25 Октомври, 2021 17:11 3 909 11

Българин от 8 години лежи в гръцки затвор, чака трансфер

  • затвор-
  • българин-
  • гърция

Година по-късно се оказва, че по случая на Кирил Марянски развитие няма

Каква е причината трансферът от гръцки затвор в български на осъдения на 15 г. затвор за убийство Кирил Марянски от благоевградското село Падеш все още да не е разрешен? Това пита екстрадираният преди 8 г. с европейска заповед за арест българин в поредната си молба до институциите – Министерство на правосъдието, ВКП, Окръжен съд – Благоевград и президентството.

„Документите ми са изпратени на 19 май 2021 г., като всеки път, когато успея да се обадя от гръцкия затвор в някоя от институциите, ми се отговаря, че нямало трансфери в България. Как може да няма, като за последните 3 г. са извършени 7, за които аз знам, последният е от 11 август тази година. Не мога да си го обясня, след като сестра ми беше преместена на 20 май 2019 г., как при мен нещата се объркват? Все пак и аз съм български гражданин, въпреки че не сме известни и нямаме средства да наемем добър адвокат да докажем, че не сме виновни. Надявам се това да бъде последната ми молба, която да не отиде в отдел „кошче“, както досега се е случвало, след като няма развитие“, пише в молбата си Кирил Марянски, копие от която бе изпратена и в редакцията на в. „Струма“.

Припомняме, че той и сестра му Стефанка бяха осъдени на 15 г. затвор за убийството на варненеца Росен Христов-Странджата, станало в Атина в края на 2011 г., въпреки че и двамата твърдят, че са невинни. След като изкараха 6 г. в гръцките затвори, през 2019 г. българските власти задействаха процедура по трансфер. Това беше част от условието на европейските заповеди за арест, с които през лятото на 2013 г. те бяха преведени в Гърция, за да участват в съдебния процес. По силата на конвенцията за трансфер на осъдените лица в чужбина сестра му Стефанка бе върната на 20 май 2019 г. в България и преведена в Сливенския затвор, но брат ѝ остана в гръцкия затвор.

Кирил Марянски все още чака да дойде неговият ред за връщане в родината. „Искам да ме върнат в България и да ми се даде шанс делото да бъде преразгледано във ВКС, тъй като сме невинни и осъдени без доказателства. Вече осма година съм в гръцкия затвор. Това е гавра и подигравка. Но като не си известен и богат, няма кой да ти помогне в бедата”, категоричен е Марянски.

Седмица след публикация на в. „Струма“ от 13 юли 2020 г., в която описахме случващото се с нашия сънародник, който попита „Аз български гражданнин ли съм, или заложник?“, държавните институции се бяха активизирали.

На 20 юли директорът на дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси” в правосъдното министерство Биляна Белякова бе изпратила писмо до Божидара Сърчаджиева, директор на дирекция „Консулски отношения“ в Министерство на външните работи, с копие до президента, омбудсмана и международните отдели на МВР и ВКП, в което във връзка с поредната молба за съдействие на Кирил Марянски се резюмират предприетите действия.

Припомня се, че въпреки обменената значителна по обем кореспонденция между българските институции, имащи отношение по случая, подготовката за приемането на Кирил в родината, планирано през май 2019 г., е осуетено от липсата на отговор от гръцка страна по исканията за документи, отправени неколкократно от Върховна касационна прокуратура. Българското посолство в Атина е изпратило даже нота на 14 февруари за това, че през месец януари е била планирана среща с представители на гръцкото Външно министерство, за чието провеждане така и не е получено съгласие от тяхна страна.

Поради липса на отговор от гръцките власти, което възпрепятства връщането на Кирил Марянски, шефката на международния отдел в Министерство на правосъдието Белякова се обръща за съдействие към Външно министерство. Следва да се изиска заверен препис от присъдата, както и извлечение от относимите по казуса разпоредби на гръцкия НК и на съдебното разпореждане за връщането му в България в изпълнение на дадените от Гърция гаранции по рамково решение 2002/584 ПВР относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите членки на ЕС. Без тази информация не може да се съгласува планът за приемането на осъденото лице от български конвой.

Година по-късно се оказва, че по случая на Кирил Марянски развитие няма. Очакваме реакцията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по казуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъри

    14 3 Отговор
    Чака трансфер в Левски.
  • 2 пожелание

    20 1 Отговор
    Да лежи там ,4е дойде ли в нашият затвор ,ще го пуснат като си плати !!
  • 3 Тома

    15 0 Отговор
    Иска ама няма.
  • 4 Asdfg

    22 1 Отговор
    Там да гние! Невинен? Съмнявам се! Преместят ли го тук,до 2г.е на свобода,а нищо чудно ВКС да го оправдаят!
  • 5 Йо Несбьо

    6 7 Отговор
    Византийците имат опит с унищожаването на много българи и то от хилядолетия, а още повече човек без права, попаднал в гръцки затвор. На кого му пука за доказателство и т.н. Гърците въобще не си поплюват. Българинът е веднага заподозрян. Мой личен опит. Спрял съм пред гараж (знам, че е нарушение). Отивам на адреса да говоря с човека, 5 минути по-късно се връщам и потеглям на заден ход. Одрасках автомобил с един гръцки ром, спрял на 2 метра от кръстовище (Това е още по-голямо нарушение) и плещещ по телефона. Полицаят ми дрънка, че аз съм виновен, защото неправилно съм давал назад, а всъщност предпоставката за одраскването я прави гръцкият ром като спира непозволено. Мен ме глобиха, него го писаха пострадал.

    Коментиран от #7

  • 6 Раданч Татлъту

    7 0 Отговор
    И...ние требе да съчустваме на тооя отпадък?🐵
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро Жарта

    7 0 Отговор
    Стой там ,бе егюптин!!!
  • 9 Наркос

    9 0 Отговор
    Не го искаме този убиец имаме си достатъчно...дано изгние там ! Даже не ви ли е срам да ни занимавате с такива отрепки?
  • 10 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    КАКВО МУ Е ЛОШОТО ДА СИ ИЗЛИЖАВА ПРИСЪДАТА И ТО ЗА УБИЙСТВО --И ТО НЕАМЕРИКАНСКА ?????????????????
  • 11 Лост

    0 0 Отговор
    Какво Евро 1999 година?