Last news in Fakti

15 Септември, 2013 16:11 1 154 0

Родопска гайда за 94-тата годишнина от рождението на Николай Хайтов

  • николай хайтов-
  • борисовата градина-
  • годишнина

Честване се състоя пред бюста на писателя в Борисовата градина

Под звуците на родопска гайда бе отбелязана днес 94-тата годишнина от рождението на големия писател и родолюбец Николай Хайтов пред бюст-паметника му в Борисовата градина. Организатори на събитието са Фондация „Николай Хайтов“, партия Национален фронт за спасение на България и телевизия СКАТ, чийто духовен патрон приживе стана „синът на Родопа планина“.

На годишнината бяха представени текстове от книгата на Хайтов „Троянските коне в България“ в изпълнение на актрисата Джуни Александрова, като се акцентира върху тревогите на писателя за състоянието на българското образование.

„В учебниците по литература присъствието на класици като Вазов, Йовков, Елин Пелин и други беше чувствително намалено. Захари Стоянов беше отстранен. В много от учебниците живецът на българщината, обичта към нея, бе незабелязано отстранен. Под формата на академизъм, някои от учебниците по история бяха така прекроени, че ако има чувство, което да вдъхват със сигурност, то е подозрението, че ние въобще не сме нация и че не съществуваме от тринадесет века, а едва от няколко десетилетия“.

Тези обезпокоителни факти, които са актуални и днес, Хайтов изнася още през 1996 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА