Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 04:29 5 018 13

4 октомври 1582 г. Григорианският календар

  • григорий-
  • папа-
  • папа григорий

Той поправя древноримския Юлиански календар, като в него са нанесени някои корекции

4 октомври 1582 г. Григорианският календар - 1
Снимка: Shutterstock

Григорианският календар е въведен в употреба на 4 октомври 1582 г. в съответствие с була от 24 февруари 1582 г. на папа Григорий XIII, чието име носи и днес.

Той поправя древноримския Юлиански календар, като в него са нанесени някои корекции, за да се отчете по-точно дължината на тропическата година. В Юлианския календар се приема, че времето между две последователни пролетни равноденствия е 365,25 дни и дробната част се компенсира, като една на всеки четири години има с един ден повече (високосна година). При Григорианския календар годините, кратни на 100 не са високосни (с изключение на годините, кратни на 400, т.е. на всеки четири века се пропускат три високосни години, като например 1700, 1800 и 1900 година), което дава средна продължителност на годината от 365,2425 дни. Тази стойност се доближава значително до продължителността на тропическата година – например времето между пролетните равноденствия през 2000 година е 365,242374 дни.

Григорианският календар е възприет в различните страни по различно време, като този процес продължава почти три века и половина. Въведен е в България със закон, гласуван от Народното събрание на 14 март 1916 г., като отчитането на времето единствено по нов стил започва от 1 април 1916 г. според юлианския календар (14 април според григорианския календар).

Това се налага заради включването на родината ни в Първата световна война.

Саудитска Арабия премина от 2 октомври 2016 г. на Григорианския календар като основа за плащанията на възнагражденията на държавните служители.

При основаването на кралството през 1932 година е възприет ислямският лунен календар. Ислямската година е средно с 11 дни по-къса от григорианската.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    13 0 Отговор
    Григорианският календар е опит на съвременния човек да "подреди времето", така че то да бъде по-малко повод за "смущения и недоумение"..? В Българската православна църква той е въведен през 1968г. /не съм напълно сигурен/...? Този, възприет от църквата календар не е копие на григорианския - той е обновен юлиански календар, според който първите няколко стотин години съвпадат с календара на папа Григорий... По интересно е, че най-точният календар си остава "древния лунен животински календар"...? Той е в основата на "китайския", "древния индийски" и др... Този древен календар е признат от ЮНЕСКО за "културно наследство на Българите"...? ЗАЩО ЛИ?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 един от стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    питай тия дето още ни тюркеят и номадеят

    Коментиран от #4

  • 3 Behemoth

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Аман от тебе!Луд ли си ?

    Коментиран от #5

  • 4 среднощен

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "един от стадото":

    Аз отговорът за себе си го знам и нямам "недоумения", както проруско и прогръцко настроените в този сайт...? В Китай един професор твърди, че държавността си те са получили от народ идващ от запад...? На един сребърен съд открит в северозападен Китай, ясно се вижда "бял мъж" с коса вплетена на три плитки как "учи местните да отглеждат" ориз...? Този съд е с датировка 1500г. преди Христа...? Та този професор ясно казва, че българската история е крайно време да намери мястото си в древната предисторическа епоха на Европа и света..? "Табу" за историците на великите сили е тази тема...? Но истината е, че номадски народ няма как да сътвори древния лунен Български календар...! ФАКТ!
  • 5 среднощен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Да, така изглежда...? Но "лудостта" е и "определение" наложено от "мнозинство хора с относително еднакви възгледи и разбирания" над "индивиди", които не само се различават по възгледи, идеи и разбирания от "масата", но и скандализират със своята позиция..? Ако това имате предвид - не ви се сърдя..? Даже го приемам като комплимент..!

    Коментиран от #9

  • 6 Асен Милев

    11 0 Отговор
    Прeз 1976 г. ЮНECКO (Oргaнизaция нa Oбeдинeнитe нaции зa oбрaзoвaниe, нaукa и културa) oбявявa дрeвния бългaрcки кaлeндaр зa нaй-тoчния в cвeтa. Прeз 80-тe гoдини нa минaлия вeк cпeциaлнo cъздaдeнa кoмиcия към ЮНECКO e рaзрaбoтилa прoeкт зa eдинeн cвeтoвeн кaлeндaр. Зa ocнoвa нa нoвия кaлeндaр учeнитe ca изпoлзвaли дрeвния бългaрcки кaлeндaр, изтъквaйки нeгoвитe кaчecтвa. Пo пoлитичecки,иcтoричecки, нo нaй-вeчe пo икoнoмичecки причини, прoeктът зa eдинeн cвeтoвeн кaлeндaр нe e ocъщecтвeн.

    Бългaрcкият кaлeндaр ce oтличaвa cъc cвoятa тoчнocт и прaктичнocт. Caмo в тoзи кaлeндaр вcякa дaтa ce пaдa винaги в eдин и cъщ дeн oт ceдмицaтa, a дoбaвянeтo нa oщe eдин нулeв дeн нa вceки 60 гoдини кoмпeнcирa рaзликaтa мeжду кaлeндaрнaтa и acтрoнoмичecкaтa гoдинa.

    Ocвeн тoвa, Бългaрcкият кaлeндaр e и нaй-cтaрият , и ce нaричa нaй-cтaр, нe зaщoтo някoй мoжe дa дoкaжe в кoя гoдинa тoзи, или кoйтo и дa e друг кaлeндaр e бил cъздaдeн. Нaшият кaлeндaр нocи тoвa кaчecтвo, зaщoтo нaчaлнaтa гoдинa в кaлeндaрa e пo-cтaрa oт нaчaлнитe гoдини във вcички други кaлeндaри.
  • 7 Асен Милев

    9 0 Отговор
    Според изследванията на астрономи, физици и математици последната корекция на нашия календар е извършена през 4768 г. пр.н.е.
    За него проф. М. Лонгон казва следното във френското списание “Население и общество”: “Научно е доказано, че прабългарите в далечното минало са притежавали един от най-съвършените календари в света, по-приемлив от китайския и индийския начин на леточисление, по-достъпен и по-практичен. Сега, когато от няколко години насам в една от комисиите на ООН и в ЮНЕСКО се обсъжда нов календар, валиден за цял свят, създаденият преди векове от прабългарите календар ще послужи като модел и източник на идеи за изработване на такова календарно летоброене, което ще бъде прието от всички народи, населяващи земното кълбо .”
    (Цит. по книгата на Борис Чолпанов “Славата на България”, Военно издателство, София, 1988 г.; стр. 23.)
    Според изчисленията на проф. Васил Златарски това начало се отнася към 5 505 г. преди новата ера. В този смисъл можем да пресметнем, че предстоящата 2021 година след рождението на Христа всъщност се явява 7 526 г. от началото на древнобългарското летоброене . Така Българите се нареждат сред народите с най-древно времеизмерване – показателен факт за тяхната изначална цивилизационна закваска.”

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Лудостта е идея, надхвърляща представите на ограничения мозък. Можеш да ме цитираш ;)
  • 10 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Били са, но тюркски не значи турски, както на теб ти се иска. И не само питаш, а умишлено правиш грешни аналогии, за да пораждаш раздор на етническа основа. A знаеш ли, какво означава Turkey и защо сте наречени така от света?
  • 11 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Асен Милев":

    Адмирации, колега! Дай Боже повече българи да имат вашите познания и позиция..!
  • 12 Асен Милев

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Няма как да са били от тюркски племена, просто защото тюрски племена не съществуват. "Тюрки" са лингвистични групи, а не етническа група. Образовайте се преди да коментирате.
    Тук в тоя сайт има един начетен, където коментира и с право ви казваше, че ако бяхте грамотни, нямаше да се турчеете.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.