Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 05:50 2 436 8

Георги Господинов получи най-голямата италианска награда за литература

  • георги господинов-
  • времеубежище-
  • награда-
  • италия

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори

Георги Господинов получи най-голямата италианска награда за литература - 1
Снимка: БГНЕС

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео", предаде БНТ. Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава.

Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините.

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си.

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България "Времеубежище" беше обявен за роман на годината от НДФ "13 века България".


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    БРАВО ЧЕСТИТО на господин ГЕОРГИ ГОДПОДИНОВ
  • 2 Zyggy

    12 2 Отговор
    Много рядко се ражда истински писател. Господинов е феномен във времето и в междугарието на най-новата ни история...Успехът му е огромен, а талантът-истински...
  • 3 Zyggy

    3 2 Отговор
    Много рядко се ражда истински писател. Господинов е феномен във времето и в междугарието на най-новата ни история...Успехът му е огромен, а талантът-истински...
  • 4 📌🇧🇬

    2 8 Отговор
    📌🇧🇬:) бля, Не съм чел нищо от въпросният, не ми и трябва.

    Коментиран от #8

  • 5 📌🇧🇬

    1 8 Отговор
    📌🇧🇬 :) бля, Фейк литература не чета но срещу хиляда лв. може и да я прочета!
  • 6 Овидий

    3 4 Отговор
    Лицето пише в модерния да европейците стил да драще без да ти каже нищо.Обича само себе си и себе си и слънцето Георги Господинов.
  • 7 Грозев

    3 1 Отговор
    Голям талант!
  • 8 Rock

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "📌🇧🇬":

    Личи ти от далече. Стой си в къртичината и си затъвай в отпадъците. Жалко ако си мислиш, че си Българин!