Last news in Fakti

9 Април, 2014 13:08 911 0

Телефонни измамници събират хилядарки в шуменско

  • телефонна измама-
  • шумен-
  • пари-
  • мвр-
  • възрастни хора

Двама възрастни граждани са предали пари на неизвестни лица

Въпреки честите напомняния и предупреждение от страна на властите, случаите на телефонни измами не стихват.

От ОДМВР - Шумен съобщават за два случая, в които възрастна жена и възрастен мъж са станали жертва на наглите престъпници.

На 07.04.2014 г. около 18:00 часа на стационарния телефон на 85-годишна жена от село Драгоево се обадило лице, което се представило за служител на МВР. „Полицаят“ й обяснил, че неин близък е причинил пътно транспортно произшествие, при което е починало дете. Той поискал сумата от 10 000 лева, за да оправи нещата. Възрастната жена му съобщила, че има в наличност само 1150 лева. „Служителят” й обяснил, че ще изпрати човек, който да вземе парите.

Пред истинските полицейски служители възрастната жена заявила, че предала паричната сума на непознато лице.

При подобен сценарий в същия ден е бил измамен и 81-годишен мъж от село Градище.

Около 17:30 часа на стационарния телефон на мъжа се обадило непознато лице, което се представило за служители на МВР и заявило, че негов близък е пострадал при пътен инцидент. За лечението му била необходими 6000 лева. Възрастният мъж му обяснил, че разполага с 3000 лева. „Служителят” му заявил, че ще изпрати човек, който да вземе парите.

Пред полицейските служители синът на пострадалия заявил, че баща му не може да даде описание на лицето, на което е предал паричната сума.

По случаите са образувани досъдебни производства.

От МВР отново припомнят най-честите сценарии, по които се извършват телефонни измами.
Най-често използваната схема в момента е следната - непознат се обажда на мобилен или домашен телефон и се представя за служител на МВР, следовател или прокурор. Обикновено обаждането е рано сутрин или следобед. Обяснява се на гражданина, че негов по-млад близък роднина е виновен участник в ПТП като най-често се споменава, че при произшествието е загинал човек. За по-бързото освобождаване на близкия е необходимо да се внесе голяма сума пари като парична гаранция. Обикновено се определя среща извън територията на областта или се обяснява, че ще бъде изпратен куриер, който да вземе парите.

Не са рядкост и случаите, когато мнимият служител се стреми да задържи гражданина на линията колкото е възможно по-дълго. Убеждава го, че е извършил административно нарушение, за което дължи глоба. Глобата може да заплати по два начина – като се яви в съответното РПУ или като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му продиктува серийните номера. Сънен, притеснен и объркан, тъжителят обикновено изпълнява всичко, което “служителят на реда” му разпорежда.

Полицията съветва гражданите в никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица или в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или предаване на суми поискани по телефона от роднини, познати или от "служители на полицията", „лекари” гражданите биха могли да се посъветват със свой по-млад близък роднина, полицейския си инспектор или да позвънят на тел. 112.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА