Last news in Fakti

18 Март, 2014 16:25 1 424 2

Евелин Банев-Брендо - под домашен арест

  • евелин банев-
  • брендо-
  • домашен арест

Софийският апелативен съд нареди той да бъде освободен от следствения арест на Централния софийски затвор

Софийският апелативен съд (САС) реши окончателно да пусне Евелин Банев (Брендо) от затвора и да го остави под домашен арест.

Днес на заседание в съда бе прието, че вече не са налице основания за продължаващото близо 2 години задържане на Брендо и постанови той да бъде освободен от следствения арест на Централния софийски затвор.

Апелативните магистрати мотивираха решението си, като изтъкнаха, че разследването срещу Банев се е забавило в много дълъг период от време и няма опасност той да се укрие. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Адвокатът на Брендо - Ина Лулчева, изтъкна, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му.

Тя цитира и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, според които оперативни данни на службите не могат да бъдат приемани за основателни данни за постоянен арест, тъй като достоверността им е непроверима.

Става въпрос за записан със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор между Брендо и бившата му съпруга Моника Добринова, в който той казва: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е. Ако ни хванат – хванат", добавяйки "ако ни хване Интерпол, хване". Заради тези негови думи МВР организира на 16 май 2012 г. показна акция по задържането му и оттогава той се намира в следствения арест.

На 21 февруари Софийският апелативен съд отмени решението на Градския съд, с което Брендо трябваше да бъде екстрадиран в Румъния. През януари магистратите постановиха, че Банев трябва да бъде изпратен в Букурещ, където срещу него се води дело за създаване на организирана престъпна група, занимавала се с международен трафик на наркотици.

През юли 2013 година Евелин Банев-Брендо беше осъден и на 20 години затвор от италиански съд за организиране и участие в международен канал за трафик на наркотици от Латинска Америка към Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rock Stenley

    0 0 Отговор
    браво време беше, е това е най добрата и неЗАВИСИМА съдебна система в целия свят и после се чудиме защо цял свят гледа на нас като на измет
  • 2 цар ЛЪВ

    0 0 Отговор
    от нашите политици по голяма измет НЯМА. Брендо поне е вкарвал пари в държавата,а тия само изнасят!!