Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 11:31 1 034 0

Владимир Зарев тръгва на литературно турне със "Светове" и "Разруха"

  • владимир зарев-
  • романи-
  • турне-
  • "разруха"-
  • "светове"

След триумфа в немскоезичния свят един от най-известните романи на писателя ще бъде издаден в Русия

Владимир Зарев тръгва на литературно турне със "Светове" и "Разруха" - 1
Владимир Зарев

От тази сутрин новите издания на романите „Разруха“ и „Светове“ на един от най-големите съвременни български белетристи – Владимир Зарев, се отправят на национално литературно турне. Писателят ще представи до края на седмицата десетото издание на „Разруха“ и четвъртото на „Светове“ - модерен епос за родния преход, в Русе, Велико Търново, Разград и други български градове.

Романите на Владимир Зарев начело с мащабната трилогия за фамилията Вълчеви - „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, са обект на култ в немскоезичния свят, където критиката нарича писателя „българския Балзак“. Те са и в основата на суперуспешния бг сериал „Дървото на живота“. При обявяването на старта на националното турне снощи стана ясно, че Зарев току-що е сключил договор за издаването на „Разруха“ в Москва.

Събитието събра цяло литературно съзвездие в книжарницата в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ - съпругата на писателя, поетесата Мирела Иванова, колегите му по перо Иван Кулеков, Палми Ранчев, Димитър Шумналиев, преводачът му на немски език Томас Фрам, издателят Стойо Вартоломеев, чиято ИК „Хермес“ реализира новите томове, както и множество почитатели.

Литературният критик проф. Михаил Неделчев не пропусна да отбележи безспорния факт, че Владимир Зарев е сред малцината наши автори, които след промените от 1989 многократно увеличават читателската си аудитория. Неговите романи са интригуващи не само като литература, но и като мощно свидетелство за  историческото битие на България през ХХ век, изтъкна той.

Писателят припомни за сантиментите на Арт Гарфънкъл от легендарния американски дует „Саймън и Гарфънкъл“ към българския преход заради първоначалния демократичен ентусиазъм, заради факта, че българите са спасили своите евреи, и за това, че тук има виртуозни компютърни специалисти. Регионът на Балканите е със средищно положение между севера и юга, изтока и запада, а в онзи момент в бивша Югославия се води война, така че представители на певеца са готови да инвестират именно у нас 4 милиарда долара. За съжаление корупцията и безхаберието съсипват тази инициатива, благодарение на  която родният преход би могъл да бъде съвсем различен. Така се ражда идеята за романа „Светове“, повдигна завесата Владимир Зарев.

В световете на писателя има удивително постоянство на теми и мотиви, макар че всеки роман е самостоятелен свят, коментира Михаил Неделчев преди дълга опашка за автографи да се извие в книжарницата.

Светове
Изумителен любовен роман, написан по действителна история. В България пристига преуспял американски бизнесмен, преизпълнен с месиански пориви и подготвен с конкретен проект за мащабни инвестиции в сферата на комуникациите. Но тук се сблюсква с абсурдите и хаоса на прохождащата ни демокрация, с корупцията и фалша на политическата класа. Деловият провал сякаш предопределя срещата му с една жена, която ще го увлече със своята необикновеност.

Разруха
След краха на комунистическата диктатура обществото е захвърлено сред разпадащи се институции и метежа на дивия капитализъм. В центъра на романа е поставен човекът, постоянно разкъсван между властта, достойнството и любовта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА