Last news in Fakti

5 Септември, 2023 16:00 1 435 5

Дресьорът на тигри и лъвове Асколд Запашний пред ФАКТИ: Циркът е разтоварващ антидепресант (ВИДЕО)

  • русия-
  • българия-
  • цирк-
  • цирково изкуство-
  • манеж-
  • циркови артисти-
  • дресьор -
  • тигри и лъвове-
  • асколд запашний-
  • едгар запашний

Циркът е най-мобилното и гъвкаво изкуство, което най-бързо се приспособява и адаптира към съответното време, казва световноизвестният дресьор на тигри и лъвове, който има домашен любимец - костенурка!

Дресьорът на тигри и лъвове Асколд Запашний пред ФАКТИ: Циркът е разтоварващ антидепресант (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Циркът сплотява семействата, защото на цирк хората идват с цялото си семейство и на всички им е еднакво интересно. За всеки има по нещо. Циркът е разтоварващ антидепресант. Циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие. Циркът е глътката въздух за малки и големи. Циркът е просто прекрасен!

Циркът е най-мобилното и гъвкаво изкуство, което най-бързо се приспособява и адаптира към съответното време, е категоричен Асколд Запашний, художествен ръководител на "Болшой Московский цирк". Той отбеляза, че циркът е най- позитивното място в напрегнатото ежедневие.

Бих искал да апелирам към хората да се отнасят обективно и позитивно към цирка, към великото цирково изкуство. Трябва да се оценява наследствеността и приемствеността, която цели циркът с поколения и династии от циркови артисти, които продължават в името на това циркът да пребъде. Дълбоко се надявам, че българският зрител един ден ще има отново възможността да види цирковото изкуство пълнометражно, в цялата му красота, предавана от присъствието на дивите животни на манежа“, сподели Асколд Запашний, продуцент и художествен ръководител на „Болшой Московский цирк”, Заслужен и Народен артист на Руската Федерация.

Кой е Асколд Запашний?

Асколд Запашний е роден на 27 септември 1977 г. в град Харков, Украйна. На манежа за пръв път професионално излиза на 10-годишна възраст. По националност е етнически немец, роден език му е руският, но свободно владее английски и китайски език. Той е продуцент и художествен ръководител на "Болшой Московский цирк", заслужил и народен артист на Руската федерация. Асколд Валтерович Запашний е най-малкият представител на цирковата династия Запашний, която наброява четири поколения циркови артисти, започвайки от прадядото, дядото и бащата на Асколд. Прадядото - Карл Томпсон, е немец по произход, бил е клоун-ексцентрик, гастролирал навремето в Русия със сценичния псевдоним Милтон. Майка му и баща му - Валтер и Татяна Запашни са едни от най-известните дресьори на тигри и лъвове не само в Русия, но и в света. Те се специализират в дресурата на диви зверове и екзотични животни, с които двамата братя Асколд и Едгар израстват и продължават делото на своите предци и родители под купола на цирка като дресьори. Асколд и Едгар са и основатели на "Болшой Московский Цирк".


- Вие заедно с вашия брат Едгард Запашний сте потомствени циркови артисти. Какво е за Вас циркът?

- Аз съм четвърто поколение цирков артист. Може да се каже, че съм роден в цирка, израснал съм на манежа. Циркът за мен е образ на живот! Безумно обичам цирка. Това е велико изкуство, което се е формирало с хилядолетия. Циркът е най-зрелищното изкуство, ако не говорим за киното. Освен това циркът притежава уникалната възможност за пряко общуване с най-необичайните животни в природата. Циркът дава възможност да се демонстрира индивидуалната работа с тези животни, отборната работа и възможността на човека не просто да общува с тях, но да работи с тези животни. Циркът е жив от хилядолетия, и съм сигурен, че ще живее още хилядолетия! Циркът е най-мобилното и гъвкаво изкуство, което най-бързо се приспособява и адаптира към съответното време.



- Какво дава циркът на обществото?

- Преди всичко циркът дава огромен спектър от най-различни емоции събрани на едно място - под купола. Мотивацията е една от движещите сили в живота. Точно емоциите ни правят хора. А тези емоции са събрани всичките на едно място - в цирка. Циркът развива човека, тъй като показва неограничените възможности на човешкото тяло и дух, на общуването на човек с човек, както и на общуването на човек с животните. Циркът възпитава и закалява. Циркът е изкуство, което показва красотата и грацията и по този начин възпитава в красота, изящност, грация. Циркът учи на доброта. Не познавам цирков спектакъл, който да не е с "хепи енд" или да не е позитивен. Няма такъв. Всеки цирков спектакъл е пълен с позитив, с положителни емоции, с много смях, хумор, човещина, доброта. Хората винаги излизат от цирка усмихнати до уши и много позитивни, в прекрасно настроение, а хубавото настроение, положителните емоции и смехът удължават живота, това го знаем всички.
Циркът формира от самото детство у човека позитивна настройка към живота. Има два типа хора - съзидатели, градивни и разрушители, деструктивни. Циркът определено формира доброто общество на съзидатели. А това се формира и възпитава през първите седем години.


Циркът показва истинската обективна реалност на човешките възможности. Точно в това е неговата прелест. В цирка всички супер герои са реални, истински и техните възможности също са реални. Освен това циркът е мултиезичен, мултилингуал - това е изкуство понятно, разбираемо за абсолютно всички, независимо от националността, народността, религията и възрастта. Всяка една идея е напълно разбираема без превод. Циркът е най-масовото изкуство, достъпно за всички хора от всички социални прослойки. Циркът е семейно изкуство. Циркът сплотява семействата, защото на цирк хората идват с цялото си семейство и на всички им е еднакво интересно. За всеки има по нещо. Циркът е разтоварващ антидепресант. Циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие. Циркът е глътката въздух за малки и големи. Циркът е просто прекрасен!

- Включвате ли в спектаклите екстремни и рискови каскади?
- Да, разбира се. Как без екстрийм и покачване на адреналина. Ще си позволя да цитирам световноизвестният руски акробат Олег Александров, който казва: "Циркът и акробатиката са адреналин. Веднъж вкусиш ли го, няма отказване!"

- Колко време ви отнема подготовката на един спектакъл?
- Около година работа. Първо се ражда идеята. Докато работим над един проект, вече сме замислили следващия. И така, всеки нов спектакъл буквално се застъпва с предходния. Идеята се ражда и започва работата по нея, за да се превърне в спектакъл. Активният период на репетиции е половин година, после вече е отработване на детайлите.



-Вие сте идвали няколко пъти на гастроли в България. Как ви приеха българските почитатели на цирковото изкуство?
- Българската публика винаги ни е посрещала с интерес. В България всичките ни спектакли са се увенчавали с невероятен успех. Да, "Болшой Московский Цирк" беше преди време в България с двучасов спектакъл "OFU – Приземяването", който остави трайна следа в съзнанието на българските зрители с невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти, пищни костюми, авторска музика и много други изненадващи елементи. За съжаление, в България гастролирахме без диви животни поради законите, наложени от ЕС. Контактът на човека с дивите зверове е ограничен, уви. Но домашните животни, които в България са позволени да участват в такъв род спектакли присъстваха. Така че зрителите не бяха лишени от невероятната дресура на домашните животни и от майсторството на нашите дресьори, известни по цял свят. В Русия нямаме никакви ограничени от гледна точка на дивите животни, и там спектаклите ни изглеждат по друг начин. Бих искал да апелирам към хората да се отнасят обективно и позитивно към цирка, към великото цирково изкуство. Трябва да се оценява наследствеността и приемствеността, която цели циркът с поколения и династии от циркови артисти, които продължават в името на това циркът да пребъде. Дълбоко се надявам, че българският зрител един ден ще има отново възможността да види цирковото изкуство пълнометражно, в цялата му красота, предавана от присъствието на дивите животни на манежа.

- Вашето пожелание към българските почитатели на цирковото изкуство?

- При всяко гостуване в България чувствах топлотата на зрителите и взаимната любов. На нас ни харесва да покажем нашата култура, съвременното руско цирково изкуство, което датира отдавна, но се развива непрекъснато. Надявам се един ден да гастролираме в България с пълноценно шоу без ограничения. Обичайте цирка, защото циркът ви обича, той е за вас!

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    7 1 Отговор
    БРАВО!!! Страхотно интервю. Много интересно и правдиво!
  • 2 в управлението и парламента

    4 0 Отговор
    Циркът е разтоварващ антидепресант за през просото писари
  • 3 Гражданин

    4 4 Отговор
    Ужасно!Мястото на дивите животни не е в цирка.Те са родени да живеят на свобода,да изминават големи разстояния всеки ден.Това е техният живот ,а Вие ги затваряте в клетки,измъчвате ги и ги държите гладни за да ги направите роби за развлечение и правене на пари.И това в 21 век.Позор за вас и тези ,които ви разрешават и тези ,които ви плащат за да ги развличате!
  • 4 е за това

    3 0 Отговор
    и запалиха 3 пъти цирковата площадка във Варна.
    Сега всичко е спокойно, анти-депресиращо, няма тигри
    лъвове, няма изтормозени животни.
    Бизнес хиените спят спокойно.
  • 5 файчо

    0 1 Отговор
    Циркът е разтоварващ антидепресант,пийте по 1 таблетка циркче дневно.