Last news in Fakti

12 Март, 2015 18:26 1 465 1

Отиде си писателят Тери Пратчет

  • тери пратчет-
  • писателят-
  • фантаст-
  • почина-
  • болестта на алцхаймер

В последните години от живота си прочутият фантаст се бореше с болестта на Алцхаймер

Прочутият британски писател фантаст Тери Пратчет си отиде от този свят на 66-годишна възраст. „С безкрайна мъка съобщаваме, че сър Тери Пратчет почина. Светът изгуби един от своите най-ярки, най-проницателни умове“, казва се на страницата на писателя във Фейсбук.

През 2007 г. стана известно, че Тери Пратчет страда от болестта на Алцхаймер. В следващите години създателят на жанра фентъзи направи няколко публични изявления в подкрепа на евтаназията.

През 2010 г. писателят се обърна към британското правителство с предложение да се учреди специален съд, по решение на който неизлечимо болните да могат спокойно да прибягват до евтаназия.

Писателят обяви, че ще сложи край на живота си преди да изгуби контакт с реалността. „Живея с надеждата, че ще съумея да скоча преди да ме бутнат“, казваше той, но не му се удаде да изпълни плана си – той е починал от усложнения на болестта.

Независимо от влошеното си здраве обаче Пратчет продължаваше да работи и диктуваше на своя асистент поредна книга от цикъла за Плоския свят.

Cред най-известните произведения на Тери Пратчет е сатиричният цикъл „Истории от света на Диска“, който включва 40 романа, първият от които излиза през далечната 1986 г.

Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в Бикънсфийлд. В 1998 г. Той е удостоен със званието Кавалер на ордена на Британската империя за приноса си в литературата. В писателската си кариера той е продал 75 милиона копия от книгите си по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 From a fan

    2 0 Отговор
    Отиде си един голям писател.Дано почива в мир.
    R.I.P SIR Terry Pratchet.