Last news in Fakti

26 Април, 2020 20:00 2 822 4

Почина истинска литературна легенда

  • пер улув енквист-
  • швеция-
  • писател

Един от най-известните шведски писатели Пер Улув Енквист ни напусна на 85-годишна възраст

Почина истинска литературна легенда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един от най-известните шведски писатели Пер Улув Енквист почина на 85-годишна възраст, оповести семейството му, цитирано от Франс прес, ДПА и БТА.

"Той умря в съня си след дълго боледуване", пишат в. "Дагенс нюхетер" и в. "Афтонбладет".

Романистът, драматург, журналист и есеист Енквист е доминираща фигура в скандинавската литература през 20-и век. Той се прочу в целия свят с романа си "Посещението на придворния лекар", който е публикуван през 1999 г. и същата година му носи престижната шведска литературна награда "Аугуст". По-късно за втори път е отличен със същата награда за автобиографията си.

Сред най-известните му книги са "Петата зима на магнетиста", "Паднал ангел", "Библиотеката на капитан Немо". Често е поставян сред кандидатите за Нобелова награда за литература, но не я е печелил. Книгите му са преведени на десетина езика. Популярен е също с пиесата си "Нощта на трибадите"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joro

    4 4 Отговор
    Много известен. Кои е чувал са него?

    Коментиран от #2

  • 2 мали мали

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "joro":

    Де да знам кои па е тоя легенда ,мали мали
  • 3 Анелия

    2 0 Отговор
    Отиде си без време
  • 4 коронавируса

    0 1 Отговор
    не прощава даже и на 85годишните