Last news in Fakti

22 Май, 2022 08:44 22 190 47

Нова нагла измама в интернет

  • измама-
  • интернет

Обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите за надомна работа в социалните мрежи

Нова нагла измама в интернет - 1

Фалшива обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите за надомна работа в социалните мрежи. Проверка на БНТ обаче показа, че става дума за нагъл опит за измама и злоупотреба с хората, които се надяват да припечелят допълнително средства.

Потърсихме контакт с хора, които твърдят, че са били измамени от човека зад профила, предлагащ бърза печалба. Ощетените обаче се притесняваха да застанат пред камера и да разкажат детайлите.

Затова и се свързахме с автора на обявата, за да разберем каква е схемата. Той ни обясни подробно, че за да спечелим бърз бонус от немска фирма, е необходимо само да изпратим снимки на дебитната си карта. След това сме щели и получим и работа, отново добре платена. Според експерти става дума за класическа измама и до започване на реална работа не би се стигнало, защото снимките на дебитната карта са достатъчни, за да се теглят пари според лимита на сметката.

Обявата е публикувана от профил на млада жена. Пише, че иска да сподели как могат да бъдат спечелени бързи пари. Но за да се случи това е необходима... дебитна карта. Потърсихме информация чрез лично съобщение как едни 350 лв могат да станат 1700 и то за 10 часа, както пише в обявата.

Получихме и отговор:

"Една немска компания раздава бонуси на български граждани. След това Ви дава една работа - да каните хора. Имат някаква система, умножава Ви парите по няколко пъти. Ще трябва да предоставите Вашата дебитна карта от две страни."

Получихме и имейл адрес, на който да изпратим снимки на дебитната карта. След като демонстрирахме колебание, настояхме за лична среща. Такава ни беше отказана, защото човекът зад профила бил в Амстердам. Договорихме се обаче за разговор чрез мобилно приложение. Беше ни обяснено, че жената, с която уж говорихме има работа, затова с нас се свърза мъж, който се представи като нейния приятел. И започна да ни убеждава: "Вие се притеснявате, ама нищо съмнително няма в това, спокойно. Правим примерно бонуса, след това една компания Ви праща каква работа да правите. В смисъл, каните хора, както примерно аз Вас каня, да правим бонуса, това-онова и примерно, ако направим бонуса за Вас, аз получавам от компанията 100 лева. На ден може да се правят 5-6 души, това са 500-600 лева ей така, лесни пари"

Обещанията стават все по-примамливи - как за месец може да се изкарат около 20 000 лв, без никой да се възползва от данните ти. "Един цент не са барнали, госпожо, спокойно. Никакви проблеми сме нямали, всичко так-так, превеждат, правят и много става бързо превода. Никакъв договор не се сключва. Това е като черна работа, без документи, без нищо. Няма какво да мислите."

Потърсихме мнения - какъв е шансът да изпратим лични данни и снимки на дебитна карта на непознат и да спечелим бързи пари. Очаквано, оказа се никакъв. "Това е абсолютно класическа измама", каза Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

"Предоставяйки данните от картата си, де факто отсрещната страна има възможността да тегли от сметката пари, според лимита на самата карта", каза Николай Кръстев - IT експерт.

Какво обаче може да ни подскаже, че обявата за работа, на която попадаме е фалшива: "Най-сигурните признаци са човекът, подал обявата отказва лични контакти, а комуникацията е само през интернет, телефон, когато зад човека няма фирма, няма офис на фирма, няма място на работата, където да отидете да видите физически, когато ви искат пари", обясни Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

"Подобни обяви привличат с посланията си, че потребителите могат да очакват бързи печалби, едни големи суми. Това е първото нещо, което трябва да им светне една червена лампа, тъй като рядко може да се изкарат от интернет бързи пари", обясни Николай Кръстев - IT експерт.

И още - работодателите нямат право да събират и съхраняват копия от лични документи на служителите си. "Могат да ги изискат за нуждите на сключване на договора за удостоверяване, но нямат право да съхраняват копия от личните документи, какво остава за дебитни карти", каза още Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Няма точна статистика колко са хората, пострадали от подобен тип измами. Схемите обаче са различни - от искане на пари за обработка за документи до плащане за материали за направата на различни изделия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Делю Хайдутин

    62 2 Отговор
    В картите на безработни едва ли има много пари.Кокошкари!Що не крадат от картите на депутати!?

    Коментиран от #19

  • 5 мда

    36 0 Отговор
    Човека взе парите. Каза чакай малко.........
  • 6 навитак

    56 9 Отговор
    работа в Украйна предлагат ли?
    там толкоз пари им дадоха - требва вече да са кат в Дубай

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    57 0 Отговор
    С труд си представям как някой може да се върже на подобна, зле скалъпена оферта. Ама явно има шилета, щото ако няма, няма да съществува и схемата.

    Коментиран от #9, #23

  • 8 Последния Софиянец

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "навитак":

    Ники Василев продава украински ценни книжа.ха ха ха Много евтино.ха ха ха
  • 9 навитак

    68 3 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    ааа връзват се, връзват ... его от онези дни даже премиера навиваше хората да си дадат по една заплата ... за мир

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    29 1 Отговор

    До коментар #9 от "навитак":

    Като се замисля и ти си прав. И дори съм убеден, че е имало такива "дарители".
  • 12 Сделано в СССР

    16 30 Отговор
    И къде са съветските ни милиционери ?! А, сетих се, заети са да служат на Путлер и да пазат слугите му .
  • 13 Зззз

    31 2 Отговор
    Както е обяснено прилича на класическа пирамида от 90 те години.
  • 14 Руски еничарин

    14 26 Отговор
    Много тежко стана положението в България. Русия ни спря газа, а газ продължава да има. Обаче работа нема. Всъщност и работа има, ама пари нема. Е, ако трябва да сме съвсем точни, то и пари има, обаче между работата и парите внезапно се появи пряка връзка. Работиш, получаваш пари. Не работиш, не получаваш пари. Или казано накратко – работа=пари, още повече работа=още повече пари.

    А доскоро нещата стояха различно, защото в тази формула бе намесен и руският газ. Когато е намесен руският газ, ти работиш, а парите ги взимат руснаците и всички по веригата, дето ни свързват с тях. Или: работата за теб=парите за тях.

    Коментиран от #16, #46

  • 15 Това е статия!

    9 5 Отговор
    Значи все пак има Журналисти в България! Адмирации!
  • 16 Оооо,

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "Руски еничарин":

    сега работиш,работиш и ни пари ,ни газ ,ни хляб ,защото кравите имат нужда от горното ,но от теб освен като ратай йок.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    такъв е и чси колектора ДЕНИСЛАВ ПЪРВОЛОВ белята от КОЗЛОДУЙ живущ в БУРГАС
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    ловят наивни ХОРА господин НИК ДЕЛЮ

    Коментиран от #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Роза

    19 2 Отговор
    Аз пък си имам едно просто правило-никога не пазарувам по интернет.Каквото ми трябва ,купувам си го от магазините.Работа също не съм търсила по интернет.Прекалено много са рисковете от измами!Просто се учудвам на лековерието на много хора!

    Коментиран от #22, #24, #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    КАПАН за НАИВНИЦИ но маи всички сме и наивни МЕХАНИКО то ПАРТИИ ПОЛИТИЦИ ДЕПУТАТИ ШАРЛАТАНИ намират се наивници защото ник МЕХАНИКО нашия НАРОД винаги го пързаляк пързалят и ловят на кукичка но всичко се връща СЪДБАТА не ПРОЩАВА ЗЛОТО и НАГРАЖДАВА ДОБРОТО
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    РОЗА ЦВЕТЕ никога не оговаряи на непознат номер или ИМЕИЛ ще ти заразят с ВИРУС КОМПЮТЪРА

    Коментиран от #26

  • 25 Ваксата

    21 0 Отговор
    Смятай колко прост трябва да си ,за да се хванеш на тая въдица!? 😁
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Треньор по бокс

    2 2 Отговор
    Някой знае ли какво стана с едни боксьорчета от ЛАЙНАРНА,най-добрите бойци на тихо и спокойно място, че се притеснявам нещо....

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КРОКОДИЛА

    2 5 Отговор
    РУМЕН РАДЕВА МИЗЕРИЯ - УМИРАМ ..................................................................................
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 боко

    7 0 Отговор
    тая от снимката ли ми тя прилича на заместничката на валери симеонов-лю--------а му

    Коментиран от #47

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕМИГРАНТ

    3 1 Отговор
    Чета и за други измами по Интернет като те карат да си кажеш данните от картата и Не съм съгласен понеже Не знам какви карти от какви банки ползвате Но Не могат само от данните да ти изтеглят парите, НЕ могат и да пазарят по Интернет понеже се изисква код за подвърждаване чрез СМС който се изпраща на телефона ти.... Така, че Недоумявам как от години чета за едни измами чрез данни на карти. Който желае ще му дам данните си срещу 100 Евро пък той да тегли и печели колкото иска Ха Ха Ха 😂

    Коментиран от #39

  • 35 ЕМИГРАНТ

    4 2 Отговор
    Чета и за други измами по Интернет като те карат да си кажеш данните от картата и Не съм съгласен понеже Не знам какви карти от какви банки ползвате Но Не могат само от данните да ти изтеглят парите, НЕ могат и да пазарят по Интернет понеже се изисква код за подвърждаване чрез СМС който се изпраща на телефона ти.... Така, че Недоумявам как от години чета за едни измами чрез данни на карти. Който желае ще му дам данните си срещу 100 Евро пък той да тегли и печели колкото иска Ха Ха Ха 😂
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    по голямо шиле от вас у козлудуя , няма!

    но вие и пари нямате, защото никога не сте работили и само чакате социална пенсия
  • 38 Хайл

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Треньор по бокс":

    Крият се мишките нещастни, а разправяха че излизали нощем и убивали по 5-6 руски войници... Не трябва ли да ги съдят за военни престъпления щом са признали...

    Коментиран от #41

  • 39 БМДТ

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "ЕМИГРАНТ":

    Еееех, не си прав. Правят пластика копие и в някои ПОС терминали, не се изисква PIN до определена сума. Не всички банки са въвели оторизация със SMS, допълнителе PIN, при онлайн покупки. Пропуски има, а тези, които се занимават с тази дейност, те ги знаят.
  • 40 БМДТ

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Никой":

    Той имаше предвид друго. 80 % са дебили, защото не харесват Русия, не са вечно приведени със Z на изток, не боготворят Жужака, не крещят като обезумели "Слава Могучая".
    Няма да се учудя, ако от измамените повечето са, от тези 20% "правоверни".
  • 41 БМДТ

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хайл":

    Статията засяга болната тема за икономическата / финансовата грамотност на хората в България.
    За съжаление, тя е на много ниско ниво. Как да е друго, когато по екраните се канят хора(вкл. министри, депутати), които НЕ правят разлика между дебит и кредит, между проста, сложна и анюитетна лихва,.........
    Защо го правят не знам, но ето в тази статия например, не е отбелязано, не е натъртено, на нещо важно, нещо което е изначално и не зависи нито от вида карта, нито от типа банка.
    А то е, че КАРТАТА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ТЕГЛЕНЕ НА СУМИ ОТ СМЕТКАТА, А НЕ ЗА ВНАСЯНЕ!!!
    Няма как, по никакъв начин, да ти преведат средства на картата!!! Това е банков "нон сенс" !
    За да ти преведат средства по сметка е нужен номера на сметката(IBAN).
    Това са основни постулати, които за съжаление не се разясняват на хората.
  • 42 3232323232

    5 1 Отговор
    Това е толкова стар трик че и онези в Корило няма да си вържат.
  • 43 давам ИМ КАРТАТА ВЕДНАГА

    4 1 Отговор
    ВЪТРЕ ИМА 5 ЛЕВА !ЗНАМ ЧЕ ТОВА СА УКРАИНЦИ И СА ЯКО ТАТУИРАНИ !
  • 44 ТАЯ НА ФОТОТО Е ЗАД САЙТА

    2 1 Отговор
    ИМАЙТЕ И ДОВЕРИЕ ,.
  • 45 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Самоуспокояваме се, че видиш ли, тези измамници-Бог ще ги накаже.
    Ти блей, като ти звъннат – отговаряй с "ДА,", бъди с "добро и състрадателно " сърце, гледай българска телевизия и вярвай на всичко, което ти казват партийните избраници .........и ще се умножи броят на дните ти на Земята !?
    Сигурно още се намират хорица, които вярват на дядо Поп. Или най-малкото живеят със сигурността, която са имали преди 40 години. Няма такова нещо !
    Основното правило на капитализма е : ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКЪТ Е ВЪЛК и основната движеща сила на неговият "прогрес и инциативност" е АЛЧНОСТТА человеческа !!!
  • 46 Иван4о

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Руски еничарин":

    Русия не спря газа - Прстокиро го замени с такъв от САЩ, щял да бъде по-евтин!?!
  • 47 Юлия

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "боко":

    Даа снимката е на Мариана Николова?!