Last news in Fakti

25 Януари, 2017 20:39 2 076 2

Тома Спространов е носителят на голямата награда „Сирак Скитник“ 2016

  • тома спространов
Тома Спространов е носителят на голямата награда „Сирак Скитник“ 2016 - 1

В Първо студио на Българско национално радио се състоя церемония за връчване на годишните награди на БНР за творчески постижения, професионализъм , за отговорност и обществена мисия - „Сирак Скитник“ . Учредени през 2001 година, те носят името на първия директор на Радио София – талантлив художник, поет, критик, театрал и общественик. Наградите са обособени в три категории.

Носител на Голямата награда „Сирак Скитник“2016 за значим принос в развитието на БНР тази година е Тома Спространов. Гласът на музикалният редактор и водещ звучи в ефира на БНР от пет десетилетия, формирайки музикалния вкус на няколко поколения, давайки трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните български поп и рок звезди.

Тома Спространов е автентичният символ на българската музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, колеги и студенти. През годините предаванията му се записват на магнетофон, издават се на плочи от „Балкантон“. Благодарение на Спространов българските слушатели за първи път чуват Битълс, Ролинг Стоунс и Шадоус, гостуват му световни звезди като Тина Търнар.

Неговото първо предаване - „Любопитно петолиние“, стартирало през януари 1967 г. по радио Пловдив, продължава да се излъчва. През януари 1979 г. по „Хоризонт“ започва излъчването на емблематичното „Пулсиращи ноти“, което заедно с „Любими до болка“, продължава да звучи в ефира. Миналата година по повод 75-тия му рожден ден Тома Спространов бе отличен с наградата „Златен век“.

Тома Спространов е носителят на голямата награда „Сирак Скитник“ 2016

Награда за радиожурналистика – индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия получи Росинка Проданова от Радио Благоевград

С награда за радиопредаване /радио, мултимедиен или музикален проект на БНР/ - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година бе отличен екипът на Радио Шумен за отразяване на трагичните събития в с. Хитрино.

Номинациите за трите категории се правят от творческите колегии на програмите и дирекциите на БНР. Изборът на победителите се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веслин Митев

    1 0 Отговор
    Тома е великолепен! Доайен и Властелин на музиката в България! Рдавам се че имахме честа да се запознаем миналата година в Банско!

    Коментиран от #2

  • 2 Жжфжж

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Веслин Митев":

    В смисъл че е голям музикален изпълнител ли?