмил Савов на тротоара пред входа на УМБАЛ "Света Марина"

3 години затвор за младежа, убил лекар при дрифт пред болница във Варна - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Варненският апелативен съд отмени института на условното осъждане, приложен от Окръжен съд – Варна по отношение на подсъдим за катастрофа, довела до смъртта на пешеходец. Георги Г. ще бъде лишен от свобода за 3 години и от право да управлява моторно-превозно средство за 5 години, вместо определените от първата инстанция 4 години, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд-Варна.

Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ "Света Марина“ при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишния нефролог Людмил Савов. Условната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частното обвинение, и протестирана от прокуратурата.

Малко след 7.30 ч. на 12 август 2015 г. Георги Г. управлявал автомобила си по бул. "Христо Смирненски“ със скорост, значително превишаваща разрешената за населено място. Със 113 км/ч навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение. По същото време - на път за работа след като пресякъл булеварда, лекарят бил на тротоара пред входа на болницата. В този момент подсъдимият завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила д-р Савов.

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Георги е подходил с неподплатено самочувствие, предприемайки рискови действия. Защитата на подсъдимия изложи тезата за внезапна техническа неизправност.

Въззивният съд потвърди изводите, на база съдебна автотехническа експертиза, че Георги Г. е управлявал превозното средство с превишена скорост, а автомобилът е напуснал платното в следствие на неговите действия: завъртане на волана и задействане на ръчната спирачка. Така шофьорът сам се е поставил в невъзможност да контролира колата и да предотврати ПТП-то.

Настоящият съдебен състав смята, че отмереното наказание "лишаване от свобода“ за 3 години е достатъчно за поправянето на подсъдимия. Апелативният съд обаче не е съгласен изтърпяването му да бъде отложено с изпитателен срок. Движение със скорост над два пъти повече от максимално допустимата за оживен участък - пред входа на болница с множество пациенти и граждани, в ранната част на деня, както и извършеният "дрифт“ свидетелстват за абсолютно арогантно и безотговорно отношение към живота и здравето на останалите участници в движението. Затова поправянето на Георги, който към момента на произшествието е бил едва 20-годишен, може да се постигне с ефективното му лишаване от свобода и с увеличаване на срока на лишаване от право да управлява МПС.

Решението може да се обжалва или протестира пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не мога да повярвам

    62 1 Отговор
    Характерна черта на варналийските съдилища е да решават според дълбочината на джобовете си, а не според Закона.Ама хайде, духа нов вятър.Сигурно започват да се замислят дали няма да издуха и тях.

    Коментиран от #12

  • 2 стига бе

    59 3 Отговор
    Май американците трябва да поемат съдебната ни система.

    Коментиран от #5

  • 3 Кой68

    54 1 Отговор
    Поредната пр@восъдна подигравка ..
    Да му бяха дали условна и роднините на жертвата да му се извинят .
    Тоя ще излежи половин@та присъда и ще го пуснат за добро поведение !!
    И започва отначало .

    Коментиран от #9

  • 4 Зик

    58 1 Отговор
    Малко е според мен .10 години затвор и без право до живот на книжка . И след затвора да работи в чистотата за 100лв на месец и другите като него ще се научат.
  • 5 Прав си

    40 1 Отговор

    До коментар #2 от "стига бе":

    особено частта с електрическия стол от тяхното правосъдие е спешно наложителна у нас.
  • 6 ежко

    38 1 Отговор
    За такива работи в Германия дават доживотна!
  • 7 херодот

    29 0 Отговор
    Пак добре ,че не са го наградили....
    САМОБОЙДАЕБАГАДТАМУ!
  • 8 Иван Грозни

    39 1 Отговор
    Егати съдиите. Човешкия живот го нямат за нищо освен собствения подплатен с много пари. Няма само Боко да пълни чекмеджета. Тия изро.. дават на убиеца по-малко от колкото човека е учил за лекар за да спасява човешки животи.
  • 9 Гост

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кой68":

    Присъди до 5г наложени за първи път не е затвор а ТПО или (трудово поправително общежитие) което означава че е на свобода просто ще спи там даже няма да разбере че е бил осъден ама какво да се прави закони
  • 10 Българин

    30 0 Отговор
    Да убиеш лекар, който спасява животи и при положение че няма лекари в България, защото бягат в Германия за да не ги газят наркоманчето, и да те накажат с 3 години и то в общежитие с телевизор и интернет е СРАМ за всеки Българин
  • 11 Анонимен

    22 1 Отговор
    Всички съдии в България са за разстрел!
  • 12 ШОПА

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Не мога да повярвам":

    Казва се варнеНЕЦ а не варнаЛИЯ
    Казва се софияНЕЦ а не софияНАЛИЯ
    Пазва се пловдичанин а не пловдаЛИЯ
    Казва се русеНЕЦ а не русенЛИЯ
    Казва се дупниЧАНИН а не дупнаЛИЯ
    Казва се плевенЧАНИН а не плевнаЛИЯ

    Написаното от теб показва единствено твоята неграмотност и безхаберие !

    Коментиран от #16

  • 13 Кошматът няма край

    11 1 Отговор
    Факти,напишете името на съдията!Пожелавам същата съдба за децата му!
  • 14 aaaaaa

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: института на условното осъждане ??????
  • 15 ЕКО

    15 0 Отговор
    Как по "непредпазливост" вдигаш 113км/ч в града? Докога ще има такива вратички в закона?
  • 16 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ШОПА":

    А на човек от село Еркеч как да му казваме?
  • 17 Онзи е наглец

    14 0 Отговор
    Непредпазливост ли? Убил е човек само защото си е правил кефа демонстративно да наруши правила, задължителни за всички! На 20 г. човек много добре съзнава какво прави. Доживот, за да е за урок на другите като него! Той самият няма да се "поправи", защото на 20 г. характерът е вече изграден. Може само да бъде убеден, че законите и правилата трябва да се спазват, защото за тежко престъпление/нарушение се дава тежко наказание. В случая наказанието е наистина подигравка с паметта на загиналия и със скръбта на близките му. А за убиеца такова леко наказание е нещо като комплимент и поощрение. Ега ти законите дето ги имаме!
  • 18 Катеричка Рунтавелка

    8 0 Отговор
    Ако живеехме в държава а не кочина трябваше да лежи 30 год не 3
  • 19 Кракно

    4 0 Отговор
    Наложително въвеждане на американски закони и СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ .Това нашето закони ли са ще убие човек и ще го наградят с 3 г. Чиста подигравка с лекаря и близките му Само мачкане на тая гад мръсна ако ще и на 10г. да е ..... Сега кажете че е бил и с БМВ и картинката е ясна .Само американските закони ще ни вкарат в пътя.30г. да чисти кенефи в болниците и после смъртно наказание
  • 20 ДО ЖИВОТ

    1 0 Отговор
    ВМЕСТО 100 ГОДИНИ ...... 3 ГОДИНИ - ЩО ЗА ПОДИГРАВКА Е ТОВА ?
  • 21 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Този /тази/ който е издал присъдата е с ъ д и я !?
    Явно неговата "Темида" е със широко скроени...... джобове.
    Дано да са разделили справедливо парите с адвокатите и прокурорите.