Last news in Fakti

28 Май, 2012 12:47 1 061 0

Над 80 изложители на "Пролетния базар на книгата"

  • пролетен базар на книгата-
  • книги-
  • базар

В майските дни на културата, Асоциация „Българска книга” традиционно организира и провежда „Пролетен базар на книгата”. Утре столичният кмет Йорданка  Фандъкова официално ще обяви началото на пролетните срещи с книгите и литературата.

Събитието е с начален час 10.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”, Национален дворец на културата, съобщиха от Асоциацията.      

Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м. Събитието се провежда в рамките на „Салона на изкуствата”.

За втора поредна година, по покана на Асоциация „Българска книга” в София ще гостува г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). По време на миналогодишното си посещение, г-н Тобин изрази загриженосттта на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас. Г-н Тобин заяви,  че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване. В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени срещи със зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев зам.-министъра на образованието г-жа Милена Дамянова.

Акцент в двете среща са въпросите за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците. Фъргъл Тобин ще вземе  участие и в международния семинар Arrow Plus (от 10.00 ч. на 30.05. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”), ще се срещне и ще разговаря със студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (Лекцията е на 29.05. зала 13 на ФЖМК, 16.00 ч.).

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България – аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години. По време на престоя си в България Хорхе Букай ще представи най-новата си книга – „Пътят на сълзите”(изд. Хермес) .

Само за един ден, специално за откриването на „Пролетния базар на книгата”,  в София ще бъде Н.Пр. г-жа Вида Огненович – сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.- председател. В момента г-жа Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си „Прелюбодейци”(изд. Сиела).

Сред гостите на „Пролетния базар на книгата” ще бъде журналистката, която накара Ходорковски да проговори. Наталия Геворкян е известен руски и френски журналист, съавтор на „Автобиографична книга” от Михаил Ходорковски (изд. Милениум), съратник на Анна Политковская и на цялата плеяда руски интелектуалци, които избраха свободата на словото с цената на живот извън родината.

В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа,  столичани и гости на столицата  ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

С вярата, че добрата литература е лек срещу лошото настроение и лошия вкус ще бъде анонсиран първия брой на сп. ГРАНТА - Granta България 1: Бъдеще? Първият брой на Granta в България ще отправи поглед натам, където животът неизбежно  и безотговорно винаги е бил литература – бъдещето.

„Детето зад чина(изд. „Просвета”) с автори Марин Бодаков и Зорница Христова, е книга за това как общуваме с детето си в семейството. В представянето са включени родителски организации, учители, журналисти.

По случай  1 юни, специалният подарък за децата ще бъде концерт на танцова школа „Танцувай с мен” (изд. Анубис - Булвест).

Прецизна колекция от 13 истории ще намерят почитателите на българската литература  в сборника разкази „Симетрия” на Захари Карабашлиев (изд. Сиела).

 

Първата българска книга за оперетата и  мюзикъла „Книга за оперетата и мюзикъла” от Огнян Стамболиев (изд. Гея – Либрис) представя най-ценното от жанра с най-добрите образци от стилове и школи.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели – Стефан Цанев, Деян Енев, Теодора Димова, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Марин Бодаков, Маргарита Петкова, Мирела Иванова,  Адриан Лазаровски, Елена Алексиева, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Йотовски, Стефан Иванов, Евгени Черепов, Людмила Филипова Петър Денчев, Мария Станкова, Виктор Самуилов, Екатерина Йосифова, Стефан Радев, Снежана Живкова, Яница Радева и др.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА