17 Юли, 2024 09:56 1 566 9

Ето колко престъпления у нас са завършили с осъдителна присъда през 2023 година?

  • престъпления-
  • присъда-
  • съд

Почти половината от осъдените са за общоопасни престъпления

През изминалата година близо 28 хиляди души в България са били обвинени в извършване на различни престъпления. От тях 80% са осъдени, като все повече от осъдените получават условни присъди вместо ефективни. Най-често осъдените са лица на възраст между 30 и 39 години, а най-разпространените престъпления са транспортните, обобщава NOVA.

Престъпленията против личността като убийства, телесни повреди и изнасилвания съставляват под 10% от всички престъпления. През миналата година 70 лица са осъдени за убийство или опит за такова, 700 за телесни повреди, 28 души за изнасилване и точно толкова за трафик на хора. Останалите осъдени са за документални престъпления, престъпления против стопанството, против брака, семейството и младежта, против обществения ред, против гражданските права и най-малко са осъдените за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

80% от осъдените са получили наказание затвор, като най-често те са за срок до 6 месеца и между 6 месеца и 1 година. 10% са наказани с пробация, 6% - с глоба. 99 души са били обществено порицани, а един е получил доживотен затвор.

Най-голямата част от осъдените са на възраст между 30 и 39 години. Следват младите осъдени на възраст между 18 и 24 години, които съставляват всеки пети осъден. Процентът на осъдените на възраст между 40 и 49 години е сходен, а най-нисък е той при непълнолетните осъдени на възраст между 14 и 17 години, които представляват 3% от всички осъдени.

Почти половината от осъдените са за общоопасни престъпления, като най-голям дял сред тях заемат транспортните престъпления – близо 70%. Следват престъпленията против собствеността, най-разпространени сред които са кражбите на имущество, отново 70%. Осъдените за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции са 11%, като най-често срещаното престъпление от този вид е незаконното преминаване на граница.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уравнение

    1 12 Отговор
    Преди 1989г имаше средно по 400 убийства годишно. Условното е ефективно наказание според НК. Все п аз к престъпността намалява хората са по богати
  • 2 нннн

    17 1 Отговор
    Осъдени за корупция няма. Значи, няма корупция.
  • 3 катажи йово

    4 1 Отговор
    продължаваме ефективното транспортно правощърбене! класното под форма на тест е забранено за всички органи на реда и политици,че да не си пишем 2ки! Да си четат книжките от летния списък - мравин и така нататък...
  • 4 да де

    15 1 Отговор
    Аре стига прах в очите съдят кокошкарите големите играчи си развят байрака.
  • 5 Пак почнахме със

    9 0 Отговор
    Стъкмистиката
    жалки цинични мекотели
  • 6 Адвокат

    9 2 Отговор
    Колко осъдени за корупция има в най-корумпираната държава в ЕС - нито един. Прокурорите обменят опит с руските прокурори от прокуратурата на Чайка по модела Вишински, който е НЯМА ПРАВОСЪДИЕ, ИМА ПОЛИТИЧЕСКО ГОНЕНИЕ, ПРИКРИВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗМИСЛЯНЕ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТИВНИЦИ.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    Ех МИСирКИ мили ,
    НЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА , А ЗАВЕДЕНИТЕ ДЕЛА .....‼️‼️‼️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лазо

    3 0 Отговор
    Явно писането не е от уменията, които авторката владее. Аз разбрах, че от осъдените по общоопасни престъпления 70% са по престъпления по транспорта, други 70% са по престъпления срещу собствеността, а други - някакви още 11% и дотук станаха общо над 150%. Аз ли не разбирам, или не е ясно написано?