9 Май, 2019 16:22 4 685 6

Вижте подаръците, които папа Франциск остави в България

  • папа франциск-
  • ритуална дреха-
  • камбана-
  • олтар

Казулата ще бъде изложена в катедралата „Св. Йосиф” в София

Вижте подаръците, които папа Франциск остави в България - 1

Един неочакван жест от страна на папа Франциск – дрехата, с която главата на Римокатолическата църква отслужи Светата литургия в центъра на София на 5 май, остава в България, съобщава bTV.

„Подарък за нашата енория” – така отец Ярослав обяви, че римският епископ е подарил на братята си католици казулата, с която беше облечен на богослужението в първия ден от посещението си в София.

Дрехата е бяла със семпла бродерия, защото още при встъпването си в длъжност папа Франциск е поискал да бъде опростена.

„Най-важното е едно смирение, една скромност, която излъчва той сам. Моментите, когато запазва тишина, по време на богослужението, все едно, че е в другия свят, че не е тук на земята, можем така да кажем”, сподели отец Ярослав Бабик от катедралата „Св. Йосиф” в София, където ще бъде изложена казулата.

В храма остава и столът, на който светия отец беше седнал на сцената на пл. „Александър Първи”.

Олтарът, кръстът и амвонът от литургията на площада ще отидат за строящи се църкви или за вече построени. Огромната камбана с логото на папското посещение ще бъде дар за българските деца и ще стане част от мемориала Камбаните знаме на мира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Meganoob BG

    9 4 Отговор
    МДАА! Много подходящ подарък за източните сиромаси. Само дето преди да разграбят Константинопол, техните църкви и дворци са били още по-празни и бедни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЕМ-ката

    2 0 Отговор
    Винаги СЪМ искал да попитам Г.Благоев православен християнин ли е?Въпросът ми е продиктуван от вечното му говорене срещу БПЦ.