Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 14:40 2 298 2

Паул Бадура-Скода и "Кармина Бурана" разтърсват зала "България

  • паул бадура-скода-
  • кармина бурана-
  • о фортуна-
  • пиано-
  • клавири

Живата легендата на клавирното изкуство с концерт в София

Паул Бадура-Скода и "Кармина Бурана" разтърсват зала "България - 1

Благородникът на пианото Паул Бадура-Скода свири Моцарт на 14 октомври в Зала "България".
Във втората част на събитието Софийската филхармония ще изпълни музикалният шедьовър "Кармина Бурана".

Живата легендата на клавирното изкуство Паул Бадура-Скода ще изнесе ексклузивен концерт в зала "България" на 14 октомври по покана на маестро Найден Тодоров. Неповторимият пианист е сред специалните гости в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония. Той ще представи един от най-мащабните концерти за пиано на Моцарт K 491 (N24).

В своя дълъг творчески път Скода е срещал всички големи имена на класическата музика на XX век. На международната сцена го извеждат диригентите Вилхем Футвенглер и Херберт фон Караян в далечната 1949 година. През годините работи с имена като К. Бьолм, Л. Маазел, Зубин Мета, сър Маккерс и много други. Той е и изпълнителят с най-голям брой записи на музикалния пазар.

Паул Бадура-Скода е провъзгласен за един от най-големите пианисти на нашето време. Неговите интерпретации на Моцартовите концерти са считани за шедьоври, а теоретичните му трудове по пиано са настолна книга за светила в жанра.

Във втората част на концерта Софийската филхармония ще изпълни емблематичната "Кармина Бурана". Диригент на събитието е Найден Тодоров, а специално за концерта у нас идва тенорът Оскар де ла Торе. Участват още Националният филхармоничен хор, сопраното Мария Цветкова и баритонът Иво Йорданов.

"Можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С "Кармина Бурана" започват моите събрани съчинения" - пише Карл Орф на своя издател след написването на кантатата, която се превръща в едно от най-предпочитаните и изпълнявани музикални произведения на нашето време.

Билетите за концерта са на цени от 25 до 50 лв. и все още са налични на касата на зала "България", Ивентим, Ипей и Тикетсбг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    0 0 Отговор
    Е много навреме,най вероятно вече няма билети. Въпреки че това е в България и не е преслава,та хората които искат да послушат музика ще имат още възможност сигурно. 25-50лв. Отлично

    Коментиран от #2

  • 2 Морален тетрапод

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    То затова на такива концерти няма нито едно БМВ на паркинга, но пък доста хора си хващат самолета и идват на такива концерти. Нали сме предатели от чужбина, дето сме трън в очите на чалгарите, защото вече забогатяхме и не се връщаме в България, за да си правим зъбите...