Last news in Fakti

8 Юни, 2022 10:05 1 453 2

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете" открива посолството на Испания

  • испания-
  • българия-
  • изложба-
  • дон кихот-
  • алехандро поланко-
  • илияна йотова-
  • националната библиотека-
  • софия

Официалното откриване на изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете".е на 8 юни 2022г., 17.30ч., в Централното фоайе на Националната библиотека

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете" открива посолството на Испания - 1
Снимка: Посолство на Испания

Официалното откриване на изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ ще се проведе днес с участието на Н. Пр. Посланика на Испания г-н Алехандро Поланко, Директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова и Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Събитието е на 8 юни 2022г. от 17.30ч., в Централното фоайе на Националната библиотека.

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е организирана от посолството на Испания в България, в сътрудничество с Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“ с цел да бъдат представени на посетителите поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са отразили и въздействали върху прочита и през вековете. Гравюрите бяха показани за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес.

Изложбата може да бъде посетена до 21 юни в Централното фоайе на Националната библиотека.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    1 2 Отговор
    Като чуя или прочета "Дон Кихот", в съзнанието ми изплува Коста Цонев в ролята на Дон Кихот в постановката на тв театъра на БНТ и зазвучава музиката от пиесата "Човекът от Ла Манча".
  • 2 Кадир

    2 0 Отговор
    Дон Кихот - кой е тоя?
    Същото важи и за Гетсби.