Last news in Fakti

11 Юни, 2023 17:43 5 045 27

Историята на „братя Галеви”

  • братя галеви-
  • ангел христов

Тази седмица в Ресилово изпратиха Ангел Христов

Историята на „братя Галеви” - 1

В Ресилово изпратиха Ангел Христов, след като стана ясно, че единият от така известните „братя Галеви”, бивша барета от Отряда за борба с тероризма и мъж, известен като част от ъндърграунда, не само е влязъл нелегално в България, но и е починал скорострелно от масивен инфаркт.

Пламен Галев и Ангел Христов нямат роднинска връзка, припомня NOVA. Били са близки още през 1990 година, когато започват работа в системата на МВР. След това развиват бизнес със строителство на пътища. В публичното пространство двете имена винаги са вървели, заедно с фамилията Галеви. До миналия уикенд, когато за името на Ангел се заговори не като за единия от „братя Галеви”, а като за Ангел Христов, чието тяло се озова изненадващо в дома му. Така версията, че е възможно Галеви да са се прибирали в България многократно през годините се засили.

Кога Христов е пристигнал в имението, през коя граница е влязъл в страната и кой му е погнал - въпроси, на които все още институциите не съобщават официално да имат отговор. Дори смъртният му акт се оказа със сгрешено име и създаде полемика дали е починал в дома си, или в частна болница в Дупница. Засега ясно е само едно - причината за смъртта е инфаркт на миокарда.

На поклонението на Ангел Христов-Геле присъстваха голяма част от момчетата в черно, които през годините „братя Галеви” наричаха „служители в бизнеса”. Иначе, имената на Галев и Христов са вписани като съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки в поне пет фирми. В Дупница пристигна и Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата.

През годините за Галеви е имало подозрения, че са част от различни криминални схеми. През 2008 г. е образувано и досъдебно производство за пране на пари. Тогава Галеви сами пристигат в Следствието.

През 2009 г. са задържани за отправени заплахи към журналист. Кандидатират се за депутати, но не успяват да съберат достатъчно подкрепа, за да влязат в Народното събрание. През същата година са осъдени за различни престъпления, но след това са оправдани. Последната инстанция обаче разпореди да бъдат вкарани зад решетките. Тогава Галеви се „изпаряват” физически. Прокуратурата пък им повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на 35,5 млн. лева и банкови преводи с фалшиви документи.

В Дупница сянката на „братя Галеви” тегне над едни от най-кървавите криминални случаи. Години наред продължава издирването на Янек Миланов. Известно е, че последната му среща преди да изчезне е била с Васил Капланов-Каплата. Той е бил бивш охранител на Галеви. Неведнъж са правени опити с мащабни претърсвания да бъде открит, но без успех.

През 2014 г. след скандал и сбиване беше убит 27-годишният Николай Радев-Oтвертката. Според свидетели той също е гравитирал около тях. През 2015 г. основният свидетел срещу Галеви - Пламен Миланов е открит мъртъв, а до него е намерено и тялото на 35-годишната му жена. Експертизата установява, че причината за смъртта е задушаване с въглероден оксид.

Най-големият въпрос без отговор остана къде е другата половина от „братя Галеви” - Пламен Галев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Силно впечатлен

    27 0 Отговор
    Тази информация е безценна.Този лаурет трябва да бъде вписан в учебниците по история а в девя на гибелта му да вият сирени.

    Коментиран от #12

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор
    Над Българския ЪНДЪНГРАУНД
    Тегне
    Проклятието
    на Силиконките
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Просто човек

    23 0 Отговор
    Стига вече с тея,бе...
  • 5 Трябва

    19 0 Отговор
    Да му се издаде биография ,кой ги създаде кой ги премахва
  • 6 Пламен Галев

    14 1 Отговор
    На брата не му се размина ,замина и няма връщане вече .Нищо брат скоро и аз идвам
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор
    ЦЦЦЦ,Остава един филм и една книга и сте изпълнили заръката.....това да си бг- барета е по-велико от това да си Джокович.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хдхахаххх

    14 0 Отговор
    Починал Скорострелно! Освен селския изказ на крЕМЕналната репортерка има и една точна за случая дума, ама за нейния беден речник е непозната.
  • 10 фенче

    11 0 Отговор
    няма го Георги Стоев, да напише една книга за тях, има материал достатъчно, за сведение на Мария, която цитира случки след 2009 година, историята на Галеви започва поне десет години преди това, има там истории за вноса на коли, за запалки, за други работи, нищо от това го няма в статията, но ще чакаме дупничанеца от Кърджали, брат Пламен да си напише мемоарите и тогава ще четем
  • 11 Пълен бъркоч

    6 0 Отговор
    ...... От събития и свързаности
  • 12 Категорично

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Силно впечатлен":

    Тази информация е "безценна".Този лаурет трябва да бъде вписан в учебниците !!!!! +++++
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уса

    20 0 Отговор
    Чакайте малко...Историята на двамата бандити не започва от 2008 година а много по-назад още в комунизма.По времето на соца тези двамката с подкрепата на партията създават нарколаборатория в Дупница за производство на амфетамини.Дрогата се изнася на запад и арабските държави.По това време започва историята на мутрата тулуп и другите братя(забравих им имената,но ще се сетите) разбивачи на автомобили от квартал "Гевгелииски"в София под прикритието на бащата шеф в 3то районно и член на партията.Питайте дупничани за Галеви,но няма да ви кажат много,защото са давали работа на робите и по някое хапче

    Коментиран от #20

  • 15 Васил

    14 1 Отговор
    Абе стига сте ни занимавали с мафиоти други проблеми няма ли във България? Накрая ще ги изкарат светци!
  • 16 Паткоооооо !

    20 1 Отговор
    Бившата барета Пламен Галев е изкарал специализация в Америка по покана на ФБР !
    Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като Братя Галеви, са бивши служители в отряда на баретите. В началото на 90-те години Пламен Галев ръководеше отряд от 30 души и тогава се запозна с Ангел Христов. В отряда на Пламен Галев и Геле беше и Златко Баретата. Галеви реално го взеха при себе си и го направиха командос. След това Златомир Иванов напредна в службата и по-късно ръководеше свой отряд“ ......В средата на 90-те години някъде 1993, мисля беше "Братя Галеви" заминаха на 3-месечна специализация в Америка за обучение за борба с наркотрафика по покана на ФБР.......останаха 5 месеца, минаха и други специализации.....
    Пламен Галев беше и личен охранител на някогашния американски посланик у нас Хю Кенет Хил, след като в щатското посолство се получила информация, че дипломатът е застрашен от бомбен атентат......
  • 17 Стига де

    19 3 Отговор
    Бивши полицаи станали бандити това е цялата им история.
  • 18 Паткоооооо !

    12 2 Отговор
    Ходи на Козяк ги питай за Историята на „братя Галеви”. Да въ в мисирките ей .....
  • 19 гагаузин

    0 0 Отговор
    бх амби
  • 20 Никола Гешев

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Уса":

    Прав си, но с лека корекция. Завод, а не лаборатория. Не я създават те, а държавата и произведени "продук" - каптагон се продава в близкият Изток от ДС чрез кюрдите от Сирия и Ирак( Фатик баща и син бяха тукашната връзка)а хабибитата бартеросваха с хероинн, който се транспортираше в Европа с тировете на СОМАТ и агента на ДС, "германеца" Боби Бец - Борислав Божилов. Интересно какво ли се произвежда в бивш."Антибиотик" Разград под командата на Домус баба?!

    Коментиран от #21

  • 21 Дааааааа !

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Никола Гешев":

    .... например майката на една евродепутатка, която и в последствие беше обявена за "една от стоте най-влиятелни жени в света!" ......и "Почетен гражданин" на Дупница също беше.....и шеф на дупнишкия фармацевтичен завод беше..... и Управител на „АстраЗенека България“ беше......и мъжа и портиер на Партийният дом беше..... и......дъщеря и Ева Паунова дето беше.....май Майдел стана ........ А със какви пари, сигурно не само Галеви могат да кажат. Нали ?
  • 22 Естествен Интелект

    3 1 Отговор
    Щом си от американски инкубатор може да дерибействаш на воля....
  • 23 Айдеее

    11 0 Отговор
    Кво става в тая държава нашата? Атентат срещу главния, къро разстрелян, джингов падна в ямата, галев получи инфаркт, Петьо еврото изчезна безследно, май ще има и продължение.

    Коментиран от #24

  • 24 И всички които си изредил

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Айдеее":

    Са свързани с ФБР !......
  • 25 дядото

    5 0 Отговор
    марийке ,искай си обратно парите които си дала на иванчо.и за това сте недостойни - да изровите и да отразите простата истина за един употребен,а може би и убит бивш служител на мвр.
  • 26 фбр

    2 0 Отговор
    Дойдох си да свидетелствам за Борисов го е заявил пред близки брат Галев
  • 27 Емо

    6 0 Отговор
    Защо говорите за бивша барета и бивши полицаи, това са асоциални селюндури, влезли в МВР, именно за да се корупмират. Днес е същото, барети стават голяма част с мотивацията да заработват допълнително като информатори и охранители на престъпници и съмнителни бизнесмени. Това са хора, минали през МВР-то за няколко години именно за да добият опит и връзки за осъществяване на престъпна дейност. Осъждането им говори и за това, че е безсмислено да бъдеш и полцейска подлога и доносник, защото МВР-то не го интересуват хората, които са му помогнали. Братята успешно копират методите на италианските донове от Сицилия и стават "закрилници" на чест от местното население, докато грабят и убиват от другата част, за да трупат пари. Съвсем просто е. Престъпност съществува там, където обикновените хора са страхливи и нямат оръжие и воля да се защитават, както престъпността, така и срещу пръстъпленията от страна на държавата и администрацията й. Все едно това в Дупница е ставало без знанието на съд, прокуратура, полиция и община.