Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 10:45 4 668 8

Откриха 1,5 сантиметрова златна Библия на 600 години

  • библия-
  • великобритания-
  • откритие-
  • религия-
  • археология

Експерт я нарече уникален артефакт, който вероятно е бил притежание на много богат човек

Откриха 1,5 сантиметрова златна Библия на 600 години - 1
Снимка: Shutterstock

Медицинската сестра от Ланкастър Бъфи Бейли откри миниатюрна златна Библия с помощта на металотърсач заедно със съпруга си Йън близо до Йорк. Ценната книга може би някога е била собственост на средновековен аристократ или кралско семейство.

600-годишната Библия с дължина само 1,5 см, може да струва повече от 100 000 лири, казва Бейли.

Експерт я нарече уникален артефакт, който вероятно е бил притежание на много богат човек.

„Издълбах около 13 см и открих златен предмет. В този момент не мислех, че е нещо толкова специално. Разбрах това едва след като внимателно го изчистих от пръстта. Тежък и лъскав предмет, невероятно красив и вероятно златен“, помислих си аз.

Миниатюрната Библия тежи само 5 грама и е изработена от 22 или 24 каратово злато. Смята се, че датира от 15 век. Върху нея са издълбани фигури на св. Леонард и св. Маргарита, покровителка на раждането, и вероятно е била използвана като предмет за защита на стопанката по време на бременност и раждане.

Тя е открита недалеч от имот, някога принадлежал на Ричард III (1483-1485), а експертите предполагат, че може да е била собственост на негови роднини или съпругата му Ан Невил, съобщава dariknews.bg. Те я сравняват с Middleham Jewel, златен медальон от сапфир, намерен в замъка Мидлъм, на около 64 км, също собственост на Ричард III и семейство Невил. Това е златно колие от края на 15 век, също открито от металотърсач близо до замъка през 1985 г.

„Всеки, който е поръчал такава миниатюрна златна Библия, трябва да е бил невероятно богат“, каза Бейли. „Засега няма нищо подобно на света."

Йоркширският музей оценява подобни предмети преди аукционистът да определи цената, след което музеят решава дали да ги купи. През 1992 г. музеят плати милиони, за да купи Middleham Jewel.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    11 6 Отговор
    Колкото оная ми работа.
  • 2 Типична Македонка

    3 1 Отговор
    каза Бейли. „Засега няма нищо подобно на света."
  • 3 Перо

    3 3 Отговор
    Най-старата библия е от 15-ти век и се намира в музей във Вашингтон! Колко са достоверни събитията и не са преиначени от дългите носове през вековете,преди това,никой не знае!

    Коментиран от #6

  • 4 Определено

    11 1 Отговор
    Това не е Библията
  • 5 Исус рече

    8 1 Отговор
    - ,,По скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богаташ да влезе в Рая,,! -Въобще всеки, който е намесил и една стотинка във вярата си към Всевишния, ще бъде с резервирано място във врящия казан ! Запомнете, в храм, църква или дори параклис, се ходи с празни джобове, не купувайте нищо от вътре, защото Исус сам каза, че в храма не се търгува, всичко това е върховен грях, не противоречете на Месията, а следвайте неговото слово. Всички свещенници, които злоупотребяват с името на спасителя и най-нагло слагат урни за финансови дарения, продават икони, свещи и други в храмовете т.е. търгуват, ще се пържат в адски мъки. Исусовото слово не се тълкува или интерпретира, а се следва дословно. Разкайте се за греховете си, бъдете благословени и не противоречете на светеца

    Коментиран от #7

  • 6 Не вярно

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Най-старата е датирана от 3-ти век , а най-старото евангелие, евангелие на Юда, открито в Турция, датирано от 1-ви век, и най-интересното е, че е написано на арамейски, езика на който се предполага, че е говорел Исус, което пък следва да ни подсказва, че е най-достоверно, но там Исус е описан като най-обикновен човечец, който проповядва учение, с което учи хората на доброта и справедливост т.е. нито е вълшебник, нито е излитал от пещери, но за съжаление, откритието противоречи на църковната фантастика и за това няма да бъде включено в Библията, въпреки че самата библия отдавна е компрометирана, понеже науката към момента е разобличила куп лъжи и твърдения
  • 7 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Исус рече":

    АМИН!
  • 8 Професор

    5 3 Отговор
    Веднага да се претопи в кюлче, което да се предаде на Мата Хари в комплект с поне един розов презерватив.