Last news in Fakti

31 Януари, 2023 07:11 2 240 14

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 хил. лв.

  • балдъза-
  • евелин банев - брендо-
  • съд-
  • прокуратура

Десислава Дишлиева настоява да бъде обезщетена заради 11-те години процес

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 хил. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев - Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това видя "Сега" в деловодството на Софийския градски съд. Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настоява да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение.

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., а процесът приключи окончателно през 2018 г. - 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила.

Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да ѝ плати 118 000 лева - 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните ѝ вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния - 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 един

    20 1 Отговор
    Мафията намира начин как да краде от държавните/общите/пари!Ако не е чрез Белене,ще е през митницата на Капитан Андреево където ощетява държавата с митнически такси,или ще изнася в чували милиони левове предназначени за автомагистрала "Хемус",или чрез възлагане на "Ин хаус" поръчки на техни фирми и т.н.!С две думи,крадат като за последно/по-заобиколен начин го каза и Херо Мустафа/!
  • 4 8800

    22 2 Отговор
    Кой не е завел дело срещу тази кочина наречена България той не е спечелил. Визирам Страсбург , тук правосъдната система е ясна.
  • 5 Брендо е Украинец

    11 0 Отговор
    То в България престъпниците и мафиотите имат най много права! "Хората" се чстват засегнати

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От Варна

    6 2 Отговор
    С какво са ощетени тези две жени? Обезпечени с луксозен живот, сигурно имат и тлъсти сметки някъде, щом имат възможност да водят такива скъпоструващи дела. Когато “ палуваха” около Брендо, когато харчеха големите пари, не се питаха от къде ги печели толкова лесно и толкова много! Като се покри благодетелят им, виж ти, ощетени от емоционални и морални щети! ? Няма ли тук казуси за съпричастност, ще повярва ли някой, че не са знаели нищо за заниманията на този доказан престъпник! Защо изобщо се допускат такива дела? И двете са живяли дълги години от парите , печелени с гнусна дейност, да зарибяваш и тровиш слабохарактерни хора и невинни деца?! Какво им е длъжна държавата на такива , изгубили морал и чувство за срам! Вместо да се покрият, те искат а измъкнат още пари от мизерния български народ! а народът кой ще го обезпечи за ежедневния тормоз от цени на храни, топло, лекарства, здравеопазване, всички видове стоки? Такива дела трябва да са срещу конкретните съдебни лица, а не срещу държавата, в лицето на цялото правосъдие! И има нещо много гнило и подозрително в това, че всички “ засегнати” осъдени, после се реабилитират от същата съдебна система и обезвъзмездяват за държавна сметка! Каква наглост- 500 000!Тая заслужава да и конфискуват имущество за съпричастност в престъпни дела!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кирчо

    5 1 Отговор
    Такива дела са поръчкови, станал е неудобен за някого.
    Прокуратурата изпълнява поръчката и не ги интересува има ли доказателства за престъпление, „ние знаем!“ не означава нищо ако няма доказателства за това. МВР е ОПГ а прокуратурата техен съучастник.
  • 10 бихте ли пояснили

    0 2 Отговор
    Как се оценяват нанесени """морални щети"";?!?!? А как въобще се доказва ,че си имала морал,който е понесъл петцифрени щети.......?!? Тия съвсем разпрегнаха каруцата..........
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брендо е Украинец":

    БЕЗПЛАТЕН ХОТЕЛ ЗА БРЕНДО И РОДАТА МУ НА ЗЛАТНИТЕ.ЦЕЛОГОДИШНО.ТОЙ Е УКРАИНЕЦ И СЕ БОРИ ПРОТИВ ЗАКОСТЕНЕЛИЯ ПУТИН С ВСИЧКИ СИЛИ.
  • 13 гост

    3 0 Отговор
    ами като е украински гражданин.... що не е на фронта...... щото и там като тук го отнасят обикновенните граждани а мафиотите са с протекции
  • 14 Росен

    2 0 Отговор
    Пак ще плащаме гафовете на Гешефтурата.