Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 14:41 4 613 20

Бум на задържани ментета у нас

  • тирове-
  • стоки-
  • ментета

Китай и Турция продължават да са най-рисковите страни

Бум на задържани ментета у нас - 1
Кадър Нова тв

Бум на задържаните стоки - менте от началото на тази година. Статистиката е на Агенция "Митници". Според тях- репликите на световни марки най-често се доставят у нас с тирове или контейнери по вода. Стотици тирове всеки ден се проверяват в едно от митническите бюра в София. Пълни догоре със стока. По документи - напълно законна и оригинална, съобщава Нова тв.

„Засилен е интересът към онлайн поръчките, но също така през миналата година наблюдавахме едно стопиране на трафика с леки автомобили и автобуси. За разлика от това се увеличи трафикът и нашите задържания в тежкотоварния трафик”, заяви Георги Георгиев - и.д. директор "Митническо разузнаване и разследване".

Над 3 и половина милиона артикула са били задържани само до края на октомври тази година, казват от Агенция "Митници". При малко над 1200 акции. За сравнение - за цялата минала година установените ментета са били малко над 2 млн. броя при 800 задържания. „Най-често се имитират дрехи, парфюми, играчки и също така дребна електроника”, посочва Георгиев.

А ментетата варират и по качество. „В графата абсурдни случая. Имаме суитчър, който привидно изглежда много изчистен - целият черен, има много малко лъскаво, и тук е направена една странна комбинация от две марки , които нямат абсолютно нищо общо. Имаме шал, който е за сезона, със съответните марки, има плочка, има етикети, тоест това нещо, ако не беше задържано, можеше да попадне и да бъде продадено на една доста добра цена”, категорична е Варя Генова - Агенция "Митници".

Китай и Турция продължават да са най-рисковите страни за стоки-менте. И въпреки че митническите служители са обучени да търсят скрити кодове, известни само на производителя, случва се имитацията да попадне в лъскав магазин. „Всяка голяма марка има изискване спрямо търговците, които да продават тяхната стока. Като изискванията са спрямо големината на магазина, интериора, продуктовият микс вътре. Различните други марки, които се продаат вътре”, твърди Венцислав Николов - вносител на световна марка дрехи.

Никой не може да изчисли какви щети на бюджета нанася продажбата на ментетата. Търговците обаче казват, че заради различните ограничения през последните 2 години, оборотът им е спаднал с 50-60 %. „Стоки - ментета се продават обикновено от сайтове, които или нямат телефон за контакт, или няма адрес за кореспонденция”, посочва Николов.

При всяко съмнение, че става въпрос за менте, митническите служители викат представител на фирмата - вносител. И ако той потвърди, че не е оригинал, артикулът се конфискува и впоследствие унищожава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охооо да бе

    28 5 Отговор
    "и впоследствие унищожава" - ади, ади, адиии, знаем ги тея "унищожения", също като наркотиците в пещите на Кремиковци, дето на другия ден бяха пак на улицата ))) И в унищожението не ни бива ))

    Коментиран от #2, #5

  • 2 asdas

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Охооо да бе":

    после ги пускат в базар.бг
  • 3 Ленин

    51 1 Отговор
    По големи ментета от българските политици едва ли има.Но задържани няма!!!
  • 4 Да да да

    8 13 Отговор
    А кирльо ментето кога ше го задържат?
  • 5 ddddd

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Охооо да бе":

    То във кое ви бива я ларнето
  • 6 ВикиЛексъсВарна

    25 5 Отговор
    Те оригиналите са от Виетнам и Шри Ланка! На Яке Джорджио Армани 798 лева пише Мейд ин Камоджа! Как ви звучи за 800 лв. Армани яке шито в Камбоджа?!

    Коментиран от #8

  • 7 ПСССС

    16 4 Отговор
    Само един селски бек ходи с голямо лого на Найк и Пума в дрехата. Плащаш 200 лева за маркова дреха и отгоре на всичко им правиш рекламата с логото.
  • 8 Гого

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "ВикиЛексъсВарна":

    Ти къде искаш да е шито? В Русия ли?

    Коментиран от #16

  • 9 adibas

    9 1 Отговор
    поне здрави ли ги правят ? На мен навремето през 90-те наще ми купиха adiBas и като ритахме мач 5-6 пъти и се късаха
  • 10 В хранителните

    12 1 Отговор
    Магазини кога???
  • 11 КРОКОДИЛА

    8 1 Отговор
    КЪДЕ СА ЧУВАЛИТЕ СЪС ПАРИ ...................

    Коментиран от #13

  • 12 Сатана

    7 7 Отговор
    Ментета идват не само от Китай и Турция но и от Канада.Само,че тях няма кой да ги лови.
  • 13 Тук са парите

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "КРОКОДИЛА":

    ЗАКОН за някои права на лицата, които са били президенти на Република България


    Чл. 2. (1) Лицето по чл. 1 има право на пожизнено месечно възнаграждение в размер 60 на сто от основното месечно възнаграждение на президента на Република България за съответния месец.
  • 14 айде бе

    3 2 Отговор
    ИЗВЕДНЪЖ ментета,... ами всички имат ли възможност да носят маркови дрехи, обуевки от Тайван, Малайзия
  • 15 жаж е

    3 1 Отговор
    търсете и в лидл и каофлан по 40 кинта менте а ано намерите ги гонете от бг
  • 16 иг ие

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    италия твърдо
  • 17 ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

    10 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИЗОБЩО ВЛИЗА ЛИ ОРИГИНАЛНА СТОКА , ЗА ДА ЗНАЕМЕ КАКВА Е РАЗЛИКАТА ? БОЙКО НАПРИМЕР БЕШЕ ПЪЛНО МЕНТЕ ОТВСЯКЪДЕ ! ГЕРДЖИКОВ ПЪК Е ПЪЛНА ПОДЛОГА !
  • 18 ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

    5 3 Отговор
    БЪЛГАРИНА ПРЕДПОЧИТА МЕНТЕТАТА И ГЛАСУВА ЗА ТЯХ ТВЪРДО И НЕОТКЛОННО ! ЖИВОТА СИ ДАВА ЗА ТЯХ ОСОБЕНО ПЪК АКО СА ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ , ЗА ЩАСТИЕ ТУК ГИ ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ ......НЯМА НУЖДА ОТ ВНОС И ДОРИ ЗАКОНА ГИ ПАЗИ , ДА НЕ ИЗЧЕЗНАТ СЛУЧАЙНО !
  • 19 търсете

    3 1 Отговор
    ВСИЧКИ СТОКИ В ЛИДЪЛ СА МЕНТЕ - НА ЦЕНАТА НА ОРИГИНАЛ по 2 на квадрат !
  • 20 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 2 Отговор
    А какво очаквате на цена от 10-15 лева,... но и да имаш нещо за 500 долара, му махаш етикета,нали,.. и кой го е грижа колкоо струва, вано е да сме в крак с модата